Туристическият бранш категорично против PCR тест за чужди гости

400 евро на семейство за тестове ще е катастрофа за зимния сезон
27 яну 2021 18:32,
48
Туристическият бранш категорично против PCR тест за чужди гости
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Заповедта бе издадена във вторник от здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В нея се казва, че от 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Още по темата

"От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм", заяви пред Нова тв Полина Карастоянова.

По думите й основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава "каската от анулации".

Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. "Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма", каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.

"Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон", смята Карастоянова.

От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. "Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно", заяви Карастоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
без тест?? преди 3 години
В Словакия искат отрицателен PCR тест за да отидеш до хранителен магазин и до работното си място,ако нямаш-1000 евро е глобата. Никакви чуждестранни туристи в Бг не искаме!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристическият бранш са мутри тъпоглавиДанъци не плащатОсигуряват на минималната.Да фалиратИ без това бетонираха морския бряг и хубавите планини.Крайно време е да фалират.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия *** с алчността си станаха пословични.В Гърция се влиза само след тест. Тия гамЕнчета протестират срещу елементарни мерки за безопасност.Представям си каква *** са ,,хотелите ,, им.И кой турист ще им отиде, ако знае,че не държат на здравето.Егати ***.
41
0
 
4
 
! Отговори
До ikar преди 3 години
Защото някои държави си гледат здравето на гражданите, което е с приоритет на приходите от туризма, а у нас туроператорите си гледат собствените краткосрочни интереси без да им пука за живота и здравето на останалите.
40
2
 
3
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 3 години
Е,какъв е проблемът в един голям хотел да има собствена PCR лаборатория?Така туристите ще бъдат обслужвани на едно място .Хотелиерите да се чатнат и да действат!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно справедливо е да се изискват тестове за всички влизащи в България!
38
2
 
13
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименНие платихме 440 лв за 4 души. Защо след като на нас ни искат тестове, ние да не предяваме съответни искания? Ако някой е решил да дойде, това няма да го спре.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bez turizym togava v cql ES s test tuka ne aa bez turizym
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В други държави искат теста да е до 24 часа преди полета
35
3
 
8
 
! Отговори
к.к. преди 3 години
Я си гледайте работата.Да ни докарат зарази ли?Има по умни хора да мислят как трябва да е.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите не схващате какво се случва, мълчанието на агнетата е това.
33
1
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
В западна Европа ако си правиш тест щот си решил да се прибереш в България и нямаш симптоми а го правиш защото в България го изискват на влизане ктрува по между 120 до 190евро на човек .Ако имаш симптоми и полож.бърз тест тогава pcr теста е безплатен+
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера говорих с един познат който се върна от Англия.На френска земя си прави тест.Обърква първият,дават му втори.Отрицателен.Излиза-две минерални води и един сандвич за из път.Всичко безплатно.Влиза в България.Два теста-190лв. и двата отрицателни и пак 10 дена карантина.къде ги видяха тези 400 евро не знам...
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас съжалява ли ни някой, като правим тест? Не. През лятото колко пари се наляха за пср за влизане в Гърция?
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви са тия измислени 400EU ?!
29
5
 
3
 
! Отговори
Чичопич преди 3 години
Точност на PCR "теста", (или по-точно, според създателя му, PCR инструмента за изследване на биологичен материал) е ЕДНО КЪМ КОЛКОТО ПРЕЦЕНИМ!При фактор над 45 ВСИЧКИ СА ПОЛОЖИТЕЛНИПри фактор под 20 ВСИЧКИ СА ОТРИЦАТЕЛНИПо твърдение на Фаучи от преди пандемията, всеки резултат при фактор на 35 Е НЕДОСТОВЕРЕН!Сега правят при фактор 40 в САЩ!ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ СА СЪМНИТЕЛНИ
28
0
 
8
 
! Отговори
Скрито-покрито в Бг! преди 3 години
Как вървят купони и партита "Тайната вечеря ?!Някой Юда не ги ли е предал, където (не)трябва ?
27
3
 
23
 
! Отговори
само тук преди 3 години
Те си идват с тест , който там си правят безплатно, !Само нас тука ни дерат!
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са Абсолютни И..оти,в момента няма Европейска страна която допуска влизащи на нейна територия без РCR тест,в повечето от тях освен теста се налага и задължителна карантина на влизащите!
25
4
 
12
 
! Отговори
да бе преди 3 години
До мак 21 ТЕСТА В ЕВРОПА Е БЕЗПЛАТЕН, ИЛИ ПО 2 ЕВРО! ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА, ЧЕТЕТЕ!