Затварят цехове за килими заради недостиг на работна ръка

Собствениците признават, че са на ръба на оцеляването
21 фев 2022 23:20, Ния Христова
91

 

Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е пред фалит, а причината за това не е липсата на поръчки, а недостигът на работна ръка.
 
Цехът в Костандово е отворил преди 25 години и тогава в него работят 280 тъкачки.
 
"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира пред Bulgaria ON AIR собственикът Нино Парпулов.
 
Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават и холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.
 
"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.
 
"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.
 
"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
29
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Тук не е капитализъм бе човек.Мисля,че все още сме в робовладелския строй
7
18
 
7
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
Собствениците рак да хванат, децата им в мъки да умраааат. Айде дано ги погребат живи с този измислен "бизнес" за нископлатени и нискоквалифицирани кадри. Дано пукнат от рак.
6
19
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Напротив,най-много се работи в демократичния капитализъм. Пример--ЯПОНИЯ,ЮЖНА КОРЕЯ,ШВЕЙЦАРИЯ,НИДЕРЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ и мн. други. Мързеливите младежи са на живковата младеж наследниците.
5
4
 
13
 
! Отговори
Niama balami. преди 2 години
Znachi vie shte lapate pari,a nie triabva da vi pomagame ????? Golemi tarikati.
4
2
 
29
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Парапуна да дава 1000 евро заплата :)))
3
10
 
48
 
! Отговори
оня преди 2 години
изпенсионираха се хората от оня строй които бачкаха здраво и сега остана демократичната младеж дето нищо не умее , но затова пък не го прави евтино
2
26
 
18
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Айде бегайте с тези килими. Затваряйте тази нискоквалифицирана и нескоплатена работа. Нямаме нужда от изостанал бизнес в България.
1
3
 
74
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 2 години
Кажете, колко получават тъкачките, за да ви кажа защо не идват млади, които да вършат тази работа. Ама работниците вече не искат трохите от трапезата на чорбаджията.