Питейна вода, колкото цял "Искър", се губи по тръбите

В мрежата изтичат около 535 млн. кубика питейна вода
23
Питейна вода, колкото цял "Искър", се губи по тръбите
Снимка: БГНЕС

Във водопроводната мрежа на страната всяка година се губят около 535 млн. кубика питейна вода заради течове. Това е колкото почти целият обем на най-големия водоем в България - язовир "Искър".

Това става ясно от проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на изпълнението на бизнес плановете на 34 на ВиК дружества у нас през 2019 г., пише вестник "Монитор".

Двата доклада на регулатора показват, че 23-те дружества, с най-голям обхват от абонати имат средни ежедневни загуби по мрежата си от почти 20 кубика на всеки километър водопровод.

Общо в страната тези тръби са 73 353 км, като в тази цифра не влизат отклоненията към отделните имоти на потребителите. От въпросните 23 дружества най-големи загуби за миналата година на километър мрежа на ден са отчетени във ВиК-Сливен - 49,075 кубика.

На второ място е концесионерът "Софийска вода" с 47,772 кубика, но според експерти това се дължи на концентрацията на водопроводната инфраструктура в столицата и района, обслужван от фирмата. На трето място за 2019-та, според доклада на КЕВР, с 35,609 кубика загуби на километър тръби на ден е пернишкото водно дружество.

Това е и една от основните причини миньорският град в началото на 2020-та да бъде поставен на жесток воден режим, защото основният му водоизточник яз. "Студена" бе на прага на пълното си пресъхване и само валежите през пролетта успяха да спасят положението. Преди това пък аварийно бяха изхарчени близо 30 млн. лв. за спешно изграждане на водопровод, свързващ мрежите на Перник и София, като се предвиждаше съседният на София град да се снабдява с вода от деривацията на яз. "Белмекен".

Шумен е четвърти по загуби на километър мрежа, като за това ВиК дружество през 2019-та са отчетени 35,111 кубика на ден за километър. Пети са в Пловдивско. Дружеството обслужващо градът под тепетата и района отчита загуби за миналата година в размер на 30,497 кубика на километър мрежа на ден. В топ 10 за 2019-та по този показател са още дружествата в Добрич с 27,088 куб. м/км/ден, във Варна - 27,007 куб. м/км/ден, Ямбол - 24,424 куб. м/км/ден, Благоевград - 21,314 куб. м/км/ден и Бургас - 20,516 куб. м/км/ден.

Според експерти ВиК операторите избягват инвестиции в малките селища, където има малко абонати и на практика вложенията не могат да се изплатят изобщо.

Според експерт от водния сектор, пожелал анонимност, затова се прави и окрупняването на операторите, управляващи системите, за да може да има солидарност и живущите в големите градове, където има и повече абонати, които плащат определени цени, за да има възможност да се поддържа системата в целия район, а не само в най-гъсто населените зони на областта.

Това обаче все още не може да бъде разбрано от всички кметове, казва експертът. Все още има 11 общински ВиК дружества, които не искат да влизат в окрупнените структури. Подобни има в областите Пазарджик и Благоевград. Същото важи и за община Троян, които са облагодетелствани с наличието на гравитачна вода и това им позволява да предлагат евтина вода. Също така те не правят пречистване на отпадните води и не мислят да изпълнят това изискване, залегнало в евродирективите. Те обаче сами като общини няма да имат ресурса да го направят, обясни още експертът.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЛЪЖАТ!

Знам, че сит на гладен не вярва, но ако има лъжа, тя е в занижените стойности на загубите. Само отстраняването на един теч от уличния водопровод по кварталите може да отнеме дни, докато се случи, и да струва от хиляда до няколко хиляди лева (според зависи-то) като цена.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До отвратен Глупости на търкалета. Средната работна заплата на работниците във сектора е 800 лева. В някои дружества 80 процента са с 10 лева над минималната заплата, тоест 620 лв. 15 години чакам премия да получа, но уви...
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак бъркате думите “скъпи” журналисти!

Не се “губи” а се “източва”
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снасят се много кинтаци на тиквата сикаджийска крадлива, да си ги дипли и реди в чекмедженцето.
19
1
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
В Сл.бряг има много туристически обекти, където слагат байпас на водомера, плащат глоби ... и после пак така ... защото им е по-изгодно.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е водата да поскьпва - много сме , богати сме - ток вода и парно ли ще ни уплашат
Можем да отдадем и жените си на концесия - запада трябва да е доволен
17
1
 
4
 
! Отговори
Видял преди 1 месец
До ЛЪЖАТ!

Смeшниk, загубите са мноого, но който системата изхвърля този служител, който се бори срещу загуби и кражби на вода !
16
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 1 месец
до До 7

Плeмe сме за кражби и предателства, но защо се сравняваме с европейски народи ?!
15
0
 
20
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Построих ви язовири, напоителни системи и система за защита срещу градушки.

Вие:
*нарязахте тръбите за напояване на скрап!!! Сега се оплаквате от суша, но не казвате какво стана с напоителните системи!
*оставихте хората на площадките за защита от градушки без заплати и те напуснаха
*оставихте язовирите и водопроводите без поддръжка, тук-там някой козметичен ремонт или нова връзка, като водопровода от Бели Искър до Перник

Защо не можете да поддържате това, което аз ви оставих?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водопровода до Перник излезна над 70 милиона.
13
4
 
18
 
! Отговори
ЛЪЖАТ! преди 1 месец
Лъжат, има загуби, но не са чак толко! Просто това е поредната партенка, за да се тегли нов кредит и някой от правителството, най-вероятно Туулупа да си напълни чекмеджето!
12
1
 
16
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Ние отдавна сме показали що за народ сме.
Не ставаме за нищо.
Аа...за далавери и кражби само.
11
1
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Значи целокупно си плащаме всяка година по един язовир Искър при постоянно повишаващи се цени с оправданието да се правят инвестиции и подобрения... подобряват се май само приходите на ВиК дружествата...
10
2
 
25
 
! Отговори
Знае се преди 1 месец
Знае се това отдавна,но ВИК не сменят тръбите,защото дават милиони всяка година на ГЕРБ. И това е истина,уви. Коментарите ги оставям на клакьорите,те ще намерят опровержение...
9
2
 
4
 
! Отговори
Pop Gruio преди 1 месец
Ko revete nali vdigate cenata bezbojno na neschto det bog go dava ne GERB ne vie sram
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специално за София говорим за безобразна, нагла кражба. Дадоха на концесия един монопол, който общината можеше да управлява със същия или по-добър успех, но нали трябва да се крадебезогледно без да се инвестира. Много интересно дали се изпълнява концесионният договор, според който май трябваше ежегодно да се възстановява определен процент от водопроводната мрежа. Май напоследък този договор е засекретен...Но идат избори, концесионера пак ще трябва да се отчита...
7
2
 
28
 
! Отговори
miko преди 1 месец
Това е поредното доказателство що за народ сме.
Да имаш природните богатства за даденост и да ги пилееш по този безобразен начин е голям талант, който май само ние като народ имаме.
6
1
 
40
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Значи всеки от нас губи по 100 кубика вода годишно, но пък си я плащаме! Плащаме и премии на тези, на които плащаме заплати за да подържат загубите!
5
5
 
29
 
! Отговори
В СОФИЯ преди 1 месец
едва ли има и 10 чешми през лятото да работят. Уж лош социализЪма , а капитализма е направо АД
4
1
 
32
 
! Отговори
НАЛИ ЗА ТОВА преди 1 месец
ги приватизирахте. Дадохте ги на концесия на чужди фирми да ви научат как се стопанисват. За нови инвестиции, за технологии. Пък после уж за всеки вложен лев /фиктивно/ повишавате цената на водата 2 пъти годишно