Нинова: Подкрепа от държавата за родното производство на храни

БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър
19 фев 2021 13:51, Анисия Иванова
41
Нинова: Подкрепа от държавата за родното производство на храни
Снимка: БСП

Земеделските субсидии трябва да бъдат преразпределени така,  че по-голямата част от тях да се насочат към производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Тази позиция на БСП остава непроменена през последните години и е залегнала в управленската програма на левицата, съобщиха от партията.

На срещи със селскостопански производители неведнъж лидерът на социалистите Корнелия Нинова е казвала, че в глобалния свят икономиките са свързани, но разумната политика е да бъдат определени сектори, където България има потенциал да развива национално, българско родно производство. Според нея земеделските стопани се нуждаят от помощ от страна на държавата, за да могат да осигурят по-голяма част от храната за българските граждани. Българското производство е чисто и качествено, но е неконкурентоспособно спрямо вносните стоки заради по-голямата субсидия на другите европейски страни.

Стъпките в подкрепа на българското производство включват и възстановяването на напоителните системи. Именно напояването е една от болните теми за родното поливно земеделие и по думите на много стопани ни спъва да бъдем конкурентни на европейските производители.

По отношение на реализацията на земеделската продукция БСП се ангажира с изгрaждaнeто нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c пряк дocтъп нa прoизвoдитeлитe. Целта е да бъде скъсена веригата от прекупвачи и така да се намали ocкъпявaнeтo нa cтoкитe. Предвижда се и cъздaвaнe нa eлeктрoннa бoрca зa oнлaйн търгoвия нa зeмeдeлcки прoдукти. Така ще бъде изградена единна информационна система, обединяваща пазарите за селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия. Чрез нея ще се даде достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.

Пчеларството също е изведено като приоритет в управленската програма на БСП, която подкрепя политиките за биологично производство и екологичното земеделие в сектора. На среща с представители на бранша в Деня на пчеларя Корнелия Нинова ги увери, че левицата ще подкрепи родното производство на мед и пчелни продукти, за да бъде конкурентно на европейския и световен пазар.

Като част от визията за модерно държавно управление и реално действащо Електронно правителство БСП предвижда създаване на Национален електронен поземлен регистър. Той трябва да реши проблема с т.нар. „бели” и „червени” петна в земеделието. Регистърът ще дава информация в реално време за структурата на земеделието: какво може да се очаква като продукция във всеки един момент, как тази продукция стига до пазара, кой я произвежда, кой и за какво взема субсидии и как те се отразяват върху доходите на заетите в земеделието.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
Абсолютно правилно, но толкова закъсняло, че чак неразбираемо....
36
0
 
4
 
! Отговори
Срам и позор! преди 9 месеца
При 30 години "демокрация", успяха да унищожат селското стопанство. Навремето даже изнасяхме продукция, сега само внасяме! Скоро специалист каза, че през зимата, ядем само 1% български плодове и зеленчуци, 99% са внос на "пластмасови" бо клуци от Турция, които имат вкус на трева!
35
1
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 9 месеца
Изчезни,нагла и *** жено !
34
1
 
2
 
! Отговори
Клуб на каръка преди 9 месеца
Успех!
33
3
 
4
 
! Отговори
Тази преди 9 месеца
пак не е в час. Нали от ЕС казаха, че ще ни съдят за протекционизъм. И за гейовете я осъдиха в ЕП, а пък нейните хора поискаха да се гласува, че не се приела Истамбулската. Яко я тресе шизофренията горката или съвсем им е изтървала юздите на нейните си в ЕП и ония си правят каквото си искат.
32
2
 
6
 
! Отговори
Ами, да... преди 9 месеца
НИКЪДЕ В ЕС. НЕ СЕ РАЗДАВАТ ПАРИ НА КАЛПАК!ТОВА СЕ ПРАВИ ПО ПРОГРАМИ, УТВЪРДЕНИ ОТ ЕС!!!***, ЛЪЖЕ ПРЕДИЗБОРНО.. .. ТА СЕ КИНЕ..... ХАХАХААА!
31
3
 
14
 
! Отговори
карачанаков преди 9 месеца
Какво ли не обещава каката сигурно и Д- то ще си обещае само да се докопадо властта.Ама то такива грижи за хората че сигурно ще живеем вече в рай.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре си е каката.Тя в парламента,мъжа и в Лукойл,синчето в щатите...и ако разчиате,че тази иска да помогне на бедните сте в дълбока заблуда.
29
3
 
15
 
! Отговори
Да бе преди 9 месеца
Няма достатъчно субсидии за производителите на плодове, зеленчуци мляко защото повечето субсидии ги прибират зърнопроизводителите. Най-едрите. А те повечето са хора на БСП. Като Бенчо Бенчев. Така че г-жа Лъжа на някой друг да ги пробутва тези.
28
5
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
БСП ще връща АПК-тата. Комунизмът се завръща в България. Надник - 28 ст. на ден...
27
2
 
8
 
! Отговори
рпг-7 преди 9 месеца
Нинова: Подкрепа от държавата за родното производство на храни---------Че то у Бг не остана Хранително-Вкусова и Консервна промишленост мъ Нинче.Пък за Селско Стопанство да не говорим.И то благодарение на другарите Луканов и Лилов дето подписаха и имплементираха планът "Ран" у Бг!!!Ся, кво съ прайш на "ощипана мома"!
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая е втората в ГРОБ, след главния председател инсп.Бойко
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
mnogo krasiv reklamen plakat s celuvkata ( kis kis tarkan) na bsp i dps ( usta v usta kornelia i mustafa v kocek kostumi) za proizvoditelite na sherbet, lokum, halva, baklava, kadaif ;-) ...do zaharna fabrika i kompir fabrika pobeda...;-)))...tam estestveno otsastva traurnia agent....
24
2
 
15
 
! Отговори
Нинова преди 9 месеца
Земеделските субсидии трябва да бъдат преразпределени така, че по-голямата част от тях да се насочат към партийната каса, а после към личната ми....
23
2
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 9 месеца
"БСП се ангажира с изгрaждaнeто нa мрeжa oт фeрмeрcки пaзaри c пряк дocтъп нa прoизвoдитeлитe" да се смея ли, да плача ли .... корнело,нищо ляво няма в това да преливаш от пусто в празно.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нинова през годините доказа, че БСП са най-голямата патерица на ГЕРБ - никаква опозиция за нищо. Горко ви ако гласувате за БСП - все едно давате гласа си на Боко или Доган - същата работа
21
1
 
11
 
! Отговори
ОСНОВЕН ЗАКОН: преди 9 месеца
НЕ Е ВАЖНО, КОГА И КОЛКО СИ ПРИЗВЕЛ---А, КОГА, КАК И ЗА КОЛКО ЩЕ ГО ПРОДАДЕШ!!!ТОВА Е ПАЗАРА НА ХРАНИ!!!А, ЩОМ ИСКАШ ДА РАЗДАВАШ ПАРИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ----ЗНАЧИ СЕ ГОТВИ ДА КРАДЕШ И ТИ ОТ ТИЯ, ПАРИЦИ.. ХАХАХАААТЪНКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СМЕТКИ!!!
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баз хващам, че тая пуска за ГЕРП
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нинова, дай и да разпердаши някое предприятие. Хората на улицата, тя все по тлъста!
18
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
И за чий? Цени по-високи от европейските. Качество кръгла нула. Единствено малки ферми мандри все още стават, ама не могат да се вредят от едрите измамници.