КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите

Стотици хиляди са работещите бедни, заяви Пламен Димитров
1 май 2022 09:20, Петя Славова
134
КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

"Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства", заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май- Ден на труда и международната работническа солидарност.

Поздравлението е публикувано на сайта на КНСБ, предава БТА.

Още по темата

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

"Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика", отбелязва президентът на КНСБ.  

Пламен Димитров посочва, че 1 май е израз на почит и уважение към трудещите се от цял свят, към онези, които ежедневно създават благата и правят живота ни по-добър, по-лесен и по-спокоен. Онези, без които човешката цивилизация е немислима и невъзможна. 1 май е и ден за борба и защита на работническите интереси и права, напомня синдикалният лидер.

По думите на Пламен Димитров историята на 1 май е история на вечното търсене на по-справедлив живот. Корените на празника се свързват със събитията в Чикаго отпреди 136 г., когато мащабна национална стачка с участието над 300 000 работници от цялата страна издига искането за въвеждане на 8-часов работен ден. Само четири години по-късно, организираното синдикално движение в България дава началото на първите чествания на 1 май в родината. И днес продължаваме да се борим за извоюването на по-справедливо заплащане на труда, зачитане на правата на трудещите се, нормален живот на техните семейства, роднини и близки, заявява президентът на КНСБ.

"Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти! Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право! Честит празник!", допълва Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пак смърди на русофили !
17
1
 
33
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Аз не съм виждал жив работник членуващ в таканаречените синдикати!Някой виждал и чувал ли е?Те са съставени единствено от чиновници и държавни тулопи колкото за пред света да се каже че сме имали синдикати!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бъдеще"- нещо което не съществува в България!
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ синдикатите защитават правата на работниците, не можеш и среден пръст да им посочиш, тука нашите бутафорни "синдикати", спаха 30 години и сега с пискливо гласче се опитват нещо за пред хората :)))
14
2
 
12
 
! Отговори
Бедния - маракеш преди 2 години
по-добре гладен отколкото гърбав
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинският рай за програмистите става Русия: освободени от данъци, всякакви привилегии, държавата помага на сектора, защото го смята за стратегически, жените им жени ... С у нас само ни гледат в паничката.
12
2
 
28
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Не Ви ли стига удоволствието, че имате работа? Искали и заплати. Всичко си е за мен.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм програмист и с удоволствие бих работил като чистач, ама на сегашната си заплата ;)
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте мислили за пари бе! Важна е европейската солидарност. Свободния свят сега е обединен!
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само анализи и изказвания по медиите. Друго не сме видяли. Че е криза народът си знае, че парите не стигат също си знаем. Никой не го интересува обаче в какви условия и как си вадим парите. Все още има пари под масата, все още нощния труд, който полагаме е смешната сума от 1 левче и надработеното рядко се плаща.
8
2
 
22
 
! Отговори
69696969 преди 2 години
Къде мълча толкова време и защо сега казваш на глас тази азбучна истина? Ти си *** на Бойко Борисов и използваш този пост само за лично и на семейството ти облагодетелстване. Какво правите за защита правата на обикновените работници и служители? Какво правите когато МРЗ се увеличава и размера на всички останали възнаграждения остава същият? Защо мълчите като п*тки на срещите на тристранния съвет?
7
1
 
15
 
! Отговори
работохолик преди 2 години
И другаря синдикалист от левия го премести в десния джоб
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата позволява чуждите голями хранителни фирми да нарушават КТ, служителите на Била Хиподрума не получават фиш за заплата, не попълват молба за отпуск, а някой решава, че ще ти опука отпуска първите месеци на годината. В рамките на 8 ч. не приключва работното време. Хората нямат как да се приберат от последна смяна до полунощ. Доходите им са смешни.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми и нас ни управлват комунисти олигарси, пари за бентлита има, ама за нормални заплати на работниците няма ...
4
1
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
32 ГОДИНИ капитализъм
3
1
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
но ДНЕС безработицата фалитите са огромни
2
1
 
28
 
! Отговори
ASD преди 2 години
Ако доходите от работа не стигат за да си плаща сметките и храната, то човек не е роб. Той просто спонсорира работодателя си.В такъв случай най-ефективно е да се работи минимално. Така се редуцират разходите.
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНСБ за какви доходи говорите бе?Германия средна заплата 4 100 евро България 700 евро .За какъв ЕС 15 г ми говорите? .За какво НАТО ми говорите ?За ква единна Европа ми говорите ?