Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
26
 
! Отговори
:) преди 3 години
На този на мутрата му пише: Крадец от ГЕРБ! Рядко неприятно момченце!
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този що не го вземат в някоя телевизия за коментатор,и без това ги обикаля всеки ден като цветарка.Май мястото му не е в "Пирогов",още по-малко като директор.
93
2
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ще ваксивнирате по 300 души, ако има мераклии :)))))))))))))))))))))))))))))))))))те и в Сърбия имат 1 милион китайски ваксини, ама мераклии няма :)))))))))))))))))))))
92
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФЕРМЕРЕй плaзмoдий, ти ако се имаш за безправна стадна единица, остави останалите правото да са човешки същества в т.нар. общество. Аз на никого не съм предавал никакви права и свободи.
91
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са само приказки до изборите. Помнете ми думата, че след изборите, когато властта отново отиде в ГЕРП - които са слугинаж на ЕС и щатите, ще се приеме някакъв закон, чрез който ще задължат всички пътуващи в чужбина по определен повод, всички държавни служители - полиция, военни, агенции, министерства - под предлог, че са важни за държавата и някои от тях работят с хора - също ще ги задължат за ваксинация, учители, лекари и тн. В това съм АБСОЛЮТНО убеден.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФЕРМЕРНе мога да разбера, като се смяташ за *** защо пишеш тука? Гoведата не ползват интернет
89
1
 
13
 
! Отговори
Вържете го тоя преди 3 години
Министерството на здравеопазването на Беларус официално призна COVID-19 като психично заболяване Затова Министерство на здравеопазването взе единственото правилно решение да счита COVID-19 за психично заболяване с подходящо лечение , каза Дмитрий Пиневич, първи заместник-министър на здравеопазването на Беларус.По препоръки на агенцията всички граждани, които търсят спешна медицинска помощ, ще бъдат призовани от психиатрична линейка и поставени в болница за психично-здравни грижи.
88
0
 
7
 
! Отговори
дея преди 3 години
По скоро ти се смяташ за недосегаем!
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Обсъжадат? Еж па тоя ...
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФЕРМЕРРазликата между твоето животно и мен е, че утре ти може да си този в окови, а аз да казвам какво трябва и не трябва. Помни го.
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 82Ама видиш ли - "Събират информация от всичко и навсякъде и всичко знаят"Е тогава, обясни ми драги - как изобщо още имса престъпност, как още има убийства, как още има масови кражби, как още има престъпни банди, как има масови протести и прочие? Или ще кажеш, че те са оставне за "заблуда" ...
84
26
 
4
 
! Отговори
ФЕРМЕР преди 3 години
Случва се когато ми се разболеят животните във фермата. Трябва да ги ваксинирам и лекувам НЕ МОГА ВСЯКО ЖИВОТНО да го питам дали ИСКА да бъде боцнато или да има право на избор. Същото е и за Държавата, хората като граждани на държавата се предали част от своите права и свободи и щом трябва да се ваксинират всички хора без право на отказ. Само така ще се оправим.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Хал хабер си нямаш за какво говориш. Прокуратурата и трябват седмици, за да съберат данните от уличните камери на паркингите, като има убийство, а преди 2 месеца имаше масивен вой, че Apple проверявал, дали свалената апликация е злворедна, преди да ти даде да я пуснеш, но не бяха дали възможност, да спреш тази проверка, въпреки, че данните са анонимизирани до степен, до която ще трябва да си м-р. Робот и Шерлок Хоулмс, че да научиш нещо ...
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимендо 73Ти нали знаеш че в Китай вече прилагат персонален рейтинг на база лицево разпознаване?---САЩ и ЕС много преди Китай го прилагат, и следят всеки и камери има навсякъде и всеки има дълго електронно досие, какво купува, какви заеми, къде ходи, с кой контактува в мрежите, но при демокрацията за това не се говори. В Китай е по свободно, там преди това го обсъждат преди да го прилагат.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че има много австралопитеци. Жалко! Мислех си, че светът е по- напреднал. А то пълно със зле мотивирани конспиративни теории в стил една жана каза на пазара.
80
1
 
16
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Едно и също повтаряте почти година. Много хора преболедуваха едни леко, други тежко, а някои не успяха да се преборят. Не виждам вие с какво се подготвихте за тази година, за да поемате повече болни. Все пак при пандемия се очаква голям брой. Ваксинирането е друга тема, защото все още само говорите за масовото ваксиниране, но ще видим. Вие направете места за ваксиниране и който има желание да се запише. Но и искам право на избор за ваксина! Хората не ви вярват вече, защото само си противоречите!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виесте този вирус долни *** на герб няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини долни лешояди бог да ви накаже най скоро време стига вече никой не ви вярва вече вън и в затвора
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 73Ти нали знаеш че в Китай вече прилагат персонален рейтинг на база лицево разпознаване?
77
0
 
24
 
! Отговори
Горан преди 3 години
До анонимен 61:Виж сега: Ами, не им вярвам, нито на ваксините, нито на брътвежите! Как ще искат от човека пожелал да се ваксинира така нареченото информирано съгласие, че ако случайно стане нещо далеч от предвиденото, то ваксинираният пострадал няма да търси отговорност от компанията? Защо да вярвам на нещо, в което самите те не вярват? Това не са ваксини на този етап, а са опитни заготовки, и всички ваксинирали се, са опитни мишки!
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЙ ***, НЕНАЯДЕ СЕ!и ОБЯСНИ НА тИКВАТА ДА НЕ СЛАГА ТАЯ МАСКА, ЗАЩОТО ГО Е ПРЕБОЛЕДУВАЛ, АКО НЕ НИ ЛЪЖЕ ПАК!КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА НОСИ, НЕ НОСЕШЕ, А СЕГА ОБРАТНОТО!КАВАЛИ !