Центърът на кюстендилско село стана сметище: Хората били такива

Контейнери има, табели - също, но без резултат
14 апр 2021 20:21, Петя Славова
36
Центърът на кюстендилско село стана сметище: Хората били такива
Снимка: Кадър, БНТ

Нерегламентирани сметища са се образували на няколко места в кюстендилското село Соволяно. Големи количества отпадъци има струпани в центъра на селото, а тревните пространства край кметството и читалището са пълни с торбички, чаши и бутилки от напитки, съобщава БНТ.

Мръсотията и безпорядъкът правят впечатление дори на деца, които направили клип и го качили в социалните мрежи. "Боклуци, боклуци, на където и да се обърнеш само боклук. Не може само боклук да има." Така 7-годишно дете изразява възмущението си от безотговорното поведение на хората, заради които районът край магазина в Соволяно е заприличал на бунище.

Само за около 2 седмици друго нерегламентирано сметище се е образувало в центъра на селото, точно зад сградата на кметството.

Местни казват, че хора изхвърлят отпадъците си безразборно, където им е удобно, от години. "Пият кафета, хвърлят. Кошчета са турили хората, ама те, никой", коментира жител.

 "Хората не слагат в тях, а слагат до тях, мине куче, разнесе и е страшно. Сега сме в пандемия, следващият момент – ще сме у нещо по-страшно, защото това не е нормално", коментира друг.

Акции по почистване на отпадъците в селото се правят периодично, но резултат няма.  "Даже имаше табели "Тук не е сметище“, но хората са такива", каза жител.

"На всеки един контейнер "бобър“ се образуват сметища. Само днес бях изчистил 5 контейнера, сутринта около тях ставам – сметище", заяви кметът на селото Пламен Илиев. Той казва, че не вижда решение на проблема, а единственото, което може да направи, е да състави акт на нарушителите.

"Но за да съставиш акт, пак е тежко. Трябва да има трима свидетели. Като дойдем да пишем и всеки бяга. Докато не преминем към заплащане на сметта на извозен килограм, българинът няма да се оправи", смята Пламен Илиев.

Общинската фирма в Кюстендил извозва контейнерите с отпадъци, а от кметството в Соволяно нямат финансова възможност да заплащат на човек, който да се грижи ежедневно за чистотата в селото.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не преминем към заплащане на сметта на извозен килограм, българинът няма да се оправи", смята Пламен Илиев.Сори това не са българи.
3
4
 
6
 
! Отговори
А изчакайте..... преди 2 месеца
Сега,като дойде Славчо.....Ще светнем и ще скокнем в бъдещето!!!!!!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кафе, цигари, алкохол - гръбнака на икономиката.
1
4
 
15
 
! Отговори
истина е преди 2 месеца
Положението е такова ,че цялата ни хубава държава стана сметище благодарение на шайката !!