Овощари масово изкореняват градините си

Проблеми в земеделските кооперации
Обновена: 15 юли 2022 07:57 | 15 юли 2022 07:45, Петя Славова
51

Овощарите в  област Силистра масово изкореняват градините си с череши. Други ще направят това с кайсиевите си насаждения след месец.

От няколко дни Мирослав Черников е започнал унищожаването на 140-те си декара с череши. Обяснява с ирония това, което се случва в градината му, предава Bulgaria ON AIR.

"Аз имах някакви опасения, че кампанията ще бъде трудна, изморителна, но, както виждате, кампанията продължава, но вече не с бране на череши, а с добиване на дървен материал и производство на фазер", каза овощарят Мирослав Черников.

Той припомня, че когато е започнал да отглежда череши, цената им била лев и петдесет за килограм. Тази година изкупната цена на плода е от 70 ст. до лев и десет.

"Господ се смили над нас и ни запази от дъждове, градушки и т.н. Имахме надежда черешата да се продава на доста по-висока цена, при условие, че абсолютно всичко се вдигна като торове, препарати, ток, вода и т.н., но нашите очаквания не се оправдаха", добави той.

В последните години една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско също намалява насажденията от кайсии.

"Хиляда и сто декара имаме кайсии, и последните две години кореним – по сто декара, а тази година може да изкореним и 200 декара. Според мен държавата трябва да се ангажира и в тези райони трябва да се изградят преработвателни предприятия както за плодове, така и за зеленчуци. Без намесата на държавата мисля, че няма да се реши този въпрос", твърди Величка Славова от с. Проф. Иширково.

"Трябва да има пазарна държавна политика и винаги съм казвал, че щом може една държава да налага ембарго на други държави, щом може да пуска чужди плодове от съседни държави, било то Турция, Гърция, Македония, така може да открие и нови пазари", заяви Мирослав Черников.

Десетки овощари в региона също се канят да унищожат градините си след края на тазгодишната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
19
 
! Отговори
Клиент преди 1 година
Или нормализирате цените и спирате със спекулата, или удряте резачката и си заминавате. Природата бързо се възстановява...
22
2
 
25
 
! Отговори
Ликьор преди 1 година
Правете черешова ракия. Не изкоренявайте.Тази ракия се търси на външният пазар. Питайте и мислете, преди да вършите унищожаване на дървета.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година изхвърлихме смачкано домати в гората след купон. Тази година виждам станало цяла горичка цъфти и има завръз. салатата ще я берем на място.
20
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме фара за земеделци, овощари , кравари .Мраза ги
19
4
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
Като цяло парите за земеделие в БГ отиват само и единствено в ДПС и ахмед доган! на 100 и нагоре % е така! Дори еврофондовете отиват там! Виж в Гърция се крадът да речем 20% от парите за земедели, че и от еврофондовете! Затова там един обикновен земеделски работник от БГ получава по 25-30 евро на ден + храна и вода! Тука я получиш 7 - 8 евро я не! Ако получиш 10 евро на ден значи не трябва да казваш на никой щото може да те утрепят за мястото ти! Та така!
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пазара нямаше череши. Имаше вносни и после изчезнаха , а мислех да си правя компоти . Къде отидоха нашите череши? Догодина си купувам дръвчета и ги садя . Ще си ги отглеждам сам. Всеки може да го направи . Земя много гора много.
17
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 макИ защо държавата трябва да помага на определени ? Земеделието е бизнес както всеки друг и ако помага на него трябва и на всички други бизнеси да помага. От нашите данъци им дават безвъзмезни субсидии без да имаме полза от това а те станаха милионери и реват за още.
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкоренете си и лозята . Европа дава париии.
15
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямат акъл да продават продукцията си директно на крайния потребител, така ще е. Но функционалната неграмотност е навсякъде. Коне с капаци. Изкоренете всичко и ринете дъното от мизерия. Никой не ви е виновен.
14
2
 
39
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен14. По-добре държавата да помага на земеделци, отколкото на кръчмари, все ревящи с пълни гърла. А земеделието е съсипано не от вчера.
13
15
 
17
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Държавата да му направи преработвателно предприятие хайде марш режи дърветата и бягай в Англия да береш ягоди
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така работи света, на никой не му се ядат череши, няма интерес и съответно не искат да ви купуват продукцията, правете други неща. Защо държавата да е длъжна да изкупува продукция? Компоти ли ще прави?
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гн Каскета си назначава свой опълченци във ВСС.Осигорява спокойствие на Пеевски Доган ББорисов Цацаров на всички грабители помощници и на себеси.Спете Българи,милиярдите искат тишина,това е най лесно.ППромяната се бори срещу тях,борисе за нас а ние как я подкрепяме,със дълбок сън.После щее много късно.Приятни дълбоки сънища.
10
18
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 5 След 12 г. управление на ГЕРБ ,никой не очакваше че президента ще срути държавата , но ето че се случи.При ГЕРБ не са изкоренявани овощни градини , а се строеше и парите имаха стойност.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не са предприемачи, всеки гледа да седне на вратъ на някой по веригата и да цоца на готово, когато дори италианската мафия знае че ако искаш мляко трябва да се грижиш за кравата. В България на всеки бизнес план се залепят толкова кърлежи,че идва момент в който хората теглят една родителница и отиват да си търсят късмета другаде
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен и Киро за от няма и година. А това, което се е случи в земеделието и животновъдството е резултат на дългогодишното им съсипване. Видяхме на КПП-то как са допускани с години наред пълни с пестициди и евтини плодове и зеленчуци. И още много други схеми и игри, както например ни избиха здравите прасета преди години. Така, че ако някой от тия трябва да се обвинява е много повече Баце, отколкото Асен и Киро.
7
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете тенкю на Киро и Асен!
6
10
 
14
 
! Отговори
ww преди 1 година
Напротив. За от две години Асен и Киро е резултата!
5
6
 
13
 
! Отговори
Тоя па смешник преди 1 година
До Анонимен 5. Ти или си природни обратното на острото или родителите ти са брат и сестра. Човека изкоренява сега една година след като ГЕРБ не управляват. Преди цената е била по-висока , а сега въпреки , че всичко поскъпва цената даже е почти наполовина по-ниска. Прочети написаното бавно, за да го разбереш. Ако нещо не ти е ясно питай.
4
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на ГЕРБ, какво друго може да се очаква...