Докараха ли българите от Занзибар по-опасните щамове?

Проф. Христова: Вирусът в момента протича по-бързо
15 мар 2021 15:56, Анисия Иванова
143

Продължават тревогите от настъпването на новите щамове на COVID-19 в България. Четирима души, които са се завърнали от Занзибар с предпоследния полет, са дали положителни проби за коронавирус.

Тепърва се очаква се да им се направят PCR тестове, като те са дали положителните проби на летището при бърз антигенен тест. Ако PCR пробите са положителни, те ще бъдат секретирани, за да се установи дали са нигерийският или южноафриканският вариант на COVID-19, които са много по-опасни.

Още по темата

Голяма е вероятността те да са носители на точно един от тези два щама на COVID-19, смята проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести.

"Не толкова загубата на вкус и обоняние е водеща, колкото симптомите от горните и долните дихателни пътища. Вирусът протича по-бързо - започва с хрема, която бързо еволюира до задух и въобще до симптоми на вирусна пневмония. Той към момента може би изглежда най-опасен", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста опасните щамове вече са в Европа.

От 13 март всички лица, които пристигат от африкански територии, когато се завърнат в България - подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали щеше да им стане нещо ако не бяха се зявлякли точно сега в Занзибар?Но те са тооолкова велики, те трябва да почиват на екзотични дестинации
76
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На заминаващите им е важно да се тагнат от Занзибар. да ги видят във Фейса, че са баровци. Изобщо не им пука за здравето. Нито за тяхното, нито за обществото. Само лайкове ги вълнуват.
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 57Иначе всички реват колко са бедни и измъчени.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, ся ша ни плащат със Занзибарски щам. Ей, някой не се ли е върнал от Сибир наскоро. Да видят там, сигурно има Сибирски щам, при него няма температура - директно замръзваш на -50.
73
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как тъй носят вирус, от място, където го няма тоя вирус? В Занзибар вирус няма. Нали лично президента занесе едни проби от коза, от папая от еди кво си. И каза че пробите са взети оъ хора. И ония тамошните търгаши, казаха - всичките са положителни. Хората да се настанят в болница. И президента им показа среден пръст и им каза да се омитат. Затова в Занзибар вирус няма. Как може да донесеш мнооооого опасен щам, при положение че няма мноооого опасен щам? Все едно да донесеш вода от пресъхнала река
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСП"Ваксините на Бойко убиват!" Правилно. След победата на социалистите ваксинациите се спират и всеки задължително се заразява с Ковид за постигане на стаден имунитет по естестве начин.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хлътвякАми като е пламнал, звъни на пожарната бе човек.
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вирусът в момента протича по-бързо" - това е едно крайно интелигентно, забележително изречение с прекрасен синтаксис и невероятна семантика... Възхитих се на професорката.
69
5
 
29
 
! Отговори
хлътфяк преди 3 години
абе затваряйте държавата , никакво влизане ! къв Занзибар , кви Малдиви ?! да си стоят там където са отишли и да се лекуват ТАМ ! светът е пламнал , тия тръгнали на разходки .
68
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм на полета на 2ри. Слънце, пясък, море, няма и една маска на хоризонта. Ха ха ха.
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново се ползва тактиката разделяй и владей. Поставят хората един срещу друг, а истинските виновници се изкарват спасители на народа.
66
0
 
15
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Мери, тя карантината им е подсигурена с болничен лист. Държавата (дефакто ние с данъците) им плаща карантината. Лошо е за всеки. И за тях е не е добре да се разболеят от този щам. Ваксините не са готови за нигерийски и африкански щамове. Има малък имунен отговор при ваксинираните за момента към тези щамове.
65
11
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ваксините на Бойко убиват! Това е сигурно! И всички тези лъжи са за да се затвори държавата за 4 април....
64
4
 
24
 
! Отговори
mery преди 3 години
Тези които се връщат от Занзибар, Малдивите и Доминикана няма какво да ги мислим. Щом са имали пари за почивка до тези дестинации спокойно могат да си позволят и 14 дена карантина без да работят. Лошо е за нас, простолюдието ако се срещнем с този вирус.
63
0
 
18
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
1000 човека заминаха преди дни с 6 чартърни полета.Заминават от Варна и София.На 2 април ще заминат още 1000 с още 6 чартъра.
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За щамовете не знам, ама скоро всеки ще познава някой, умрял от ваксина.Още един здрав мъж си отишъл, 50 годишен от София.
61
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно и жизнено необходимо софийските хайлази да отидат до изостанала Африка и да ни донесат маймунският щам на Ковид. Карантина от 30 дни им наложете в Курило- всички са за там.
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз да са радва, че не са донесли проказа, СПИН или ебола...че на онези там баш коронавайръса им е проблема... те умират от глад...
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резонно е туроператорите завели БГ фукните да плащат сега болничното лечение на клиентите си.
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разболеят се и идват да ползват лошото българско здравеопазване.*** лекувайте се в Занзибар ве,що си идвате?