Минималната вноска за здравно осигуряване става 28.40 лв.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца
4 мар 2022 21:09, Петя Славова
29
Минималната вноска за здравно осигуряване става 28.40 лв.
Снимка: БГНЕС

От 1 април хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например, трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 28,40 лева, съобщава НАП.

От първия ден на април тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 710 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8 процента върху месечен осигурителен доход, не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв. месечно, предава БТА.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравната вноска за месец април 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или КЕП, чрез Портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен в Портала на НАП .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Майдановец преди 2 години
На нас война не ни трябва с такива фашистки и антисоциална закони. Избиваме сами себе си.
25
3
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ВъзмутенАми тия безработни, да почнат да работятНие безработни нямаме ,но виж с нещеработници сме пълни
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладен и болен - здрав крадлив политик на гърба носи.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е....1200лв на месец на украйнци в хотелчето ,на почивка на морето ,тия от ПП нямат срам ,оставки
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как човек безработен и без доходи ще плаща тези пари. Тея политици вместо да решават тези наболели въпроси само имитират дейност. Никаква здравна система няма да реформират.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А зощо на хората с много високи доходи да не е повече, примерно да се увеличи на политиците.
20
1
 
11
 
! Отговори
fact преди 2 години
предполагам, за тез пари те оставят да умреш на стълбите или ти искат лична карта за регистрацион докато пукнеш!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар Богат добре но тогава отива запас и повече военна служба. Бедния няма имоти и пари и освободен от военна служба. А не както сега дупетат и Борисов е освободен а викат бедните в запаса.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен И са измислили вноска за здравно. По същата логика тогава и вноска за полиция, за съд, за музеи, за кмет и т.н. Но за тях данъци а само лекарите отделно че са специални и трябва да разделят българите според вноската.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар В САЩ 60 % не могат да плащат и не могат да се лекуват. Само богатите плащат а другите назаем или им вземат и домовете.
16
1
 
7
 
! Отговори
LOL преди 2 години
До ЛекарAKO MOЖЕ И КАТО "АМЕРИКАНСКИЯ МОДЕЛ", КОЙТО ОТ БЯЛАТА МАФИЯ ПОИСКА КЕШ-СЪД И ЗАТВОР, А КОЙТО УБИЕ ОТ НЕМЪРЛИВОСТ ПАК СЪЩОТО, НАЛИ ГАДИНО АЛЧНА
15
1
 
4
 
! Отговори
Х преди 2 години
До Малко уточненияМНОГО СИ СБЪРКАН
14
15
 
3
 
! Отговори
Малко уточнения преди 2 години
Статията е писана 5 за 4. Вноската се увеличава защото се повишава минималната заплата. И не виждам чак толкова да е проблем за някого. Плащам си я от години. А ако някой наистина няма доходи, да се хваща да работи на каквато и да е работа. Ама е по-лесно мрън, мрън. И макар да не харесвам станишко, хубаво направи, че прие данък за всички 10%. Диференцирания данък ми звучи комунистически.
13
3
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Това са непосилни пари за безработни хора. Досега не бяха малко, но от тук нататък, вече се прекалява с това поредно увеличение и то за хора без доходи. Ужас!!!
12
4
 
20
 
! Отговори
F#%k Off преди 2 години
28,40 - не, благодаря. Не искам да ползвам здравни "услуги" в българия.
11
7
 
28
 
! Отговори
Хер Вернер преди 2 години
Нали трябва да лекуваме безплатно украинските бежанци. От къде мислите, ще вземат парите за това.
10
23
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
за колкото си платил, толкова и получаваш
9
11
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Закриване на касата, създаване на индивидуални партиди, за колкото си платил, толкова и плащаш! Българския парламент заслужава американско здравеопазване, първо номера на осигуровката, после лечение
8
1
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
А водата СТАВА НАД 3ЛВ. КУБИКА !!! ЧАКА СЕ РЕШЕНИЕТО НА КЕВР.
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 2 С тези пари, с които си плаща тока, телефона, водата, цигарите и ракията! Или викаш и те да са му безплатни. Нищо против!