Проверяват строежите по морето и в почивните дни

Следят за работници без трудови договори и още нарушения
22 апр 2021 04:30, Петя Славова
4
Проверяват строежите по морето и в почивните дни
Снимка: БГНЕС

Главна инспекция по труда започва масирани проверки на строителните обекти в морските курортни градове. Контролът се прави предвид очакваното традиционно спиране на строително-монтажните работи преди старта на летния сезон, което засилва риска от нарушения на трудовото законодателство, предава "Монитор".

Планира се проверки да се извършват и в почивните дни, съобщиха от ведомството.

Според ГИТ кратките срокове на изпълнение на обектите по морето предполагат наемане на работници без необходимата квалификация, полагане на недеклариран труд, пренебрегване на изискванията за работното време и почивките, за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Контролът в строителството остава сред акцентите на дейността на Инспекцията по труда в цялата страна.

В хода на проверките в строителството, освен на законосъобразното наемане на работна сила, се обръща специално внимание на осигуреното обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети - рискове, които водя до тежки трудови инциденти, на обезопасяването на изкопите, на елобзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н.

Строителството е един от най-рисковите сектори освен по отношение на безопасността и здравето при работа и използването на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор. Поради това контролът на строително-монтажните работи традиционно е сред акцентите на дейността на инспекцията, като ежегодно в него се извършват над 10% от проверките.

За първото тримесечие на 2021 г. на строителни обекти са извършени 1600 проверки от 9930 общо. Установените нарушения са общо 7050.

От тях нарушенията на разпоредбите, свързани с осигуряването на безопасността и здравето при работа, са 4755 и 2280 са по осъществяването на трудовите правоотношения – по възникването им, по заплащането на труда, разпределението на работното време и почивките и др. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора, са 181 от общо 528.

Инспекцията по труда напомнят на работниците, че липсата на трудов договор както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка "Трудова злополука", както и да претендират за неизплатени възнаграждения.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно, отиват да си приберат подкупите. За това почивни дни няма.
1
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Само тези, които не са си платили ще бъдат глобени, защото вече са предупредени и то още преди месец и знаят какво ще се проверява.