Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари

Реалната картина след НГ ще се усети след 14 дни
4 яну 2021 12:45,
187
Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари
Снимка: Кадър Нова тв

Към средата на януари ще има нов пик на заболели от COVID-19. Това прогнозира пред Нова тв доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница "Света София" в столицата.

"Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

Според нея не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

"Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

"Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, в началните класове и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. "Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. "При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще се имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
10
 
! Отговори
леле преди 3 години
математиците и доцентите трябва да си гледат техните облости там където са спецализирали щом можем да даваме статистика всеки ден колко са заразени колко умрели защо не можем да пребройм населелението на нашата държава
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Преди да си православен и патриот, може да си образован.Жълти звездички и фашизъм??? В Германия никога не е имало фашизъм. Ама попрочетете нещо преди да хвърляте тук
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може да го предскаже всеки. Януари е месец на грипа, въпреки прекръстването му с ковид.
51
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 3 години
"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя."Ето, това е най-вярното и твърдение. Всичко останало са локуми и алабализми.А и последното твърдение е вярно също: Ако с това темпо се ваксинираме, никога няма да стигнем пропагандираните 70%.А и не е нужно според мен.
50
0
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Събуди се българино горд, от дълбок сън се събуди ...Трябва да се стопира навреме новия зараждащ се фашизъм...Като започнат да ни накичват с жълтите звездички ,ще бъде много късно...
49
1
 
9
 
! Отговори
леле преди 3 години
предната седмица математеците бяха врачки тази седмица са доцентите
48
1
 
9
 
! Отговори
изкуфяла доцентка преди 3 години
ти си болна от ковид но по страшна разновидност като смесиш ковид и ваксина и умираш веднага ура доцентката умря та тея съвсем за зелени ябълки на вземат
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма математик ,който да изчисли колко хора са го изкарали безсимптомно, и колко хиляди са тези които не отидоха на пср тест. Може би едно 50% от хората са се срещнали с вируса. Предположения само, но не вярвам да е толкова страшно положението
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тази след време ще и се търси сметка, както и на цялата армия от глашатаи.Защо си мислят, че това ще трае вечно, не знам.
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано е децата да се връщат в детските градини и училищата, това трябва да стане след като всички учители и възпитатели се ваксинират!След половин месец пак ще пламне България и айде стойте до лятото вкъщи!
44
2
 
14
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
може ли числата от тотото към средата на януари ???
43
2
 
5
 
! Отговори
изкуфяла доцентка преди 3 години
не се прави на прогнозист и врачкати си човек на тиквата
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от некадърни лекари - инкубационния период бил 21 дена??? Защо не 3 месеца ?
41
4
 
3
 
! Отговори
Ангел джамбаза преди 3 години
Тая пръдня ня родителската на щерка си в 7 клас.още я гаврим.муахахахях
40
3
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Вижте ,драги *** за да уплашите народа с коронавирус трябва да положите повече усилия. Някак си като ви чета мъдростите едно леко презрение и насмешка се прокрадва така в мене, но хич не ми е страшно и не чувствам паника. И носа на снимката трябва още малко да се навири, тъй де , иначе как да се респектираме ?
39
2
 
3
 
! Отговори
do 40 ОТ ИТ СПЕЦ преди 3 години
Жегна ли се, бедняк безработен, бачкал на минимални осигуровки и трицифрена заплатка, с куп кредити и лошо ЦКР?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До колкото разбирам жената чака от другите ваксини, обикновенните, щото тия са някакви нови и нетесвани достатъчно, та кога реално ще има от другите и всеки да си избере дали да се ваксинира и с коя? Както имаме много видове лекарства за дадено забляване, така и тук трябва няколко вида ваксини, а не само рнк-то.
37
1
 
4
 
! Отговори
Баш Майстора преди 3 години
До ИТ СПЕЦ 7.9 ЗАПЛАТАМного ти е тясна резбата бе само 7.9 мм ще трябва да ти го разширим. Нямаме толкова марки инструменти за пенетрация.
36
4
 
3
 
! Отговори
ееехххоооо преди 3 години
ти си доцет изкуфялаа в същото време с правиш и на врачка кажи борисов колко ти плати
35
3
 
5
 
! Отговори
КУРТИС Пернишки преди 3 години
До ИТ СПЕЦ 7.9 ЗАПЛАТАСамо да ми дойде тоя ЖЕНДЪР ще гризне дървото и ще усети бързи движения на вход изход на винкела в дупката си отзад.