Грипна епидемия в София няма да има тази седмица

Болните в столицата са под средното за страната
Обновена: 24 яну 2023 16:14 | 24 яну 2023 16:14, Камелия Цветанова
45
Грипна епидемия в София няма да има тази седмица
Снимка: Pixabay

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това каза на проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната.

Още по темата

В София заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната, добави тя.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова. В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът „пандемия от ковид“. По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на ковид пациенти. /Десислава Пеева, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: грипСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас миналата седмица имаше доста болни дечица в класа. Сега са 50/50. Спрях моето дете за 3 дена по домашни причини от училище. Мисля, че това ще я предпази в пика на вируса. За София-град не казват дали ще има грипна ваканция, но реално на децата им остават още два дни училище другата седмица преди ваканцията. Днес трябва окончателно всички да бъдат оформени за първи срок. Вече става безсмислено да я обявяват, след като децата се завръщат в класните стаи вече оздравели.
37
1
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Миналата седмица в класа на детето ми буха 12 от 24 деца!!! Останалите грип, който с тест, кой без тест, но щом 4-5 писаха за позитивен тест за А или Б, явно и другите са с това. Някои са у дома, други в клас на лекарства. Който издържи, издържи. Учителката с хрема и подкашляща седи с маска. Това е при нас, не знам как е другаде в София.
36
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
повече от 20 дни раздираща кашлица над 100 лева за лекарства и нищо не помагаподцених маските в магазина и в гр транспорт пазете се не е шега работа
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никъде, по целия свят, няма грипна ваканция?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 34 Нещо си съчиняваш явно. Вярно, че сега училищата са такова дъно, че гледат да крепят всеки един ученик да завърши някак си, ама така както ги представяш нещата са си съчинения по картинка. Май изобщо нямаш деца, а си обикновен тр.о.л., който има за задача да накара хората да си спрат децата от училище.
33
5
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Мхм, дообре :) На хартия е едно. Реалността е друга, особено за отличниците. За тройкаджиите и средняците домашни причини няма, ама за добрите ученици е пей сърце.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 31 По домашни причини имаш 3 дни с бележка от родител и 1 седмица с молба до директора. За цял месец е абсурд да ти позволят по домашни причини да отсъства детето.
31
5
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Надявам се осъзнавате, че човек, който говори за "маскиране" и "инжектиране" е много далеч от санитарния минимум за Европа? Не се хабете- няма смисъл. Животът достатъчно ги е маскирал и инжектирал.
30
5
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
По домашни причини, как да става?! И аз като ученик отсъствах по 2 месеца на срок, защото бяхме на ски или на почивка на море. А частните училища са си друга бира- там са светлинни години напред. Казваш, че отивате на ски и детето е виртуално в класната стая и си учи дистанционно- има си сесии по Тиймс и така. Не едно и две съученичета на нашите деца са с нас на ски. А има и ски лагери от училище.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, а като си спрете децата от училище как им извинявате отсъствията? А един по-долу пише, че по месец са на ски всяка година. Как става тоя номер?
28
3
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Изказването ви е някак си доста абсурдно. Това, че вие еди как си сте го изкарали, не означава че някой друг няма да свърши в болница. А отговорният човек, когато е болен, не излиза от вкъщи, а ако му се наложи по спешност, носи маска, за да не зарази другите. От десетки години е така в цивилизованите страни.
27
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Всъщност, новият грип изобщо не се развива с Тамифлу. 20лв. струва, всеки нормален работещ има допълнителна застраховка и му се покриват всички лекарства. Малко витамин Ц и айде. Е, може и Авирон да се пие, ама е слаб.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заболеваемостта е висока, нарочно не пускат децата, заради фарма бизнеса. По-добре е да са болни и да се купуват лекарства. Аз моите деца съм ги спряла от училище сега.
25
5
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Гледай сега- това, че твоето дете така го е изкарало, не означава, че болниците не са пълни, разбираш ли? И мен ми е чудно как слугуваш като луд за 3к месечно, дето нормалните софиянци ги изкарваме за няколко дена, ама на- не се заяждам да те питам. Радвайте се там на "свободата" си, докато сте тотални бедни роби и така :)
24
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето дете ходи на училище и си води приятели на гости, зарази по едно време се с грипчето, преболедува го за два-три дни, после и аз, нито сме инжектирани, нито се пазим, крием и маскираме, живеем като нормални хора и се смеем на истериците. За един грип ви направиха луди.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви жилища, какви софиянци?! Пак провинциалистите се разлаяли като невидели, защото някой решил да ги избазика колко са загубени да си продават хубавите имоти и да се тъпчат в мръсния град, от който избягахме всички кореняци и дадохме под наем жилищата си. Относно грипа- болниците са претъпкани с болни дечица и е нужна моментална ваканция. И моите деца не ходят на училище по тези времена. Това, че въздрастните не са болни и статистиката не сочи, че е време за епидемия, не значи нищо.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте точната дата и час моля
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 жилища имал - вярвам стоиш в прогнилата си студентска квартира и дращаш по цял ден за някоя рубла на коментар по сайтовете
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, айде позапри се малко "софиянецо". Имаш две ливади от баба си Гинка и цяла София ти слугувала.
19
7
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Именно. Истинските софиянци сме малко, имаме по 100 жилища, паралелно отлично платени професии и си караме кефа и живота. Няма нужда да работим- провинциалистите ни плащат наема, слугуват ни и така :)