Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Проф. Кисляков: Опасно е, хората на своя глава правят преустройства
7 фев 2023 10:28, Анисия Иванова
299
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът.

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
2
 
7
 
! Отговори
ГОЛЕМИ РАЗРУШЕНИЯ преди 1 година
АКО СТАНЕ В СОФИЯ, СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДАТ МАСОВО КАТО В ТУРЦИЯ !!! НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ПОГРЕБЕ УМРЕЛИТЕ !!!
225
1
 
9
 
! Отговори
Земетръсът ще даде преди 1 година
повод на строителната администрация да започне отново исканията за издаване на паспорти на сградния фонд у нас.Под формата на грижа за живота на хората пак ще изпълзят ред фирми и институции на наши хора,които ще изискват задължително да се категоризират всички жилища срещу скромна сума от 6-8 лв на кв.м.Ще дойде в блока или къщата комисия,ще поразгледа за 2-3 мин,ще прибере по няколко стотачки на апартамент,ще напише предписание какво да се направи(скъпо и неизпълнимо) и толкова.Наши хора,грижа
224
6
 
2
 
! Отговори
СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДАТ преди 1 година
ДАНО ДА УДАРИ В СОФИЯ !!!! НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ !!! СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДАТ КАТО В ТУРЦИЯ !!!
223
3
 
3
 
! Отговори
200 ХИЛКИ ЗА ИМОТ преди 1 година
НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ЩЕ ПАДАТ ЦЕЛИ КООПЕРАЦИИ КАКТО В ТУРЦИЯ !!! ДАВАЙТЕ 200 ХИЛКИ ЗА АПАРТАМЕНТИ !!!
222
6
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
панелите се тресат целогодишно от ремонти разширяват кухнята към балкона исъбарят стената един *** събори комина в кухнята и панелите са вече на47 години няма да издържат едно такова земетресение
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези които имат паспорти ще издържат... но само до часът на земетресението.
220
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ, СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДАТ КАТО В ТУРЦИЯ !!! ОСОБЕНО НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО !!!
219
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да се поректира и строи, като мине българина с къртача и направи конструкцията на швейцарско сирене няма голяма полза. Както казваше един виден доцент от ВИАС "От строителство и футбол всеки българин разбира".
218
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да издъжат ? Нали са по 1500 евро квадрата !
217
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите коптори-панелките със сигурност Да,старото строителство преди 90-те години в голяма степен Да,виж за новото строителство просто не ми се мисли,там трагедията ще е пълна!
216
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждала съм как уплътняват с картони морска пяна изкопната яма на новостроящи се сгради Дали ще издържат
215
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не господ, а учените знаят,че у нас всяко земетресение над 6 степена по РихтерЩе бъде фатално. Корупцията е на високо ниво.Това позволява да се допускат нарушения на високо ниво. От Европейския стнадрат за строителство ,какъвто и Ние трябва да спазваме,зградите трябва да издържат на 9 по Рихтер.Но у нас едва ли.
214
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговора е не.Тук яко се краде и лъже.Като в Турция и Русия.
213
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 30 години имаше норми за задължително отстояние между жилищните сгради, за да може в случай на бедствие и паднали блокове да има място за спасителните екипи.
212
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо работят по други скали, като Рихтер е скалата. 1977 г. в Свищов също имаше разрушения при 7,2 по Рихтер и е трябвало това да бъде обица на ухото за строителството. Панелните блокове са здрави, но много народ избива стени и прави някакви своеволия и това ще доведе до лоши последствия. Новото строителство пък, всичко е само на книга, а действителността е друга. Гърците не случайто нямат високо строителство и тук трябваше да е така, както и блоковете да не са един до друг.
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ти и да мислиш, и да смяташ, накрая опира до квото стане."------------Така е, просто спазването на правилата гарантира, че няма да има наказателно преследване при събитие.
210
1
 
2
 
! Отговори
до 223 преди 1 година
Винаги е божа работа. Ти и да мислиш, и да смяташ, накрая опира до квото стане. Добре е да си помислил, добре е да си подсигурил, но накрая вика е квото стане.
209
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета някои коментари, стигам до извода, че на нас дори земетресение не ни трябва да се затрием. Иначе ако загледаме заглавието на статията и се потърси логичен отговор от действащите наредби за проектиране в земетръсни райони и приемем, че всичко е изпълнено по проект някъде около 6,7-6,9 по Рихтер ще е фатално. Общо взето при едни такива земетресения референтните ускорения заложени в нормите, отговарят на този магнитуд и то чисто статистически. На практика само господ знае.
208
2
 
3
 
! Отговори
бразил преди 1 година
Батхе, лял битон съм корав с харматур многу здраф! Мнохо здраф! Мало харматур прибра за *** да игра с негу, хас видш здаф! Хасмокар здраф джелзету!
207
4
 
6
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 1 година
Идееее, идеее, у София иде...