Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
13
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахаха, тези дето чакат руската ваксина, по-скоро новата Волга ще дочакат :))))))))))))))Пак празни руски хвалби, а не могат за тях си да произведат количества :))))))))))))
114
0
 
2
 
! Отговори
Е затова твърдя... преди 3 години
Че баскетбола е по-добрата игра за подрастващите - не само ръцете, не само краката, не само работа в екип и комбинативно мислене, но и балистичното мислене развива - Да не щеш едни кошове за баскетбол да сложил ... абе остави се ... не ми се говори повече ...
113
0
 
21
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Балтов да вземе да изгледа вчерашният супербоул в краварника(уж най тежко засегнатите от короната) да обърне по специално внимание на препълненият стадион и след това да плещи глупости вменява вина на Народа!
112
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великите те.Все същата дъвка и от време на време балони за разкош.Толкова са прозрачни и смешни ,че който им вярва е луд за връзване
111
0
 
24
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Докато ваксинират всички желаещи и трябва да започне нова реимунизация. Екипите ще взимат по 10 лева на боцкане. Трябва да изкарам и аз някакъв фелдшерски курс и да започвам да ваксинирам. Днес да боцна 15 човека и хоп 150 лева. Двадесет дни по 150 лева и доходче от 3 бона за някаква пълна глупост.
110
0
 
8
 
! Отговори
Не се смейте ... преди 3 години
Има такъв термин балистична тухла - което означава, че снарядът е победен вече от физичните закони и е достигнал връхната си точка или неговото движение по права линия е приключено от физичните закони и се държи вече като хвърлена тухла. "Това да си цар не се отменя"Отменя се и още как - една балистична метателна тухла с правилно изчислена кинетична сила и парабола и си отменен много бързо с една тугла в гвавата!
109
1
 
12
 
! Отговори
1959 преди 3 години
До Анонимен 102 *** не ***, ама парички нали заработват като за световно? Не виждаш ли ,че гузувете си скъсват от сутрин до вечер да те убеждават колко са добри и необходими бълвочите на астрата и пвазера,пък видите ли руската още никаква я няма! И вирусчето иде и като те хване за топките ще си на оня свят! Мислиш ,мислиш кое е вярно и като гледаш навън времето и хората теглиш им една bутка /айна и да отиват в ада заедно с началника си!
108
1
 
17
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Добре бе ''професоре'', гледай си заплатката и не ръси акъл.
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарчета от ДНЕС, като триете постове им оставяйте поне номерата, че постващите се объркват на кого са отговорили!
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с предишните ваксини за САРС-1,които преди години предлагаха чрез реклама за ваксиниране къде сезонно къде всесезонно,че не си спомнят вече за тях и не разчитат за защита с изграждането на собствен и масов имунитет,че разчитат само на новите,последни,които също предлагат чрез реклами като единствени сякаш с тях започва науката,изследвания,анализи,обясненията за вирусите с които могат да се справят за имунитета важен изграден от тях,нос известни условия,че никой все пак не бил защитен
105
4
 
11
 
! Отговори
Мутри ВЪН преди 3 години
ГЕРБерска ***. След 4 април друга ще запеете.
104
1
 
15
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Ваксинираните с непроверения бъркоч се правят на недосегаеми, защото няма никакви доказателства нито за ефективноста на бъркоча нито за неговата безопасност...
103
0
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Един познат се ваксинира. Онзи ден го болеше яко главата и кръвното вдигнал, пък спортува и здравословен живот уж :))))))))))))))))))))))))))
102
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NA ТИЯ ГЕРБАДЖИИ И ПРОФЕСОРРИТРЕ ИМ ДАЖЕ СА ***!
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еретичните постове се изтриват в Демократичния сайт ДНЕС! Защото е много демократичен вероятно!?
100
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз пък ще си сложа ваксина и после умишлено ще се заразя с Ковид и ще ходя да плюя по дръжките на вратите на Позитано 20 :)))
99
1
 
8
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Преболедувалите с имунитет на веки! За това в Пирогов докторите не се разболяват вече!
98
0
 
11
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Балтов да се радва, че има преболедували с поне временен имунитет, че иначе с тия 12 ваксинирани на ден сме я вапцали цялата работа яко :-)
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов,искаш да кажеш,че вожда се прави на недосегаем,затова обикаля села и паланки с джипката.Внимавай,Балтов,може да се возиш и ти при него,ама да не ти изстине местенцето.
96
3
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Септември ще бъде Май,ковид ще мутира безкрай,за пари става дума-знай,ще ни психясват докрай...