Не може само да чакаш скъпи пътеки, а при нужда да не лекуваш!

Спешен медик от Габрово: Две трети от хората ще преболедуват
22
Не може само да чакаш скъпи пътеки, а при нужда да не лекуваш!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как се справят спешните медици в по-малките градове в страната, където по стандарт едно населено място се обслужва от един мобилен екип? Габрово е сред областите в червената зона и на едно от първите места в страната по застаряващо население.

Още по темата
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Георги Шандурков определя ситуацията в момента като тежка, но не трагична.

Той работи с три мобилни екипа в Габрово, два са на разположение в Севлиево и по един екип в останалите две общини на областта, предаде БНР.

В Дряново с население около 9 хиляди души, общинската болница затвори преди близо 10 години. В града има два частни медицински центъра и филиал на Спешната помощ с един мобилен екип и един стационарен, който извършва около 500 прегледа месечно на пациенти, потърсили лекар на място.

От 14 души медицински персонал, 10 специалисти са инфектирани или са под карантина. Затова се командироват хора от Габрово, иначе е невъзможно да се върже графикът, разказва д-р Шандурков.

"В събота, в неделя бяхме изправени пред риска или аз да отивам да поемам 24-часово дежурство, или филиалът да се заключва", споделя той.

Спешните медици изнемогват, не само защото случаите са повече, обяснява лекарят с 38-годишен стаж в системата на здравеопазването. И бройката сега е по-голяма, и начинът на обслужване е по-тежък като разход на ресурси, пояснява д-р Георги Шандурков и припомня, че между адресите се извършва дезинфекция на екипите и линейките.

В столицата и в други големи градове на страната от дни Спешната помощ алармира, че екипите не успяват да обслужат лавината от адреси, след което се стигна до решението и до заповедта на министъра на здравеопазването към всяка държавна болница да бъде разкрит мобилен пункт, в който пациентите ще бъдат тествани за коронавирус и да се преценява необходимостта от хоспитализация.

Според д-р Шандурков, въвеждането на тази мярка зависи отново от човешкия ресурс, защото проблемът не е в сградите, а че няма хора.

Д-р Шандурков е "за" решението на здравния министър всички здравни заведения да се организират и да отделят макар и минимален ресурс за прием на пациенти с коронавирус.

"Не може само да чакаш скъпите пътеки, а когато обществото има нужда, да кажеш - не мога, по-точно не искам. В Германия правителството е разпоредило всяка болница, всеки личен лекар по график работи с Covid болни", коментира Георги Шандурков.

В тази утежнена епидемична обстановка можем да си помогнем като сме отговорни към себе си и към околните, напомня д-р Шандурков и апелира да не се подценява ситуацията.

"Две трети от хората ще преболедуват. Така е при всички въздушно-капкови инфекции. Въпросът е това да става в ритъм, в който системата може да бъде полезна, а не да се превиши капацитетът й и хора да умират, докато чакат, както вече започна да става и при нас", обясни той.

Работодателите да не допускат болни хора на работа, защото са потенциален източник на инфекция, независимо колко леко прекарват вируса, призовава още д-р Георги Шандурков. По думите му има хора, които са недобросъвестни в това отношение.

Броят на новозаразените в Габровска област за последните 4 дни бележи лек спад. Тази тенденция да се запази, разчита шефът на спешните медици.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
ответен удар преди 2 месеца
Не бива да сте изненадани - краткотрайно претоварване на здравната система ще доведе до дълготраен ефект върху пенсионната.......предполагам
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,не можеш да чакаш пътеки,,

като лекуваш здравнонеосигурени
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
,,скъпи,, пътеки- по хиляда лева.
То от тая ,,скъпотия,, сме на тоя хал.
ГулЕм ата подготовка на болниците е да си купят пералня.
Нинова пък и на това им завидя.

Как е Нинова?
Нещо не пишат за нея.
Да те са я интубирали,че не се обажда нещо
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато се противопоставят бърза помощ на болниците, работа няма да се свърши.
А и вече те вървят опорките за лошите лекари.
Хората докретаха до пенсия и ако ги натиснат по- грубо мотат и да покажат червен картон на някой по- ентусиазиран ,, меринджей,,
16
0
 
6
 
! Отговори
Тоя е гнусен гробар преди 2 месеца
Не, няма две трети да преболедуват защото това с 5 милиона. Ще се заразяват до 2025. Когато ще има поне 5 ваксини. Аман от лизачи
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13

Значи и ти си ме разбрал погрешно.
Ако увеличат заплатата на операционна сестра и млад лекар колкото на средноплатен ритнитопковец, ефект СЪЩО ЩЕ ИМА!
Е, не споря че ако това бе станало преди 20 години, нямаше да избягат буквално хиляди лекари и сестри от Батковината ни!
Знаеш КОЙ е Батко, нали?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11

Не ги вади от джоб, а от чекмедже!
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплатите на лекарите не спасяват живота на болните...
А и болшинството от тях са корумпирани до мозъка на костите си .
Тройкаджии няма ,как да бъдат истински лекари.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5

Погрешно си ми разбрал. Заплатите трябва да се повишат. Според мен, това е неизбежно и правилно решение. Само че това няма да има същия ефект, какъвто би имало примерно преди 20 години. В системата има прекалено много хора, които се интересуват повече от парите, отколкото от здравето на пациентите. Такива са останали след държавната селекция. Но по-добре късно, отколкото никога.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пределно ясно е, че болшинството хора ще го преболедуват...
Въпросът е колко няма да могат и какви са последствията за тези ,които са имали сериозни симптоми.
Ясно е също ,че много от пенсионерите са обречени.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
що, са боко да не ги вади от джоб?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За начало озаптете оня шушляк с големите уши да не излиза и да сее зараза по улиците.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Викайте Мангъра и сценаристите на чалгар-вирусолога!
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
Боко нали съветваше младите да стават овчари

това по Каскет-ТВ на Нинова ли го чу?
6
6
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
Аха, значи не е идеята да дочакаме ваксина и да оцелеят хората, а да умираме по план-график с лекарска помощ, щото ако си умрем вкъщи, няма да има пътека за болницата. Ех, аз си мислех, че да се запазят хората, пък то съм била един наивник на средна възраст...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Ти недей се притестява за манталитета на медиците!
Нека управляващите tикви направят заплатите колкото на СРЕДНОПЛАТЕН РИТНИТОПКОВЕЦ у нас, да видим тогава!!!
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто много от лекарите са станали търговци. Някои не по своя вина - просто системата ги принуждава. Трудно ще накараш хара с доходоносни частни практики да си рискуват живота и да се претоварват от работа. Някой е сгрешил навремето, че заплатите на лекарите и медицивския персонал в държавните болници трябва да са ниски. Сега и тройни да ги направят, няма да се подобри положението, защото хората, оставащи в системата, вече са с друг манталитет.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може, може в тиквостана е така.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боко нали съветваше младите да стават овчари, ей на - сега няма лекари... *** гербави прости
1
5
 
10
 
! Отговори
избирател преди 2 месеца
Нищо не чета за"ИЗОСТАНАЛА", Румъния!
Там да не би,вируса на ги подмина?!