КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите

Стотици хиляди са работещите бедни, заяви Пламен Димитров
1 май 2022 09:20, Петя Славова
134
КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

"Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства", заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май- Ден на труда и международната работническа солидарност.

Поздравлението е публикувано на сайта на КНСБ, предава БТА.

Още по темата

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

"Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика", отбелязва президентът на КНСБ.  

Пламен Димитров посочва, че 1 май е израз на почит и уважение към трудещите се от цял свят, към онези, които ежедневно създават благата и правят живота ни по-добър, по-лесен и по-спокоен. Онези, без които човешката цивилизация е немислима и невъзможна. 1 май е и ден за борба и защита на работническите интереси и права, напомня синдикалният лидер.

По думите на Пламен Димитров историята на 1 май е история на вечното търсене на по-справедлив живот. Корените на празника се свързват със събитията в Чикаго отпреди 136 г., когато мащабна национална стачка с участието над 300 000 работници от цялата страна издига искането за въвеждане на 8-часов работен ден. Само четири години по-късно, организираното синдикално движение в България дава началото на първите чествания на 1 май в родината. И днес продължаваме да се борим за извоюването на по-справедливо заплащане на труда, зачитане на правата на трудещите се, нормален живот на техните семейства, роднини и близки, заявява президентът на КНСБ.

"Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти! Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право! Честит празник!", допълва Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС пазарната икономика приключва, идва началото на разпределителната икономика. Пазарна икономика ще има в страни като Русия, Китай, Индия, Иран. Разпределителната икономика вече започна да се тества в България с изкуственото спиране на руска газ. Сега ще се види как ще сработят механизмите когато населението обеднее няколко пъти и падне под жизнения минимум.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утрояване вече трябва, а след два-три месеца ще се наложи и повече.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дришляка: ами тогава що тъй цените хвърчат? Да не би да е заради пазарната икономика, в която 95% предлагат една покупна цена, а 5% друга? Ти откъде си купи дипломата?
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе бедните българи откъде намират по 300 000 лева за панелка в София? Нали са бедни?
34
1
 
6
 
! Отговори
Немислимо? преди 2 години
Мислимо, дами и господа, напълно мислимо - та това е част от промяната, не се ли досещате?
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един хляб = 20 лв., скоро.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който слугува за заплата, без значение какво, винаги ще бъде видян като слуга и ще получава колкото слуга. Той ще е просто по-богат Беден от по-бедния Беден. Между програмист и чистач в две коренно различни фирми, разлика дефакто няма, защото и двамата имат шефове получаващи десеторно спрямо тях. Това е реалното определение на РАБОТЕЩ-БЕДЕН, защото който работи той е Беден, а който има работници той е Богат! Колкото и да дигате заплатите бедните ВИНАГИ ще са БЕДНИ, а богатите ВИНАГИ ще са БОГАТИ
31
1
 
5
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Колкото и да "увеличавате доходите" чушките няма да станат от една на две, с финансови фокуси може да "оправиш" балансите на разни инвеститорчета и борсаджии, но не и реалните баланси. Още преди войната умните хора виждаха - идва глад. Китай спря експорта на торове , други държави също минаха в режим запасяване, и това ПРЕДИ войната.А "бензиностанцията с ракети" произвежда голяма част от торовете в света, така че вие си повишавайте заплатите, но храна за всички няма, товае.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боковия слуга 12 години се спотайваше под крилото на вожда,а сега изведнъж се сети,че българите били бедни.Ами айде грабвай вълшебната пръчка и ги направи богати.
29
7
 
0
 
! Отговори
Дерматолог преди 2 години
Немският дерматолог Яели Адлер разкри, че според последните научни открития на дерматологията кожата трябва да се "остави на мира и да не се мие", за да се позволи на "необходимите за здравето бактерии" да се размножават. Немската медия Bild (***/geonrgru/2890) също пише: "Достатъчно е само 4 места на тялото да се подмиват веднъж в месеца." Класическият метод за миене на котките е най-добрият начин да поддържате кожата чиста.
28
8
 
3
 
! Отговори
Миризливец преди 2 години
По добре да не се къпя и да мириша но да бъда свободен от путинска газ.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1944 година делът на американската икономика е 53% от световната - повече от всички останали взети заедно. Днес според различни оценки - от 14% до 18%. В същото време САЩ потребляват над 40% от световния БВП. Доларът се държеше единствено на военната мощ на САЩ която гарантираше доминираща позиция на американската валута. Сривът на долара е неизбежен след като приключи специалната операция в Украйна. Целият свят видя, че САЩ са слабаци и вече не са военна сила, доларът вече не е надежден.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук се носи ужасна миризма на путинофили !
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коментар 31Наще "синдикати" са за парлама, просто безполезна функция, която явно *** пари от некаде :))) Ако си ходил в Щатите, там е тъкмо обратното, синдикатите могат да стъжнят живота на всеки работодател :)))
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама Кире ни води към светлината... оная дето виждаш след като умреш!
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия където налагат санкции и спират да купуват изгодни суровини от Русия не са на минималната. Иначе те се били грижили за българския национален интерес. Еми той не е народа ти да обеднява постоянно. Вика "трябва ни обединение"..... казал човека с 10 000 хил. лв заплата
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мда УКРАИНЦИТЕ НЕ ПРЕЧАТ ОТ ЕВРОПА НАЛИВАТ МИЛИОНИ- ТЕ ПОДПОМАГАТ НАШАТА ИКОНОМИКА- ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ ПАК ЯХНАХА НАРОДА СИ И ЗАПОЧНА ГОЛЯМАТА ИНФЛАЦИЯ.
21
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Никакво увеличение на доходите! Хората ясно избраха европейско бъдеще - подкрепа на санкциите на ес и подкрепа за украйна!
20
6
 
18
 
! Отговори
мда преди 2 години
Изгонете укрите паразитиращи на наш гръб.
19
1
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Работа е всичко това, което желаете някой друг да свърши.