Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв

България има нелош фискален резерв, бюджетът е на голям излишък, обясни той
17 сеп 2020 10:26, Анисия Иванова
46
Николай Василев: Дългът от 5 млрд. лв. да остане като резерв
Снимка: БГНЕС

5 милиарда лева дълг изтегли България от международни финансови пазари. Това стана с продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а втората - 30.

Парите ще се ползват за покриване на социално-икономическите мерки на правителството в отговор на пандемията от коронавирус у нас, както и за икономическото възстановяване след кризата и за финансиране на бюджетния дефицит.

„Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия“, коментира бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

Той е на мнение, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

Според него обаче този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева.

Още по темата

"България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така“, обясни Василев.

„Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари“, коментира още той.

По думите му от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели.

Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

"Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре“, обясни Николай Василев.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
14
 
! Отговори
Б.Т.Р. преди 1 месец
Управлява ни слугинажа на бай Тошо.Те освен да крадат друго не знаят.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Тулупа ще му спрат еврофондовете.а преди оставката той трябва да си изпълни поетите ангажименти към мафията.Та какво са накакви си там 5 милиарда.Нали народът ще ги връща.Банкянският неандерталец и началниците му просто ще си напълнят поредното шкафче,а защо не и цял гардероб.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно съм много *** щом не мога да схвана брилянтността на тази финансова операция!
Според Николайчо Плешивото и според дедо Анани,излиза че сме утрепали коча с лопатата и сме прекарали всички Световни банкови акули!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай Василев:Заемът не е необходим, парите да се спестят като далгосрочен резерв.
Бюджетът има излишък от над 1 млрд лева до края на август.Ако политиците се готвят да ги изхарчат за каквото се сетят това ще е вредно.
Първо,този дълг не е необходим, защото България има не лош фискален резерв. България дори до края на август е с добър излишък. И това може да остане така.

А според мен няма резерв и затова се теглят нови заеми, които се пишат резерв, докато ги "усвоят" и напълнят чекмеджетата.
21
2
 
9
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 месец
И най-добре да се съхранява в чекмеджето на началника в банкнови по 500 евро...
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тоя дълг: не ,ще го плаща дъщеря ти ..на околовръстното...
19
5
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 месец
Много експерти тука....с начално образование.....
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година 4 милиарда $ (всички разходи ) за ф 16 дълг а тая година 5 милиарда лева .За какво държат резерва в хартия а не в злато ? Нали сега хартията се обезценява ? Много погрешна икономическа политика. Страшно много дъргове вземат от мафията герб а няма нищо на среща.Резерва се обезценява щото е в хартия ,а не в злато.Единственото решение на проблемите е смяна на власта с партии които не са били на власт. герб ,бсп и дпс са доказано некадърни и ни водят в дългова спирала .
17
2
 
16
 
! Отговори
Тоя дълг преди 1 месец
Тоя дълг сина на мис гащи от Барселона ли ще го плаща?
16
14
 
5
 
! Отговори
Fintech преди 1 месец
За пореден път виждаме: който не разбира - коментира...
Заемът при тези условия е всъщност е чудесна новина. С тези пари не само че няма да плащат децата и внуците ни повече, а тъкмо обратното - ще плащат по-малко. Как ли? Ами като рефинансираме или изплатим предишни заеми, взети при много по-високи лихви. Това го прави всеки от нас с ипотеката или заема си.
15
0
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 1 месец
До Елемаг-***:
Толкова ли е важна твоята работа или бързаш
сутрин да смениш твоя колега охранител на ...някой
строителен обект !
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това само един *** може да го каже, какъв резер бе кратуно? Нали ти текат лихви на 5 млрд ... или за това бе се сетихте.
Отивам аз до банката и им казвам дай те ми 1000лв да имам резерв за зимата. Няма проблем, ама всеки месец да си връщам заема и лихвата ... а иначепарите в нас заключени в гардероба. Смях драги зрители, смях.
13
3
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
Тия,дето им пречат протестите,да ходят на работа,нещо не пишат под тая статия?Или по команда се активират троловете?
12
2
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
- понеже имате някаква финансова Грамотност - та ДА ВИ ПИТАМ - ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА ХУБАВ ДЪЛГ?? ДЪЛГЪТ СИ Е ДЪЛГ И Е С ЛИХВИ!!!! ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ОТИДЕШ В БАНКАТА -ДА ВЗЕМИШ КРЕДИТ И ДА СЕ РАДВАШ ЧЕ СИ "НАБУТАЛ" БАНКАТА _КАТО ТЯ ТИ ИМА НОТАРИАЛНИЯТ АКТ ЗА ЖИЛИЩЕТО)) БГ ЩЕ ПЛАЩА И ТО БЕЗ ПРАВО ДА ПРОТЕСТИРА- ТОЗИ ДЪЛГ СЕГА -ЩЕ ПОКРИЕ ЛИХВИТЕ ПО ДРУГИТЕ ДЪЛГОВЕ- КАТО ДЪЛГЪТ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА 16 МИЛИАРДА ЛЕВА- ТА ТЕ КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ? ЩО ГИ НЯМА? В КОЕ ГАРДЕРОБЧЕ ВЛЯЗОХА?
11
5
 
16
 
! Отговори
герборан засмян преди 1 месец
Браво, едни бързи пари, че да напълним нощното шкафче, както си трябва.
Който го може - го може.
10
4
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Тоа мангиз ша го плащат децата и внуците ви!И дано не ви цуват за това.А дяцата и внуците нъ едни други ора жа живеят царски по чужбина и ша им са подиграват.От харчат техните пари.Кът зимате заеми кой жа ги връща бря вашта мама??
9
3
 
18
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 1 месец
Като ти дават - вземай.
То и без това изборите са скоро, друг да го мисли връщането. Ние сме по харченето и усвояването.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да остане никакъв резерв до 3-4 месеца ще дръпнат още 10 млрд които ще изчезнат до март 2021.Това ще продължава докато има кой да дава пари.След това сиртаки ама нашето ще е на бос крак върху жарава и с гол г*з на камшик.Кофти тръпка момчета и момичета.Добре дошли в реалният свят.
7
1
 
15
 
! Отговори
Член на- цк преди 1 месец
Резерв за децата и внуците трябва да има - прав е
6
1
 
11
 
! Отговори
радомир преди 1 месец
Да ги раздадат тези пари на фирмите, да може да печелят.