Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Застрашена е енергийната ни сигурност, не военната, смята Тихомир Стойчев
25 фев 2022 20:35, Анисия Иванова
288
Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

Още по темата

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

"Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. "У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. "Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме", изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте сега цените на недвижимите имоти, особено в София и големите градове да се вдигнат съвсем до небето. Тези хора дето бягат сега от войната, като уседнат тук и те ще трябва да живеят някъде. Няма да е лесно нито на бежанците от Украйна нито на нас, но ще трябва да се справим.
87
8
 
20
 
! Отговори
Ало, НАТО преди 2 години
Да бе мирно стояло не би чудо видяло!
86
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почне от русия и себе си! Денацификация,че той зеленски е евреин ,порошенко също,а кличко са наполовина руснаци.джуджето хептен е изтрещяло
85
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един марксист е казал: Дургари и другарки, както и да го въртите, комунизмът пак ще си дойде, той е вечен, за разлика от капитализма. Ако трябва с война и жертви, но пак ще си дойде.
84
9
 
3
 
! Отговори
Камчия преди 2 години
Ще се преименува в Камчатка.
83
5
 
12
 
! Отговори
ДПС преди 2 години
Ще прочисти фашагите в България.
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея също подкрепи Русия!
81
3
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Да не стане така,че скоро до Камчия да се ходи с международен паспорт!?
80
9
 
17
 
! Отговори
СКОРО преди 2 години
Руснаците идват Руснаците идват - убиват фашисти!
79
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската денацификация е лесна. Ще запонеме отФатмака, ще минем през БойкоПростака и ще приключим със СлавиЧалгаглупака. Войната ще е приключила най-много за един ден.
78
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в чужбина от доста време. За пръв път имам чувството, че губя родината си. Господ да ви е на помощ на всички българи в България.
77
10
 
16
 
! Отговори
Последни новини преди 2 години
Войниците на Кадиров пристигат в България до 2 часа. Започва паралелна акция по прочистване на нацитата в България и Украйна.
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експертизата му е добра. На мястото не всеки отговорен държавник такова мнение трябва да присъства.Едно е да те приемат в военен блок, друго е когато стане на печено да дадат всичко от себе си, за да те защитят.И НАТО нещо ми улеква в тази посока. За толкоз години нито ПВО имаме модерно, нито самолети, нито ни интегрираха в военното си производство, поне сами да си произведем нещо. Наше производство обаче през посредници продават където могат. Мисля че ще ни изтъргуват както Укрите.
75
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква глупост, украинците били нацисти. Има историци, които четат по друг начин факта, че украинците са се радвали на немците. Защото са ги освободили от атеизма, който са ненавиждали от руснаците.
74
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай категорично застава зад Русия! Те са си братя още от съветско време...
73
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя щом знае каква е целта на путин значи си говорят по телефона.или получава имеили и факсове.
72
7
 
25
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Жалки са западните лъжци начело със САЩ, как можаха да го причинят на Украйна. Те казват че Украйна не е нато, а защо ги пркоткахте и и дадохте надежди, а сега гледате сиира на Русия. Те ви плашат със ядрени бомби, нали и вие имате ядренни бомби, но това и на вас ще се върне рано или късно. Жалки сте за съжаление
71
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин се явява на Путин и му казва - Браво, Владимир, достоен мой наследнико! А сега опълчи се на цял свят, за да те помнят докато дишат!
70
3
 
24
 
! Отговори
Последни новини преди 2 години
ДНР и ЛНР ще бъдат разширени тройно . Русия няма да добавя нови територии !
69
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатът е, че Путин се разкри като агресор , с нарцистични империалистически болни амбиции, че украинците ще намразят до живот руснаците , че Русия ще пострада яко икономически и политически, и ще остане една изолирана от цивилизацията азиатска държава с лоша репутация. Сега предизвикват огромна бежанска вълна, инфлация и бедност. А ако включат и ядрени оръжия ще стане световна война, и ако изобщо има оцелели, ще помнят, че виновник за разрухата е Русия.