Реален е шансът общините Царево, Приморско и Созопол да минат на воден режим

Частично бедствено положение обявиха в Бургаско заради ВиК сектора
Обновена: 8 дек 2022 18:58 | 8 дек 2022 18:50, Анисия Иванова
8
Реален е шансът общините Царево, Приморско и Созопол да минат на воден режим
Снимка: Община Бургас

На редовно заседание на Асоциацията по ВиК, на която присъстват всички кметове на общини от региона и директорът на ВиК-Бургас, се взе единодушно решение да се предложи на Областния кризисен щаб да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас.

Причина за това стана представеният доклад от директора на ВиК-Бургас пред областния управител проф. Мария Нейкова и членовете на Асоциацията, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

Частичното бедствено положение се обявява за община Царево, община Приморско, община Созопол и част от община Средец, които се захранват от язовир Ясна поляна. ВиК-Бургас обяви, че необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв. Има изработен идеен проект, приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои изготвянето на работен проект и спешно предприемане на ремонтни дейности.

Членовете на Асоциацията по ВиК единодушно гласуваха предложенията на кмета на община Бургас Димитър Николов инвестициите за ремонта на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна да са за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините. Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси целево финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет, за да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите.

В продължение на търсене на решение за намаляване цената на водата от последното заседание на Асоциацията бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%. В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение на проблема с цената на водата.

Областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви спешен доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия, който да бъде докладван на следващото заседание на Асоциацията по ВиК.

Веднага след заседанието на Асоциацията по ВиК се проведе и Областен кризисен щаб, на който се приеха като приоритет всички констатации от доклада и членовете му взеха  единодушно решението да се обяви частично бедствено положение за ВиК сектора, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 г. Не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода вследствие на ремонтните дейности.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е при управлението на дебеловрати демократи.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2,3. А стига с тия комунисти, че се излагате бе. Комунисти няма от 60-70 години насам. Отдавна ги изтрепаа пребоядисаните да не им пречат в далаверите.
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-интересно е, че бургаския главен комунист (кмета от ГЕРБ ДИмитър Николов) иска да товари частното дружество, за да не лъснат червенотиквеничетата по общините, защото и те са комунисти (но не от ГЕРБ). Да си припомним, че само преди 2 дена този кмет се прегръща радостно с Румен Радев на празника на Бургас.ГЕРБ-Радев ни докарват до комунистическа катастрофа!
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистическите общини ще минат на воден режим.. във вода газят, жадни ходят! Честито управление на Рудньо коминтерна..
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом е реално - да минават какво чакат още. Да не изтърват реалния шанс. Български език и литература.