Затварят цехове за килими заради недостиг на работна ръка

Собствениците признават, че са на ръба на оцеляването
21 фев 2022 23:20, Ния Христова
91

 

Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е пред фалит, а причината за това не е липсата на поръчки, а недостигът на работна ръка.
 
Цехът в Костандово е отворил преди 25 години и тогава в него работят 280 тъкачки.
 
"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира пред Bulgaria ON AIR собственикът Нино Парпулов.
 
Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават и холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.
 
"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.
 
"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.
 
"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имал 25 робини Изаури да му тъкат... Искал държавата да му отпусне още робини, защото предишните се пенсионирали, а младите не искат да работят за трохите, докато той и дъщеря му си карат новите джипки и ходят да се сдрависват с клиентите по чужбината.
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, а Вие работодателите някога осъзнавали ли сте, че можете да си създавате кадрите сами или винаги ще мрънкате и ще чакате някой от държавата да създаде една инвестиционна програма, за да източи едни пари от едни данъкоплатци?
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв бивш партиец или синът му спретнали бизнес, в който не вкарват тихнологии, не предлагат добри условия на труд и заплащание, обаче чакат постъпления... много още ще фалират у нас по тези причини. Играят си на бай шеф, понеже имали навремето куфарчета да напазаруват евтино фабрики и стари машини.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете, затворете.. от 30 години нищо не отворихте само разрушихте всички предприятията от преди 89 година..
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 Ами то не може да сме всички юристи и адвокати. Ако бяхме всички адвокати, нямаше да има работа за никой.
23
1
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Коригирайте заглавието моля!Затваря се един цех.Другите за сведение на собственичката може и да нямат развито нон хау/????/ ама си имат добър management,sales,HR ,benefits,плащат си на работниците и не ривът !
22
5
 
8
 
! Отговори
АМИ ДА преди 2 години
След като не са учили за юристи ще бъде така ! Да сте видели бедни адвокати или бедни съдии или пък да са без работа и да стачкуват за повече пари ??
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте чували за демографски срив? Топим се като нация със всеки изминал ден. След време пенсионерите ще са повече от работещите, безработните и децата. Кой да работи като няма хора и фирмите ще са принудени да затварят.
20
1
 
8
 
! Отговори
Ами то преди 2 години
Затова се обучават млади кадри, но те щом нямат средства за такова нещо, значи си продават много евтино стоката !
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парпулов защо не е инвестирал във времето в създаването на нови кадри, а когато ножът е упрял в кокала се е сетил. Купил си е джип, апартаменти тук и там, но е и да инвестира в човешкия капитал. Просто Свири с закон трябва да задължи работодателя да инвестира в хората
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си наеме работници от Западна Европа... Ама ще трябва да им плаща...
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашата мила Родина никога не са се търсили работници! Ние никога не сме излизали от родово-общинния строй! Съжалявам, че не напуснах тая опустошена земя преди 30 години.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано фалира абсолютно всякакъв бизнес в България! След това на воля ще си ручаме зелените сертификати и ще си налагаме нови и нови ограничения и мерки! Еххх... какъв живот ни чака...
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма е по - зле. Пак се живее от ограбването на човешки труд, но не получаваш и стоки. Капитализма е добре когато има златен стандарт, а не всеки да печата да строи магистрали на хартия.
14
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичко Маркс го е написал преди 140 години. Капитализма живее не от продадените стоки, а от ограбването на човешкия труд. Принадената стойност е това което тъпче гушата на ненаситния чорбаджия. Робите трябва да изработват повече от това което им се заплаща. Уви обаче явно роби все по-трудно се намират. И между другото, не случайно винаги при инфлация се вдигат цените на стоките и услугите, но никога цената на труда, нищо че и той е стока. Това храни яко робовладелеца.
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седнали на една пейка от преди 60 години.. От кашони си вадят преждата и т.н В този завод не е инвестирано от както е създаден... КАКВО ОЧАКВАШ??? Тя затова кралицата си ги е купила защото са създадени с робски мъки тия килими, а те се кефят на такива неща, ако има и кръв по него от невинни такачки още по - добре.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костандово е по-добре от близкия Батак - за 5 мандата кметът Петър Паунов успя да го превърне от сравнително живо 6-хилядно градче до една гробница с празни и глухи къщи с население 1000 души.
11
17
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Така е за съжаление номер 11. Но макар и с големи спънки ,ние сме в добрия отбор на 27-те в свободната част на Европа . Колкото и да са спирачка комунистическите олигарси,обикновени комунисти и русофили, бавно,но славно се превръщаме в нормални и свободни хора и в цивилизация.
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 680 лева не месец преди данъци има къде къде по интересни работи. За такава работа като тъкач, най малко 3500 лева не месец с 40 работни часа на седмица. И 5 седмици платена отпуска на година.
9
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а колко им пращат на тъкачките 630 лв. ли?