При ембарго на руските продукти, ще има недостиг на дизел в ЕС

Според Бенчев, цените у нас били по-ниски от средните в ЕС
28 сеп 2022 10:21, Петя Славова
10
При ембарго на руските продукти, ще има недостиг на дизел в ЕС
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата пак тръгнаха нагоре след обявяването на частичната военна мобилизация в Русия и проведените референдуми в Украйна.

Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, в момента долара е над 2 лв. Рафинерията работи с природен газ, а цената е доста висока.

"Разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация - това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години", обясни той пред БНТ.

По думите му, все пак цените са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в ЕС.

"Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това, има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с бензина и пропан бутана не стоят така", каза  още Бенчев.

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чакаме 10лв. за литър.
6
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
За заплатите да не говорим .
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АлексLitasko
4
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Цената на руския петрол "Уралс",който се преработва в Бургас, е с 30% по ниска от сорта "Брент".Цената на българските горива трябва да е доста по-ниска.Някой кешира сериозно.
3
2
 
8
 
! Отговори
Ей... преди 2 месеца
...лека полека ще си кажат всичко. Засега изпускат калкулирано и превентилирано "хубавите" новинки. Чакаме с нетърпение следващите порцийки! През това време аз си пускам в Индия дизеловите за продажба!
2
8
 
12
 
! Отговори
Мурзилька преди 2 месеца
Голяма работа, че ще има недостиг на дизел. В ЕС се карат електрически тротинетки.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Омръзна ми от "експерти" цените били по-ниски от средните за Европа па то и заплатите са още по-ниски, ама за това ни дума.