Ферма стана огнище на африканската чума по свинете в Ловешко

Над 550 прасета ще бъдат умъртвени и загробени
4

Първо огнище на Африканска чума по свинете бе регистрирано в Ловешко. Заразата е установена в индустриална ферма в село Горно трапе след сигнал за повишена смъртност в свинекомплекса. Незабавно е била организирана проверка и вземане на проби от свинете, съобщава Bulgaria ON AIR.

Няколко прасета от свинефермата близо до Троян са починали, това е и причината да бъдат взети проби за африканска чума, които се оказват положителни.

Над 550 прасета предстои да бъдат умъртвени и загробени. Днес започна подготовката на терена, където свинете ще бъдат загробени. Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните съвместно с представители на община Ловеч и Троян са отцепили периметъра около заразената свинеферма.

Собствениците на заразения свинекомплекс в Горно трапе имат още един в съседно село. В късния следобед стана ясно, че пробите от втората свинеферма е отрицателна.

Предстои провеждането на епизоотично проучване за откриване на потенциалния източник на инфекцията и начина на заразяване на фермата. От Община Троян съобщиха, че са взели необходимите мерки, за да не се разпространи заразата.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
Първо говедата, после прасетата след тях и пилетата ,а хората кога, та да се ликвидира окончателно тази държава?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте кой внасяше месо след чумата по свинете!Унищожават всичко в страната ни,стопанството,включително и населението.Докато всички партии не се обединят около програма за спасение на България и всеки да я изпълнява,без значение кой е във властта,България ще продължи да бъде унищожавна,животните и стопанството и също,малкия и среден бизнес също,а населението да бяга от терора и мизерията!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига вече ...