От дървото до сергията: Цената на черешата скача над пет пъти

Купуват плодовете най-много за 1,80 лв., продават се за над пет лева
71
От дървото до сергията: Цената на черешата скача над пет пъти
Снимка: Pixabay

Цената на кюстендилската череша скача над пет пъти от дървото до сергията.

Изкупните цени в последните години са без промяна, а на пазара плодовете се продават по над пет лева за кило, установи проверка на „Телеграф“.

Тази година се очаква реколтата да е по-слаба, каза зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров.

За преработка килограм череши се изкупуват между 80 ст. и 1,20 лв., а за прясна консумация при необходимия размер цената е 1,50- 1,80 лв./кг.

„В цялата страна се направиха много нови градини, получава се свръхпроизводство на череша, а колегите, които изкупуват черешите за преработка, имат определени квоти. За да продадеш на някой череша, нали и той трябва да има на кой да я пласира. Според мен се очаква трудна година за реализация. Що се отнася до прясната консумация, при липсата на туристи по Черноморието и курортите, които са един от основните купувачи за Кюстендилския регион, също очакваме трудности. Преди 4-5 години идваха доста румънци, които купуваха не малки количества. Само за пример мога да ви посоча, че през миналата година ги нямаше, просто те не дойдоха. Работната ръка е скъпа, препаратите, торовете, а накрая ти остава печалба от 10-15 ст., която при този обем от работа е нищожна“, обясни и земеделският производител от Кюстендил Валери Йовев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Благодаря за съвета. Отидохме и до Коняво, където са градините, но там ни казаха, че производителите са на пътя. Мафияяяяя.... хич не ги жаля след този случай!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е. Петдесет пъти трябва да скочи. Щу си е гладни гърла на прекупвачи по пътя. Да му е здрава гърбината на производителя. Че прегори ли в душата ще ядем български череши на кукуво лято.
24
18
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Нормално е ,радев управлява България!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До странно твърдениее вие сте намерили от къде да купите! "Край пътя". Защо не купихте от градина? И в нашата област има едно крайпътно място с продавачи. Има оранжерии на няколко стотин метра като "бакграунд" и създава илюзията, че са производители. Някой от тях реално отиват на пазара, купуват стока от там и продават на заблудени минувачи на цени по-високи от тези на пазара...
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До селянин 13Искаш да кажеш, че в Северна Гърция се берат по-лесно ли, що ли? Давам пример с Гърция, защото там са по-евтини в сравнение с вашите надути цени. Не е брането проблем, а манталитетът ви - "Най-мразим да се минавам", "Ден година храни", "Той ли че ми каже, я съм по-тарикат" и пр. пpocтотии.
21
0
 
22
 
! Отговори
vale-kаro преди 2 години
Значи,работната ръка е скъпа.Препаратите,торовете и те са скъпи.Но това са разходи за производителя.Не разбирам защо цената между производител и краен потребител е нараснала пет пъти според заглавието.
20
4
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
До селянин - нямаш си идея като малък колко череши съм брал на дървена стълба и върху ламариненият покрив съм ги ял. Тази година пак ще си ям от моите 4 дървенца, а ти мълчи щото не е кой знае какъв труд ..я отиди август на жътва и после се оплаквай селянче нагло
19
2
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Хора ,не си продавайте стоката на тези прекупвачи-кожодери.Правете си домашна ракия.Купете си стъклени бутилки,пълнете и в мазето. Ракията не се разваля и за нея винаги има пазар.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсенето определя цената. Ако има кой да я купи на 10, защо да я дават на 7? Прекупвача носи риск и за брака. Не е проблема в цените, а в заплатите.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреми ми на не знам си кое. Имам няколко декара орехов масив. Като е добра цената - пускам хора да събират. Като не е добра цената - не пускам хора да събират. То дървото си седи. Като ми писне ще пусна ония с резачките. Това не е бизнес да те храни, а някакъв евентуален бонус доход - я за моторче, я за почивка, я за кола...
16
9
 
9
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Трябва да знаете едно просто правило .Черешите които ще срещнете по пазари и магазини са от САЩ - замразени и измити - отглеждат се в Еквадор и се внасят чрез БМФ на Домувчиев .Като агнешкото по Велик Ден .Истинските череши от Кюстендил се изнасят за Русия и САЩ .
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ппппКойтима връзки на борсата-носи с колата си директно.Но други едва ли.Ако могат,заставан на шосета и продават сами.Цял ден да стоиш не е работа.Все пак изкарваш някой лев.Има пунктове за 0,60лв.на безценица.А черешите трудно се берат.Затова е добре да де подаряват на приятели,които нямат.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що герберастки калинки и пилета има по-пътя ! Как няма да скача! Не ще скача а ще оживее и ще избяга цената от наглостта на герберите!
13
3
 
15
 
! Отговори
селянин преди 2 години
На който не му харесва цената идва на село ,качва се на черешата и си набира колкото иска плод! Тука ще видите как се берат ''лесно'' черешките!
12
4
 
14
 
! Отговори
Четете с разбиране преди 2 години
До АнонименВземи се гръмни.Какво общо има президентът при темата за черешите?Поне разбрахме,че го мразиш,но за гербери е разрешено.
11
3
 
25
 
! Отговори
странно твърдение преди 2 години
Миналата пролет по това време мръднахме до Кюстендил с идеята да си купим череши на по-нормални цени. Край пътя бяха наизвадили щайги с табелки 8 лв, 10 лв - с "Еми защото са хрущялки" и пр. идиoтckи обяснения, а по магазините в София по същото време бяха по-евтини.
10
0
 
16
 
! Отговори
пппп преди 2 години
Ами от производителя до борсата, до магазина и купувача! Иначе как да стане?? Освен да ходите по селата и лично да си ги купувате! В Лидъл вчера гледам италиански ябълки 5.70 лв. ! Колко ли струват от производителя ??
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както има и сума кадърни производители, които продават на крайни клиенти, а не на някой, който им изкупува на безценица продукцията.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавни ТКЗС ще ликвидират прекупвачите и мафията.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не ви харесва цената, купувайте от дървото. Има сума сайтове, които продават директно от производител.