РЗИ-София: Всеки ще избира с коя ваксина да се ваксинира през март

В четвъртък се очакват 12 хиляди дози от ваксината на "Модерна"
84
РЗИ-София: Всеки ще избира с коя ваксина да се ваксинира през март
Снимка: БГНЕС

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Това заяви пред БНТ Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

"Към момента в инспекцията има над 5000 дози от Астра Зенека. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди Астра Зенека, другата седмица очакваме още ваксини на Комирнат и на Пфайзер. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран", допълни той.

"Целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията. Това вече е поправено, ваксини в Столичната регионална здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат ваксина от София", допълни Данчо Пенчев.

По думите му има достатъчно ваксини и, ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

"В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми", добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той бе категоричен , че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.

"Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина - например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините", каза още Данчо Пенчев.


84
Още от Страната
Недостиг на ваксини в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Народа преди 5 дни
До Ямболски ***

И трите са добри
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има такъв израз на английски: "Pick your poison." преведено буквално: Избери си отровата.
78
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 6 дни
Като чета статията се сещам за Хенри Форд. След като пуска на конвеер прословутият си "Модел Т" един негов приятел го попитал:
-Абе Хенри, много хубава кола, и ефтина. Реших и аз да си купя, но се предлага само в черен цвят. Еми аз искам да бъде някакъв друг цвят. Не харесвам черни автомобили.
Хенри Форд му отговорил:
-Можеш да си избереш какъвто си искаш друг цвят, стига да е черен.
Е така и с избора на ваксините.
77
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 дни
Наближава времето,когато на един чичко с мустачки ще му издигнат паметник.
76
5
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 6 дни
За къде сте се разбързали бе хора? Да не очаквате че като се ваксинирате и ще отпаднат всички ограничения? Е ще ви разочаровам. Това няма да стане. Ще има нови по-вируси и съответно нови по-мутации. Това което е в момента е новото нормално. Капиталистите го спретнаха, за да скрият факта че капитализма като строй се е издънил и изчерпал. В момента затвориха овцете в кошарите, за да помислят пастирите какво да правят. Планетата е една, а ресурсите ограничени.
75
2
 
5
 
! Отговори
Моля,уточнете преди 6 дни
До По-добре Моля,уточнете кои са по-грамотните според вас и кои са по-висшите?! Според официалната информация по-малко от 30% от лекарите,учителите,мед.сестри и други медицински служители са пожелали да се ваксинират.А медиците най-добре знаят за какво става въпрос. По-малко от 30% са и преподавателите във висшите учебни заведения,също и академиците от БАН.Бъдете живи и здрави всички останали "висши",поздрави от нас "нисшите"
74
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 6 дни
До Анонимен 71: Ха-ха! Свършва ви далаверата и злобеете, нали? Вместо да пишете по-добре побързайте да се накрадете за последно, чв после вече няма да има.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Майделската далавера да си я бие Боко.
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чакаме Спутник V.
71
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пазят Пфайзер за хората, които ще бъдат в изборните бюра. Заради "великия радев" , който на инат даде първата възможна дата за изборите, 1 и 2 група стават последни. кариеризмът и злобата на този зелен чорап мина всички граници!
70
9
 
24
 
! Отговори
До 46 преди 6 дни
"Принц Албер II поиска Спутник V за Монако".
Нищо ново под слънцето, за принцовете - най-доброто.
69
6
 
6
 
! Отговори
Баба Кера преди 6 дни
И аз го чакам, баба, ама не идва. На тия капиталисти Файзер, Астрата и т.н. вера им немам.
68
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кога ще има Спутник V ??
67
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До София №65
Лъжец! Ако има Спутник, няма да се ваксинираш също.
Направете една заявка за всички, които искате спутник до Министерството на здравеопазването, за да се внесат точни бройки в страната, само желание да има!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Striker

Комплексното название е модерен оксфордски фазер.
Колкото и да избираш през март, модерен оксфордски фазер ще ти дадат.
65
6
 
15
 
! Отговори
София преди 6 дни
Аз искам спътника, ама нема.
64
4
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 6 дни
По-скоро си си избрал заразин плюс умиратин.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
... другата седмица очакваме още ваксини на Комирнат и на Пфайзер.

Това "Комирнат" какво е?
62
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"РЗИ-София: Всеки ще избира с коя ваксина да се ваксинира през март"

Аз съм избрал Неваксинин.
61
14
 
9
 
! Отговори
Striker преди 6 дни
Драскачите, български не знаете, барем английски да понаучите малко, а? НЯМА такова животно ПФАЙЗЕР!!! Има Файзер или Pfizer. От къде ви намират такива неуки, бре?