До 2027 г.: Всички водомери и топломери в дома ще са дистанционни

Около 160 лв. струва подмяната на 4 уреда за радиаторите
Обновена: 21 яну 2021 10:49 | 21 яну 2021 08:00, Анисия Иванова
29
До 2027 г.: Всички водомери и топломери в дома ще са дистанционни
Снимка: БГНЕС

Всички топломери и водомери, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да са с дистанционно отчитане. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, направена през Закона за енергийната ефективност. Измененията бяха разгледани от ресорната комисия в парламента на първо четене вчера.

Абонатите няма да сменят веднага уредите си, но когато срокът им изтече или се развалят, ще трябва да се подменят с нови, които да позволяват дистанционен отчет. Така до 1 януари 2027 г. всички водомери и топломери вече трябва да са сменени с дистанционни, предвиждат промените.

Ако в блока всички абонати са поставили от новите уреди, ще получават информация за фактурирането въз основа на реалното потребление или за потреблението въз основа на показанията на топлинния разпределител два пъти годишно, а ако пожелаят - поне веднъж на три месеца.

След 1 януари 2022 г. обаче те вече ще получават реални сметки за парно и вода всеки месец, ако всички имат уреди за дистанционен отчет, пише "Труд".

Тази информация може да се предоставя и чрез интернет и да се актуализира толкова често, колкото позволяват измервателните уреди и използваните системи, пише още в законопроекта.

Данните на топлинните счетоводители показват, че един топломер с дистанционно отчитане струва около 40 лева. Или за тристаен апартамент с 4 радиатора абонатът трябва да плати 160 лева. Отделно около 70 лева е цената на водомер в комплект с радиомодул показват цените на една от фирмите за топлинно счетоводство. Друга иска по 90 лева за водомер, плюс монтирането и пломбирането му.

Друга промяна в Закона за енергийната ефективност предвижда, когато енергия за охлаждане за дадена сграда се подава от централен източник, обслужващ множество сгради, или от районна охладителна система, при топлообменника или при точката на доставка да се монтира уред за измерване на потребената енергия за охлаждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Кольо преди 5 месеца
Всичко "УМНО" излъчва пагубна радиация образуваща РАК и други благинки ! Само човек без мозък би си сложил такъв уред у дома ... само който не му се живее !!! Има маса видеа , проучвания и т.н. факти ,че това е канцерогенно излъчване ! За бога братя българи не се подавайте на РЕКЕТА ! Неможе едностранно някой да решава вместо вас какво да се използва във вашият дом като уред ! Искате механичен и толкова , вие ще му гледате данните и ще ги пращате на фирмата ако трябва по Вайбър и т.н. !
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на какво основание го правят това - в квартал "Младост" във Варна 2 дни нямаха вода живеещите тези дни на 20-ти и 21-ви, не стига, че вода няма,ами и сменят водомери и всичко.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още радиация... Малко ни е облъчването от другите устройства и антени...
24
2
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
Подменям водомери на изключително обидната цена от 40 лева на брой.......плюс такса доставка на водомера- 15 лева, такса техническо проучване преди поставяне на водомера-20 лева, такса сваляне на стар водомер- 20 лева, такса инструктаж за ползване и отчитане на водомера-35 лева, такса поставяне на водомер- 50 лева, ДДС-36 лева, или общо- 216 ЛЕВА. ПОБЪРЗАЙТЕ- ЦЕНАТА Е САМО 40 ЛЕВА!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
А личните карти няма ли да ги сменят пак,а щофьорските книжки,а нещо друго...
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една европейска, но не много бяла държава дружеството доставчик, защото е едно за ел.енергия и вода, е собственик на уредите и се грижи те да отчитат точно. Всички вече са подменени и са такива с дистанционо отчитане. Ние плащаме на всеки два месеца заедно със сметката такса за сервиз която включва наем на устройствата и за дистанционно отчитане. Да добавя не се плаща за паркиране, такса смет, данък згради, нотариус за покупка на МПС, подмяна на ЛК, училищен транспорт.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То 4 години сме с такива топломери 500 лв бройката и отделно за монтажа. Познайте дали ги отчитат в реално време. Пишат на база и пак по старата схема идват в края на сезона и изравняват. И с водомерите ще е същото. Схемата е ясна от години да се дадат едни пари на едни определени хора.
20
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Май цените са в евро , не в левове и за цена на едро
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
160 лв за 4 водомера и един мармот завива шоколада..... наскоро ми смениха тези чудеса на техниката и за 3 броя се бръкнах с 500 лв. Но това не е чак такъв проблем - преди смяната им си имах вода навсякъде, след смяната се оказа, че имам "запушена тръба" и ме караха да подписвам протокол. Едва успях да ги насиля да опишат, че "запушената тръба" е следствие на великия им монтаж. И това е легален начин паричките да отиват в нечия офшорка. Народе, спиш!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непрекъснато измислят някакво "подменяне" на нещо, с което да изсмукват пари от хората. Следващото разбрах, че ще е задължителните технически паспорти на сградите, с което ще вземат стотици милиони от хората. Сега са водомерите. Бяха регистрационни табели на автомобилите, лични документи (по няколко пъти). Да не говорим за козметичното саниране, дето излиза на цената да построиш жилището отново и го плащат от нашите пари като данъкоплатци. Държавата паризитира и си измисля системи за кръвосмучен
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ежемесечното отчитане продължава да не им работи. Отчитат ги, но фактурите отново са прогнозни, поне при топлофикация София
16
0
 
11
 
! Отговори
Скандално преди 3 години
През няколко години се сменят водомери, топломери....Независимо колко са работили и дали имат проблеми. Разходите за калибриране, инсталиране са на клиента. Т.Н. дигитализация спестява достатъчно работна ръка за измерване и посещения на продавача. Тогава защо няма намаление на сметките?
15
4
 
2
 
! Отговори
до 4 бабо мар преди 3 години
безплатното, кой го плаща!!!??? комунизъмът идва.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съществува топломер за 40 лева, даже и от Зрънчо...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен13Естествено, имаше такса "джакузи", "екзотична експедиция" и т. н.И с новите уреди ще ги има, но ще намерят начин да не е толкова видимо, че хората протестират.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2022 вече реални сметки.Досега нереални ли бяха
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората до тогава ще колонизират Марс, ние с това недоразумение Топлофикация още не можем да се оправим!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си смених водомерите през октомври месец . Платих 150 лв . Свга пак ли наново трябва да ги сменям . Е писна ми да ни правят на будали
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои никога няма да схванат, че не плащат за загубите на Топлофикация, а плащат за своето потребление и за част от потреблението на съседите си, които крадат "топло". Цената на парното се определя така, че да не минем на друг вид отопление и няма нищо общо със себестойност, загуби по трасето, кражби в Топлофикация и т.н.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2027 я хамилата, я хамиларя!Ще си получаваме сметките вече в евро и ще ги плащаме в евро.