20 продукта: Със средна заплата купуваме 17 кошници, във Великобритания- 69

Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС
21 фев 2022 21:15, Петя Славова
38
20 продукта: Със средна заплата купуваме 17 кошници, във Великобритания- 69
Снимка: БГНЕС

Средната заплата у нас е далеч от тази в по-голямата част от Европа. Оказва се, че хранителните продукти, които могат да си купят българите и останалите европейци със средната заплата в страната ни е с разлика в пъти и най-ниската покупателна способност е именно в нашата страна.

Само за година основните продукти, които влизат в потребителската кошница на едро у нас, са поскъпнали с над 13%. До търговската мрежа ръстът е още по-голям, съобщава Нова тв.

Проверка показва, че навсякъде има поскъпване на цените, но в голяма част от страните, това е свързано и с увеличаване на заплатите.

В Брюксел поскъпването при основните храни също е значително през последните месеци, както и в България. За последните 40 години Белгия за първи път отбеляза рекордно поскъпване. Само за един месец инфлацията е нараснала с 6%. Правилата обаче са такива, че при увеличение на инфлацията автоматично се покачват и заплатите. Средната белгийска заплата е 3 800 евро, докато минималната е 1 500 евро. За топ 20 продукта екипът похарчи 77 евро, което значи, че с една средна заплата човек в Белгия може да напълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата - 19.

Във Франция на пазар в Ница, зеленчуците струват повече - най-скъпите домати достигат цена 3.69 евро за килограм, а краставиците се продават за 2.07. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – около 9 евро. Сметката за 20-те продукта от списъка е близо 68.50 евро, тоест, около 134 лв. Така със средния си доход един французин може да напълни количката с тези храни 48 пъти – почти колкото и в Белгия. Ако живеем със средната месечна заплата от 3 275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2 180 краставици, по 1.50 за брой, или например 365 кг свинско месо.

Трета спирка в седмичния пазар е Обединеното кралство. Във Великобритания пълним потребителската кошница в нисък ценови клас магазин - не само, защото той е сред малкото, които увеличават клиентите си на фона на рекордната инфлация, а защото и като предлагане е най-близко до най-познатите у нас масови хранителни вериги. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и основни продукти. На финала на пазара сметка е почти наполовина. Пазаруването във Великобритания излезе 31,17 паунда. Месечната заплата на един британец ще стигне за поне 20 пазарувания повече в сравнение с Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1 985 бутилки олио и 1 687 кг краставици.

Продължава пазаруването към Австрия. Бърза проверка във верига среден клас във Виена из щандовете показва, че цените са сходни, а често и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар показва почти 45 евро, тоест, около 88 лева. Това означава, че с една средна заплата можем да напълним количката с тези стоки 62 пъти.

От Централна Европа пазарът продължава към съседите. Първо на юг - в гръцката столица Атина. Цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите - 2.03 евро. Литър олио струва малко над 2 евро, кг свинско месо - около 5 евро, а кг сирене - близо евро. Зеленчуците и плодовете са значително евтини. Пълним количката с продуктите от списъка за малко над 45 евро – т.е. около 88 лв. – колкото платихме и в Австрия. Сметката обаче е почти два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от това, което платихме във Великобритания.

Пазаруваме и при съседите на север, спирка - Румъния. Само на км от Дунав мост със средна заплата от 3 880 леи - колко и какви продукти могат да си позволят румънците? На касата екипът ни плати 164 леи за избраните продукти, около 66 лева. Така засега пазарът в Румъния излиза най-евтин. Но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си позволи със среден доход. Работещите със средни доходи в северната ни съседка с една заплата могат да напълнят основна потребителска кошница 23 пъти за месец.

Последна спирка - хранителен магазин в София. Пазаруват се 20-те основни продукта от седмичния пазар. На щандовете у нас кг домати струва 4.49 лв., кг краставици - 5.49. Литър олио струва около 4.50 лв. Свинското е около 10 лв. за кг, а за кг сирене плащаме над 18 лв. В края на пазаруването 20-те продукта ни струват близо 100 лв.

Оказва се, че най-евтин пазарът излиза в Румъния - 66 лв. За същите продукти във Великобритания платихме 73 лв., а в Австрия и Гърция - 88. Най-скъп пазарът излезе във Франция и в Белгия, съответно - 134 и 152 лв. У нас количката напълнихме за 96 лв.

С една средна заплата можем да напълним количката едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност в експеримента. За сравнение, със средния доход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците - 24. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти - само с една заплата за месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
ABV преди 2 години
Работя в държавно учреждение, работя допълнително и се осигурявам на около 1500 лева.Един ден като се пенсионирам ще получавам около 600 лева, т.е ще трябва да работя за да живея нормално.В същото време някой м-л, ц-н и т.н ще получава пенсия по болест или друга социална близо до моята, без да е работил и един ден. Т.е ще получава пари внесени от работещи хора. Ще се оправим, ама не и в тази държава.
35
0
 
1
 
! Отговори
ABV преди 2 години
Много сива икономика и стиснати шефове.Това е резултата.Новите фабрики идват в България заради евтината работна ръка. Нищо не став тук.В една Сърбия нещата се развиват по-добре.Това е държавата на социалните помощи и работещите бедни.Тоест по-добре нищо да не правиш и да получаваш помощи, отколкото да работиш и да получаваш с 300 лева повече от чистачката, която е на минималната заплата.Държавата да си подобри събираемостта във всяко едно отношение и тогава ще сме ок.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По телевизиите реклами за бързи кредити и сайтове за залагания и друг вид хазартни игри. Това говори много.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Англия цените на хранителните стоки са същите като в България. Услугите и наемите са скъпи, но местните живеят в пъти по- добре. За доста хора е по-изгодно да плащат наеми, но да живеят и работят там, което не говори хич добре за родината.
32
3
 
4
 
! Отговори
куриер амазон ЮК преди 2 години
абе бачкайте за средната заплата 2000 паунда, платете си наема 1500 и после сметнете колко кошници ще останат. а като гледам за Белгия са дали средната заплата за доктор. позната касиерка в магазин там взема 1800 евро бруто
31
0
 
7
 
! Отговори
xxxxx преди 2 години
няма спор,че сме най бедните в Европа. затова министъра е прав,че бизнес който не може да плати заплата от поне 500? не е бизнес. но и като живял в 4 държави освен в България някои цифри не съответстват съвсем. къде пише какви точно продукти са избирани - най евтините или средно. за да излезе толкова по евтино в Англия да не са пазарели от паундленд а и средна заплата 3800 евра в Беглия и 3200 във Франция.. това е доста над средните реално
30
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най-комунистическата страна сме в ЕВРОПА УНИОН,затова сме най-бедни.
29
7
 
9
 
! Отговори
Тъпаци преди 2 години
В България повечето хора живеят в собствени жилища, а хората във Великобритания трябва да плащат наем, който е много по-висок от наема в София. Освен това таксите, застраховките за кола са също по-високи от нашите.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания е голяма и може да си го позволи. Данъците си ги събират редовно всеки месец , не като тук веднъж годишно. Нещо за това защо не кажеш.
27
0
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Във Великобритания няма ДДС на храните, а в България е 20%. 100 лева разход е всъщност 83,33 лв за продукти и 16,67 лв данък на държавата за това че си имал наглостта да си купиш храна.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кошниците не знам , ама тая на снимката си вкарва покупките в страшен кошник.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които наричате "работници", всъщност трябва да бъдат наричани "роби"!
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е точно затова внуците ми говорят немски!
23
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А с МРЗ колко кошници ще купим? И престанете да усреднявате заплатите! У нас 80 процента са работещи бедни, 15 са платени добре, а останалите 5 са неприлично богати, които могат да си купят, не кошница, а цял магазин!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после се чудим, що конритените кутийки в Исток и Изгрев са по милион евро парчето? Ми то народа има пари бе!
21
5
 
3
 
! Отговори
А Бялата Златка преди 2 години
С какво преживява?
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално да е така. Все пак България е единствената комунистическа страна в която мечтаят по "онези" времена и си иска тоталитаризма обратно.
19
30
 
3
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Аз взимам средна заплата за София, т.е. 4000 лева, жена ми е на минимална, т.е. 1900 лева, имаме дете и плащаме ипотека. След задължителни разходи като ток, вода, интернет, телефони, цифрова, парно и такса вход остават 4200 лева. Училище, спорт, езикови курсове излизат още 600 лева на месец. Дрехи към 600 лева на месец. До тук остават 3000 лева за храна, пътни, книги, спорт и култура. Ами на 27мо число вече оставаме без пари и чакаме заплата.
18
1
 
25
 
! Отговори
И дори преди 2 години
всичко това няма да обеди тъпия панелистанец, че живее в най-голямото гето познато на Европа и в същото време яде най-скъпата храна с най ниско качество!!!
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я вижте бе тия откриха Врелата вода. Това сега ли го разбрахте или като се събудихте сутринта с отвити крака.