Колеблив старт на сезона по Северното Черноморие

Българи и румънци вероятно ще са най-чаканите гости това лято
53
Колеблив старт на сезона по Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Туристическият сезон по Северното Черноморие започва при относително ниска заетост, като очакванията са отново предимно българи и румънци да спасят сезона.

Засега раздвижването на германския пазар е слабо. Остава неяснотата и около руските чартърни полети.

Цените на чадърите и шезлонгите са намалени, а на места плажните приспособления дори са безплатни. На Албена цената е като в миналогодишната година – 1 лев. На ползващите свободните зони със собствени чадъри там ще се предоставят безплатни шезлонги, съобщава БНР.

На Златни пясъци цената на чадър и на шезлонг е по 6 лева. На градските плажове във Варна цените се движат в рамките на 4-5 лева. По крайните плажни ивици цената пада до 2.50 лева.

"Сезонът започна за по-малките населени места по Черноморието, за по-малките обекти. Например в Тюленово има доста гости, повечето са от Румъния. Ресторантчетата работят, малките хотелчета също са заети. Проблем имат големите обекти в големите курорти. Те тепърва започват да функционират. Заетостта е от порядъка 15-20%, което за този период в сравнение с добрата 2019-а, е ниска заетост, но се надяваме към края на юни да заработят на пълни обороти", коментира пред БНР проф. Стоян Маринов, дългогодишен преподавател по туризъм.

По неговата прогноза сезонът ще разчита най-вече на туристи през месеците юли и август.

Има сериозен недостиг на кадри, отбеляза проф. Маринов. Според него браншът с основание настоява да се облекчат условията за наемане на ученици между 16 и 18 години, защото сега има доста формалности.

"Ако това не стане, ще се изпита сериозен недостиг. Той няма да може да бъде попълнен от чуждестранни работници", категоричен е той.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
100лв чадър ха ха ха
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги оставят и без помощи и без туристи! Фалиралите хотели да ги прибере държавата.
20
0
 
3
 
! Отговори
Кавали преди 1 месец
Ма те тъпите "индустриалци" .... "мутри и тяхните производни БАТКИ и прочие" още се надяват на заблудили се чужденци и не ПРИЕМАТ че услугата им не си струва парите.... и най бедния българин би си платил ако си струваше "все пак е на почивка" но нищо едното за сметка на другото дребните търговци и малките семейни хотелчета вече са с един гърди пред.....
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сплескан натовецНе бе, ти не си разбрал, не си сплескан натовец а сисплескано лай Но.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как колеблив старт бе ?! не дойде ли промяната с радевото правителство ?
17
3
 
11
 
! Отговори
Гларус преди 1 месец
Какъв е проблемът с наемането на 16-18 годишни? И без това заплатите са колкото за джобни на тинейджър.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като вземе и Варна да си плаща като Бургас на РЗИ за по 1 заразен дневно ,ще се активизира
15
4
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Е, и? Мен ме интересува северното беломорие
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Началото на Юни никога не е имало силен сезон. Отпуските и туризма в Европа започва след 10 15 Юли .
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коуебуив?Нееее,направо той умрял мааа!!!!Опашки се вият кум Гърция и гърците щракат с пръсти и танцуват сиртакита от радст!Защо ли?Ами отговорете си сами бе мутрафони!!!!!
12
3
 
7
 
! Отговори
? преди 1 месец
в Слънчев бряг има ли хора в момента?
11
2
 
25
 
! Отговори
Веселин преди 1 месец
Предходната година доста българи предпочетоха родното черноморие пред допълнителните осложнения свързани с пътуването до чужбина. Аз и семейството ми също бяхме от тях. Това според мен беше доста добра възможност за бранша да задържи голяма част и за следващи сезони. 2020 година ми показа, че не трябва да се надявам на подобрение и то в дългосрочен план. Наглост, некомпетентност и алчност са докарали дотам нещата, че сега разчитат на работна ръка и туристи от Молдова и Украйна!? За поредна година министри се договарят със безделници за цени на чадъри мислейки, че там е проблемът? Не, гиспода п
10
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Кемперът да не би да е без пари другарю!?
9
13
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
Дано всичко да си дойде на мястото и да има много платежоспособни туристи, че тези хотели коио виждаме. Сроени са с много труд!
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня ден писаха отличен старт,препълнено с румънци няма откъде да минеш...днес пишат колеблив бил старта!Кога лъжете и кога не?
7
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако човек знае как да си прави сметката може да изкара 1 седмица на море с цялото семейство за 500 + 100лв транспорт лв. Разбира се без да се посещават каквито и да било хотели и ресторанти които и без това са опасни за здравето и за джоба. Най добрите варианти са кемпер, евтина квартира в някое село, или къмпинг. Купуваш си храна от магазина, готвиш, скара бира, ходиш на риболов и си гледаш кефа. На спокойствие сред природата. Това е почивка. А не някакви шумни и скъпи курорти.
6
4
 
34
 
! Отговори
payak преди 1 месец
Да се научат да уважават българските туристи, току виж им потръгне тоз сезон бизнеса.
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли защо е колеблив? Защото няма нищо примамливо в това да се забиеш на бетонна площадка, под сянка от някакъв китайски чадър, в близост до отходни тръби и хлорирана вода, в която плуват най-големите бедняци на Запада и Изтока. Отвратително. Всички хотели трябва да бъдат изравнени със земята, и да се залеси отново теренът.
4
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От български туристи нищо не може да се спечели. Нямат пари хората особено от провинцията като ходят на море си носят консерви за цяла седмица да им излезе евтино. По заможните си пазаруват от местните супермаркети и си готвят в квартирата или пък ядат в най евтини ресторанти. По скъпи хотели и ресторанти почти никой не ходи освен бизнесмените но са само 1%. На плажа повечето българи си носят собствен чадър и кърпи. Пекат се на пясъка и не плащат нищо. Големите хотели са празни.
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сезона не го спасяват българските и румънските туристи а българският данъкоплатец гладуващ за герб ;) Виж банката за раздаване и другите ,,спасявания,, Проблема е че колкото повече туристически бизнес има в България толкова по тежко ще става положението на народа който трябва да го спасява. Тия са тотал щета. Данаци и осигуровки не плащат ток крадат не назначават българи а украинци и молдованци и бетонират морето .