Нов дом: Цени от 2000 - 3000 евро/кв.м за райони на София са реални

Очаква се спад на цените на имотния пазар, но няма да е силен
24 окт 2022 20:17, Анисия Иванова
178
Нов дом: Цени от 2000 - 3000 евро/кв.м за райони на София са реални
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се спад на цените на имотния пазар, но той няма да е толкова силен – това не е 2008 г., ситуацията тогава беше съвсем различна. Такава краткосрочна прогноза за перспективите пред пазара на недвижими имоти у нас направи Веселина Генова, управител на имотна агенция, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Генова неминуемото охлаждане на пазара на недвижими имоти по традиция ще започнe от САЩ - което вече се случва, ще се разпространи до Западна Европа и оттам ще се пренесе у нас. То обаче няма да е така драматично, както при предишната криза, смята тя.

„През 2008 г. банките се бяха позабравили“, отбеляза Генова, като добави, че дори и в момента някои от тях „се увличат“. Тя даде за пример порочна практика сред кредитните инспектори да се търсят по-високи оценки за имотите, така че кандидат-купувачите да могат да получат финансиране въпреки липсата на самоучастие. По нейни думи обаче купувачите не си дават сметка още колко пари ще са им нужни за довършителни дейности.

"Важно е да не се завишават оценките (на имотите)… Подобни практики изкривяват пазара“, допълни гостът.

Генова посочи, че в началото на лятото налице са били първите признаци за спад в сделките спрямо първото тримесечие, което брокерите са отдали на желанието на хората да се възползват от ваканционния период след годините на мерки за овладяване на коронавирусната пандемия. С началото на есента обаче – иначе силен период на пазара, все по-гореща тема стават политиките на централните банки за увеличаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията. Според експерта рисковете за кредитополучателите са управляеми.

"Няма риск банките да се превърнат в брокери на недвижими имоти. Лихвите са на исторически ниски нива, дори да се повишат двойно – вноската ще се повиши значително, но покачването ще е плавно, няма да е толкова рязко“.

Генова даде примери и с други порочни практики на пазара, които водят до изкривяването му. Тя обясни за практиката брокери да обявяват значително по-висока площ на жилищата, които предлагат, включвайки мазето, общи части или просто закръглявайки размера. „Това е доста подвеждащо за банките, защото те виждат по-ниска оферта на цена за квадратен метър“, обясни гостът.

Според нея обаче повишаването на цените до момента е „нормално за пазара, щом го поема“.

"Цените се успокояват, чак връщане няма да има – разходите за изграждане на имоти скочиха много, строителите леко свалиха печалбите, за да могат да не отблъскват клиенти“, каза още Генова.

Експертът добави, че все по-често продавачи искат клауза за инфлация в договорите, с които продават „на зелено“. Тя разказа, че има дори инвеститори, които са склонни да върнат капаро и да покрият неустойките, ако договорената цена е била по-ниска, след като се вземе предвид и инфлацията сега.

По думите й цени от 2000 - 3000 евро/кв.м за определени райони на София са съвсем реални.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всичко за имотите четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
мхм преди 1 година
До АнонименУ пернику.. мхм
70
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От два месеца цените в София падат. Тоя мач сме го играли през 2008.
69
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията НЕ е за бачкатори от прованса, много моля. У нас има поне едно 1 милион души с нормален доход. От тях 95% сме в или около София.
68
7
 
11
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
Съгласен. Апартаменти се купуват от служители в чужди компании със сериозни заплати. Над 100000 подобни в София с адекватни европейски заплати.
67
4
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
Новата програма за управление на Бойко е да строи складове в цяла БГ. Така всички българи ще взимат по 3к заплата и ще карат БМВ Е60. Работа, работа, арбайт.
66
9
 
20
 
! Отговори
Живко преди 1 година
Добър вечер, льольовци. Пак ли ви е скъпо? Ами като нямате акъл, няма да имате и пари. Ще блъскате по 12 часа за някой, който ще ви хвърля дребни стотинки, а с останалите ще купува имоти и по 2000евро и по 3000евро и по колкото си иска на квадрат. Ако му се види скъпо, просто ще бачкате повече. Сори, но умствено сте обременени да сте вечно роби. Роба няма нужда от дом. Може да спи и на работното място.
65
3
 
9
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Модерно стана в сайта да се пише за склададжия и Е60. И на мен ми хареса, а даже е факт. Мечтата на провинциалиста. Е60 и 3к заплата. Прочее, наистина толкова дават в Лидл, има и по-добре платени складове, разбира се.
64
3
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Оо склададжията, ко става, братле, БМВ Е60, ала бала, а? Хахаах, сменете си репертоара бе, ***.
63
0
 
1
 
! Отговори
da преди 1 година
До Стенлине другата седмица..тази седмица..27.10 ;)
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почвам да мисля, че наистина има голям интерес, по центъра на София се чува повече чужда реч отколкото българска ... македонци, сърби, турци, руснаци всичко е тука и търси да купи имот или да прави бизнес, странно, но факт.
61
10
 
4
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Като имаш пари и искаш апартамент, какво да правиш? Да слушяш Г***ньо или да си гледаш кефа? Много ясно, че на никой не му пука за беден Г***ньо, дето освен заплатата от склада или гумаджийницата, друг доход не знае как да изкара. Как да му обясниш, че не намираш цената за висока и не те притеснява. Той мисли, че се надуваш.
60
4
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Хигиенист на половин работен ден, предполагам?
59
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално . При средна заплата в София над 3000лв. по данни на НСИ, барабар със сивия сектор вътре (реална средна сигурно 5000) цените са ок. Отделен въпрос, че с тези цени цитат провинциалният служител в ИТ компания, дошъл в София, бачкащ за 7-8000лв. и мислещ се за милионер. Вече хората, които купуваме луксозните имоти, сме с много сериозен доход, и знаем кое как и защо да купим. Статията не важи за склададжии в Лидл с 3к заплати, а за хора с доход поне 6к и стигащ огромни суми.
58
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
60 години тряя да бачкам за 1 панелка :)))
57
0
 
7
 
! Отговори
1944 преди 1 година
Перфектно, значи такива като тебе сами ще се изчезнат. Пък мене, нивата и магарето не ни мисли. Гудбай, Танче!
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще имало лек спад? Спад?! Спад! Спаааааад!!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ю
54
1
 
22
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Живея под наем в хубав квартал за 600 лв. на месец. По-изгодно е от кредит. Предлагат ми и за 500 лв. Явно има пренасищане и купища свободни апартаменти.
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално си е в големия град да са скъпи имотите. Все пак не може всички да се изсипят там. Високите цени регулират до някъде броя на пришълците и това е добре. На който му е скъпо винаги може да се премести в провинцията. По селата има къщи за по 10 - 15 хил. лева. Бута се старата къща и на нейно място се строи нова. Так излиза изгодно, няма разправии с документи, разрешителни и др глупости. За 70-80 хил. евро може да се стъкне чудесно жилище сред природата на чист въздух.
52
5
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Бягат тези, които не могат да се оправят тук. И като се позамогнат какво правят със спестените пари? Купуват апартамент в България :)