Затварят цехове за килими заради недостиг на работна ръка

Собствениците признават, че са на ръба на оцеляването
21 фев 2022 23:20, Ния Христова
91

 

Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е пред фалит, а причината за това не е липсата на поръчки, а недостигът на работна ръка.
 
Цехът в Костандово е отворил преди 25 години и тогава в него работят 280 тъкачки.
 
"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира пред Bulgaria ON AIR собственикът Нино Парпулов.
 
Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават и холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.
 
"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.
 
"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.
 
"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Waffen SS Най-добре да направят институт и университет по килимарство към БАН с ректор, няколко заместника и научни сътрудници.
47
1
 
30
 
! Отговори
Бизнесо преди 2 години
Ама тя британската кралица си накупи килими преди 50 години от тогавашния завод с 300-те тъкачки, после чак го превзеха "бизнесмените" и съкратиха персонала, щото харчел много пари и ако искали надомно или на консигнация, па заплати нямало, не можело на договор на заплата, не можело и на квадратен дециметър, трябвало на декар завършен килим да се плаща, пък жените били местни, нямали били разходи, затова - на минимална...
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q Ти си си за тебе си. Ако искаш и члена си отрежи и го изяж щом си такъв мазохист. Не пречиш на никого. Ти не си еталон, както си мислиш. Ти си антиеталон.
45
3
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Хубаво е да има някакво училище,което да подготвя кадри,но даже и да ги има,ако получават мизерно заплащане също ще напуснат.Предполагам,че тъкането на килими изисква постоянно внимание,изморително е ,напряга се зрението сигурно предизвиква изкривяване на гръбначният стълб и свирепа болка в раменете.Трябва достойно заплащане, а не подаяния
44
10
 
9
 
! Отговори
Q преди 2 години
До 56 Аз работя и съм работил и за 100 долара на месец, щото трябваше семейство си да издържам.. А другите искаха по 300 долара... И сега си породължават да търсят хубава добре заплатена работа... и все си мрънкат и ще продължават да мрънкат.. Все държавата им е виновна..
43
0
 
38
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Тъкачките паднали от 200 на 25 и собственикът сега забелязал, че нещо не е наред.
42
1
 
34
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Там, където дават пари работници има... Тука в България искат с трици маймуни да хващат, ама хората вече не са крепостни селяни и се усетиха, че ако им се бачка могат и в чужбина за повече пари.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Q *** ти работи бе. Човекът те чака да му тъчеш килими.
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушевите да стават килимарки,плаща се добре, отново по цял ден си седнал. Ама не щат. Друго си е драпане на макарите в храсталаците,щавене,кеш пара и хоп пенсията на младини дошла.
39
5
 
16
 
! Отговори
Q преди 2 години
Еми КАТО дават социални помощи, водят ги на "работа" и получават по 600-700 лв, западяницте взимат всичко що е работно, а мързите си остават у нас и викат Малко дават-плащат и вир Крака цел ден във фейса и във форумите.. Е, как ще искат да работят-те са велики и за 600-800 лв няма да работят, а и државата дава.. без да се потят на дивана по цял ден и много компетенция и мат по всичко..
38
0
 
19
 
! Отговори
Принца преди 2 години
Споко. Кралицата без килими няма да остане.
37
1
 
16
 
! Отговори
Еди Койси преди 2 години
Ако тъкачките работят за порция ориз затваряй стига сте ги мъчели жените
36
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Ми да купи машини за тъкане на ръчнотъкани килими и да съкрати и последните 24 тъкачки. Е ще трябва да назначи 10 оператора на килимарски станове.
35
2
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахаха, ами като работи за Бъкингамския дворец, да пусне обява, че плаща по 5 000 паунда на месец за тъкачки на килими и веднага ще си намери :))) Той сигурно на тези баби им дава по 650 лева заплата и това е :)))))))
34
3
 
24
 
! Отговори
... преди 2 години
Отвратителни условия на труд, представям си заплатите колко са мизерни.
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продава килими за по десетки хиляди евро обаче заплатите ниски. Фалирай бе животно. Като не ти стига акъла. Какво си се разревал.Дееева крет.Ена ти
32
0
 
30
 
! Отговори
Давай заплага преди 2 години
Давай високи заплати, недей рева. Ако не можеш, фалирай и не поробвай хора.
31
0
 
30
 
! Отговори
Друг път преди 2 години
Никой не бяга от хубавото. Вземете си програмисти или афганистанци. От тях има много. Другите емигрираха от пишман работодатели и беззаконие.
30
0
 
28
 
! Отговори
хахо преди 2 години
а сетиха ли се да предложат актуална заплата? така може и да намерят персонал.
29
1
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Ами аз съм адвокат без работа. Клиентите ми, с които работя от над 20 години фалираха от ковид психозата. Някакви предложения? Може би да се преквалифицирам на 53 години? Всъщност работа мога да си намеря достатъчно. Само дето хората, които се нуждаят от услугите ми не могат да ги платят. Та работа има, доход не.