За 4 г. мръсният въздух в България е убил 60 хиляди души

Инструментите на "зелената сделка" дават възможност за енергийна трансформация
16 юни 2021 08:47, Петя Славова
39
За 4 г. мръсният въздух в България е убил 60 хиляди души
Снимка: БГНЕС

Загубили сме близо 60 хиляди сънародници заради мръсния въздух за последните четири години. Това каза Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха, по време на уебинар "Как да дишаме по-чист въздух?", организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, предава БТА.

Димитров разказа за инициативата, започнала преди около четири години, след като той и негови приятели са се опитали да получат информация за въздуха в една от тежките зими, когато се е обострил хроничният проблем на София с чистотата на въздуха.

Проектът, тръгнал от гражданите на Щутгарт, в момента работи в над 75 държави, включително и България.

Доброволци, които към момента у нас са около 1500, сглобяват прототипи и ги поставят навсякъде, където живеят и работят, за да измерват чистотата на въздуха.

Общо 12 хиляди такива станции са в цяла Европа и те са станали стандарт за гражданско измерване на въздуха.

"Положихме много доброволен труд да сглобим тези станции и да ги поддържаме", коментира Димитров.

"Така се оказахме в ситуация, в която четири години и половина разчитахме да се предприемат някакви мерки, за да дишаме по-чист въздух. Сега, четири години по-късно, трябва да плащаме за тези грешки, а не само, че тези грешки ни струват около 5 милиона евро, но и вече сме загубили около 60 000 сънародници, колкото един среден град, които са си отишли преждевременно заради липсата на воля и желание за промяна", коментира той.

Димитров посочи, че в другите страни от европейската общност на дневен ред са електрически коли, соларна и ветроенергия, "умни" градове. Той смята също, че инструментите на "зелената сделка" дават на България възможност да направи една енергийна трансформация.

Хави Лопес, член на Европейския парламент и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух, посочи, че е поставена рамка със съответните мерки и политики, за да се подобри качеството на въздуха, но това все още не е достатъчно.

"Необходимо е да се подобри законодателство и да се въведат нови инструменти. Надяваме се, че ще можем да преосмислим политиката за развитие на градовете", коментира Лопес, като посочи електрификацията на колите и т. нар. умни градове.

Още по темата

Лопес добави още, че един от инструментите са и мрежите за мониторинг.

"ЕП може да направи много за прилагане на текущото законодателство, правим и преглед на законодателството и работим с ЕК, с правителствата на държавите, за да вземем съвместни решения какво трябва да е новото законодателство в Европа", коментира той.

Франсоа Уакенхут, началник на отдел "Чист въздух" в Генералната дирекция "Околна среда", посочи, че замърсяването на въздуха води до преждевременната смърт на около 400 000 човека и до белодробни заболявания.

"Един от проблемите е битовото отопление и използването на твърди горива, и България доста страда от този проблем", коментира той.

"Имаме и доста процедури за установяване на нарушения, включително и две от България", посочи Уакенхут.

По думите му, една от целите е стандартите за качество в атмосферния въздух да съответстват в по-голяма степен на препоръките на СЗО.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова смъртността от ковид е голяма. Мръсен въздух и некачествена храна са добра предпоставка за много заболявания. Всяко свободно място се застроява. Като се погледне Витоша, къщи и кранове вече превземат планината. Някой им дава все пак разрешителни за строежи.После не било вярно. Било реваншизъм.Не виждаме ли или ни мислят за *** и.Сигурно сме, след като търпим нередности от които зависи здравето ни.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така излиза, че вече 60 000 човека по-малко замърсяват въздуха, което си е страхотен прогрес.
28
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Проблемът с чистотата на въздуха в Западна Европа и в България е различен. В България въздуха е замърсен заради отоплението, а там не е така.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"За 4 г. мръсният въздух в България е убил 60 хиляди души"НЕ Е ВЪЗМОЖНО!!! Трябва сега Ковидът да надмине тази бройка!!!! Само Ковид е виновен
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фандъкова в затвора
25
2
 
3
 
! Отговори
Видимите резултати преди 1 месец
Дрееме му на Бойко Геноцида за населението.
24
1
 
2
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 1 месец
Редно е да сложи информация как получи тези 60000. Според НСИ на година умират по 4000 човека от белодробни болести. Точно толкова умират и от болести с храносмилателната система между другото. Пак според НСИ в София-град умират по-малко хора от белодробни болести от колкото в Смолян, където въздуха е много по-чист. Определено цигарите са по-смъртоносни от мръсния въздух. Разбира се това в никакъв случай не значи, че мръсния въздух не е опасен. Опасен е, но изобщо не е толкова смъртоносен.
23
3
 
0
 
! Отговори
Умберто Жеко преди 1 месец
Ще пишете форумни тролове и ще си псувате сътбата. *** са повече от вас, щото са електорат. Поздрави от Портсмут Англия. Тук дишаме чист въздух. Гласувайте пак за МВРО.
22
0
 
2
 
! Отговори
Баце преди 1 месец
Припомнете ми юрез тезо 4 години туземците. ли управляваха България че толкова мръсен въздух имаше
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.е. 4 пъти повече от ковид. А колко още ли е осакатил...Но за ковид не бе мрънкане, не бе маски, ваксини, локдауни - преобърнаха държавата с главата надоле, подлудиха хората, съсипаха икономиката. Но от чист въздух не могат да пълнят джобовете нали така.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София през зимата около ромските квартали трябва да се минава с противогаз.Ама на кметицата не и пука.Купила им била екологично гориво.В Южна България и не само там има масова сеч на горите за огрев и комините димят с пълна сила.А като капак на всичко горим и б..ците на Европа.Но на банкянската тиква не и пукаше,важното беше чекмеджето да е пълно.Питам тези,които гласуват за него харесва ли ви да ви тровят вас и вашите деца?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един плюс за маските... Поне намаляват % прах, който поглъщаме без тях.
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня с "харизмата" трябва да бъде съден не само за колосалните кражби,а и за геноцид.
17
4
 
5
 
! Отговори
Най-вероятно... преди 1 месец
Най-вероятно и повече... пък ние се затворихте от COVID? Май имаме доста по-сериозни проблеми от 1 вирус, не мислите ли? А колко са починали от ПТП, колко са починали защото болниците не са им обърнали внимание поради COVID "кризата"?
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Разрешете дистанционната работа (който има възможност) И не работодателите да се чудят как да върнат робите в офиса. Въздуха е мръсен до голяма степен от транспорта. Като има дистанционна работа, градовете ще се изпразнят, и ще паднат в пъти транспортните разходи, и оттам емисиите. Като съм в офиса, цяло лято обикалям Града по два пъти, за да закарам децата, и да отида на работа. А ако знам че и след 5 години ще съм от вкъщи ще преместя детето в селското училище. Но бизнеса ще страда.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е мръсния въздух, а лакомията на боколанците!
14
1
 
0
 
! Отговори
????? преди 1 месец
Админите да проверят и да оправят грешката, защото не работи удареното и !Изписва ѝ
13
1
 
5
 
! Отговори
Справедливо решение преди 1 месец
Като компенсация - 10 години физическите лица да не плащат никакви данъци на държавата.На държавата не ѝ дреме за нас - на нас защо да ни дреме за такава държава.....
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е катастрофа. Ужас 60к... една армия в днешно време. Неможем да се оправим с тая кал и мръсотия.
11
2
 
13
 
! Отговори
Нормален преди 1 месец
Как определиха тази бройка починали? То значи Ковид е слаба работа. Тези организации само смучат евро пари и държавно финансиране за мними еко проекти. Монтират филтри на 100 катуна, а въгледобива изхвърля хиляди тонове вредни емисии...