Честваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски

Ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец
43
Честваме 200 години от рождението на Георги Сава Раковски
Снимка: БГНЕС

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат отбелязани тържествено на 14 април. Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм "Св. Архангели" в района на Академията, съобщава БГНЕС.

С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името "Георги Стойков Раковски" с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната. Академията е основната образователна институция в страната ни по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност.


43
Още от Страната
Дъжд на много места днес, нахлува студен въздух
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
колкото до робството бащата на Раковски е бил един много богат роб а самият той е обикалял по света като е пренебрегвал робските си задължения даже е издавал вестник.имало е борба за независимост а не с робството.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Робството в целият свят не е само един-единствен вид.
Има класическо робство - римско
ИМа елинско робство при което са ги хранели три пъти на ден, стопанинът им е осигурявал дом и въобще не са ги биели, просто са били нещо като слуги и не са можели да гласуват
има крепостничество (и то не е само един вид)
има дългово робство
да не говорим за проституцията
има колониално робство
в случая сме имали от края на 17 до края на 19 век робство по религиозен признак тук.
преди това - класическо
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Робството в османските земи е било два вида - до средата на 17 век, най-спокойно са се купували Роби, включително Роксолна, която е откупена черкезка.
Впоследствие войните престават да са толкова успешни и те създават привилегировани класи роби - чорбаджиите, мартолосите и пр.
Е и какво?
При американците също има привилегировани роби - надзирателите и стайните роби не са били толкова зле, като робите на поле, надзирателите дори са били въоръжени. Сигурно не е имало робство в САЩ?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
29 знае се прекрасно колко е била цената на един Роб - прочети Осман бей, който Ботев е превел- "20 години в харема на султана"
за една робиня за давали от 10 000 до 20 000 акчета през 18 век.
През 15 век френските пътеписи разказват за робини по 200 акчета и как ги ловели по 200 -300 наведнъж и ги карали османците да се събличат голи и ги щипели по месата.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
32 - това е много преиначена истина.
Заимов трябва да отговаря през 1875 за атентаторсак група срещу АБдул Азис, а нейн главатар е Гаврил Хлътев. Той получава фалшив паспорт на името на поляка Бенконски, а от априлци.
Обаче като стигат в ИНстанбул Заимов ги забравя и ги изоставя, та после с Бенковски се изпокарват и ги слагат в два различни окръга.
А На Бенковски името му остава, на него прякора му харесва, че не върви в родната Копивщица да се представя с гръцкото си име.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
той си е променял няколко пъти името

Съби Попович
Георги Македон
Георги Сава Раковски
Георги Стойков Раковски
като последните два прякора са взаимнозаменяеми - Георги С.Раковски
какво чудно има тук? В различни етапи от живота си се е отъждествявал с различни имена
33
1
 
2
 
! Отговори
KOI KOI @ преди 4 седмици
хем е САВА хем е СТОЙКОВ РАКОВСКИ .... накрая ще го кажат БОЙКОВ РАКОВСКИ - в тия смутни времена всичко е възможно .
32
0
 
1
 
! Отговори
До 26 за Бенковски преди 4 седмици
Друго пише в Уикипедията за смяната на името на Беновски - това било името на поляк избягал от заточение, който дал паспорта си на Стоян Заимов, а той пък го дал На Бенковски, да отиде в Истанбул, за да го пали.

То и Раковски се казва по рождение по друг начин - Съби Стойков Попович ...
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ДДРОнег

И защо според теб българи, сърби, гърци и т.н. водят кръвопролитна борба за независимост от османската империя, щом в нейните рамки са се чувствели прекрасно!? Не е истина колко глупост е списана тук, това че не сме били роби, не значи че не сме били подложени на репресии.
30
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 4 седмици
Освобождение от османската империя слабоунико. Това че Раковски не е бил роб, не значи, че не е дал живота си за свободата на своя род и родина. Раковски е велик български герой, а не просто някакъв търговец, това е човека поставил основите на нациолноосвободителното движение. Не знам, що за деградирал мишок трябва да си, за да омаловажаваш каузата и борбата на Раковски!
29
2
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 седмици
До БГ
Добре де, ако е било робство, колко е струвал един роб ?!
Не знаеш, нали !!!
В същото време се знае цената на един роб в сащ или в Русия !!!
Ако твоите деди са били роби, моито не са били !!!

Имало е тежко подтисничество, но такова робство като сащ или Русия не е имало !!!
И да, заробвали са някои Българи след някое от неуспешните въстания !
Но не разбирам този мазохизъм да се величаеш като роб !!!
28
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 седмици
До Анонимен
така е,учителката по история в пазарджишкото училище 'Георги Бенковски" казва на децата в 6 клас,че не е имало робство в България и промива мозъците на децата...страшно е и няма институция да махне от училището тая Гарноева и за какво толкова народ български е умрял....даскалки прости и долни да лъжат децата сега..
27
2
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 4 седмици
Освобождение от какво? Поне правил ли си труда да прочетеш малко за живота на този човек,а не несамо неговият?Той е бил търговец,обикалял целият регион на балканите и Европа.Кой ще обикаля толкова свободно и в същото време ще е роб?
26
3
 
3
 
! Отговори
до Гено от Гранада преди 4 седмици
Има си обяснение твоето чудене.Името на Бенковски е Гаврил Груев Хлътев,но по интересното е защо си е сменил името?!? Имал бурен живот,търговец,имал пари и си е бил буен.Извършва убийство и за да не го вкарат в затвора бяга от България.Сега идва най-интересното-няма как да се върне в Бг,ще го съдят и варианта е под чужда самоличност.Взема документите на починал пред него човек,който се е казвал Бенковски и така влиза в страната,почва революционната си дейност и хората го запомнят с това име
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Раковски е първият етнограф в България. Той проумява, че за да се се отдръпнем от гръцският гнет, трябва да създадем своя интилегенция и своя духовна мисъл.
Търси сили в това което правят Братя Грим с приказките си и предлага да се издирват български гатанки, легенди, песни, митове...УСпява да накара елинофили като Васил Априлов и Райко жинзифов да захвърлят своите гръцки имена и да се отдадат на българска просвета и духовност- Сподвижник е на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски....
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Раковски в началото е много запленен от Гръцкото въстание, той си мисли че ще бъде "аз на тебе, ти на мене", ще почерпи опит, а гърците после ще помогнат. Освен това руснаците току що са загубили войната и правят всичко възможно на гърците да помогнат, а и англичаните имат интереси там. Александър Ипсиланти е готвен за крал обединото кралство на Молдова иВлашко и едноврменно с това - на Гърция..
Но след въстанието 1829 Раковски вижда гръцките аспирации към България и бързо се осъзнава.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако Раковски сега можеше да види от някъде как бива потъпквано това за което се е борил щеше да се обърне в гроба. Как борбата за Освобождението на България стана мирно съжителство
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Па и я давам на държавата и хората плочки за банята ама за мене няма статии . Не си правете кумири и не се кланяйте на никой а си почитайте семейството . За вашите родители не се сещате ами за хора дето не сте виждали се кланяте !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Раковски е от много стар род - Мамарчевият род. Братовчеди са с Гаврил Кръстевич, друг виден религиозен и образователен деец. Той обаче се "смразява" с него, когато след Браилският бунт Алеко Богориди възлага на Кръстервич който му е секретар да намери решение за Георги Мамарчем и той намира в стил "и вълкът сит и агнето цяло" - заточва го на някакъв голям остров, където не му липсва нищо, но не е свободен. Мамарчев е очаквал Кръстевич да го пусне. Оттук и враждата между двата рода.
20
2
 
2
 
! Отговори
герой масон преди 4 седмици
Стратег на националноосводителното движение,което не дава никакви резултати. Големи хвалби от 3 дена,голямо нещо,но резултатът от неговата дейност е никаква,народа не се вдига. Така,че посмалете малко. Оставам с впечатлението,че главното на,което се акцентира е,че е русофоб. Човекът е имал явно причини за това,но само за това да му се лъска образа,и да се напомня за него е тъпо.