Докараха ли българите от Занзибар по-опасните щамове?

Проф. Христова: Вирусът в момента протича по-бързо
15 мар 2021 15:56, Анисия Иванова
143

Продължават тревогите от настъпването на новите щамове на COVID-19 в България. Четирима души, които са се завърнали от Занзибар с предпоследния полет, са дали положителни проби за коронавирус.

Тепърва се очаква се да им се направят PCR тестове, като те са дали положителните проби на летището при бърз антигенен тест. Ако PCR пробите са положителни, те ще бъдат секретирани, за да се установи дали са нигерийският или южноафриканският вариант на COVID-19, които са много по-опасни.

Още по темата

Голяма е вероятността те да са носители на точно един от тези два щама на COVID-19, смята проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести.

"Не толкова загубата на вкус и обоняние е водеща, колкото симптомите от горните и долните дихателни пътища. Вирусът протича по-бързо - започва с хрема, която бързо еволюира до задух и въобще до симптоми на вирусна пневмония. Той към момента може би изглежда най-опасен", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста опасните щамове вече са в Европа.

От 13 март всички лица, които пристигат от африкански територии, когато се завърнат в България - подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
24
 
! Отговори
заркоfff преди 3 години
Дайте им имената на тия хубавци.
56
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бати Бойко е велик отборен играч!Агент Стю Брандиго!ЦРУ!!!
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
върнах се от Занзибар, 5-6 щама бушуват в мене ама не мога да пукна.....
54
9
 
5
 
! Отговори
325 ОЙРО заплата преди 3 години
Хубаво де, нЕма лошо и да са докарали...................но всъщност каква бройка българи са си позволили лукса да посетят Занзибар, та да направят вълна от занзибарският щам?!
53
2
 
17
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Toвa e глобализацията. Народът се шмаатка наляво-надясно и разпръсква зарази. Ние от БКП-то не пускахме да ходите никъде. Нямаше зарази, пиле не може да фръкне!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54 Пий си хапчетата бе!
51
14
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бати Бойко е велик бог, а Мангъра е неговия пророк!!!Агент Кени Лейджър!ЦРУ!!!
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, или кажете нещо точно и конкретно, или млъкнете, или, ако не знаете, кажете просто "не зная" толкова. В момента не знаете за тези хора нищо, просто трябва време. А може би знаете поне в какво състояние са пристигнали: весели и на крака, кихащи и кашлящи или са ги сваляли от самолета на носилки. Професоре, какво ме каламбуркаш тук с общи лафове? Може би основната ти цел е да поддържаш страха и психозата.
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стриктно ще им се следи карантината и ще се разбере кои са щамовете. Питам се аз що за акълия трябва да си да пътуваш без ваксина или без антитела?! И аз пътувам по света и лятото ни чака огромно пътешествие из Южна Америка, но сме ваксинирани.
48
3
 
6
 
! Отговори
male преди 3 години
Тая *** да си подаде оставката. Разбира толкова от Инфекциозни болести колкото аз от ракети.... Най-некадърната лекарка която съм срещал.
47
2
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
До 39Ааа, обмитяват ги! Танзанийските щамове били много търсени по света, щото заразяват само папаята и козите. Износът е разрешен, но само по 3 на човек. За повече ти свалят кожата с мита.
46
1
 
4
 
! Отговори
dnеs.bg преди 3 години
По-скоро това са вируси от Уганда, Кения и Руанда. Със сигурност на Мадагаскар няма вирус, но вече бг елита се изнесе натам. С какво ще се върне - ще пишеме.
45
12
 
6
 
! Отговори
Ковид разумен преди 3 години
Предлагам да се обединим около идеята за пълен локдаун, строги мерки, затвор за неспазващите мерките и задължителни ваксини. Стига сме се противопоставяли един на друг. Together we stand, divided we fall!
44
3
 
2
 
! Отговори
Чери преди 3 години
До Ал БъндиПрисъединявам се към твоето мнение, Ал.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си седят у Занзибар, аман от селяни
42
3
 
11
 
! Отговори
Чери преди 3 години
Хайде пак сме изправени един срещу друг. Отворени молове срещу затворени ресторанти, учители срещу ученици, млади срещу стари, пътуващи срещу непътуващи .....Докога, не му се вижда краят. През това време тези, които ни противопоставят си развяват байряка без някой да ги притеснява.
41
5
 
15
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Така сте се наплашили че сте готови да пребиете някой само защото е болен.Я се стегнете малко и мислете с тая тиква на раменете.И тая какво плаши!!? Няма резултати а тя вече сигурна че е "по-опасния" щам.Аман от "специалисти".
40
6
 
6
 
! Отговори
Смях! преди 3 години
*** лъжите ей :))) Занзибар знаят как да се пазят , а и не вярват в измислици !
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е що ми изтрихте коменъара
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кино в 21 век:-Искам да гледам любовен филм.- Какъв любовен филм искате, между мъж и мъж, между жена и жена...?-Не, искам нормален любовен филм-между мъж и жена! -Ааааа, искате исторически.