Поскъпване при подправките

Повишение на инвестициите в производството
11 мар 2023 16:09, Росен Стойчев
32
Поскъпване при подправките

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките. Червеният пипер също бележи рекорд в поскъпването. Цената му е скочила средно между 30 и 50%. В големите търговски вериги цената му стигна 7 лева за пакетче от 200 грама, съобщи Нова.

За семейството на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от основните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата реколта за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, тъй като цената на семената, които е закупил, е повишена с 10 процента. „Около 10 стотинки идва една семка.  Всичко поскъпна. Няма как винаги да вадиш от теб.

Още по темата
Влагаш, влагаш, то се отразява”, споделя пиперопроизводителят.

Другият проблем е липсата на работна ръка. Освен, че трудно се намират хора за беритбените кампании, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лв.

„Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер - при него увеличението е с един лев и струва 3.20 лв. За да не се увеличава повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама”, признава Гергана Узунова, която е управител на хранителен магазин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам евтино био бълхи събрах ги днес от кучето на съседа пресни са гаранция Франция.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво стана от т нар проверки да не би на нещо цената да е спаднала Сякаш колкото повече се говори толкова повече всичко поскъпва но то само се говори няма контрол Изкуствено създавана истерия
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖАЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШАЙКАТА МУ Г РИНДЪРИ!!!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, 4, Не ми казвайте на мен, НелиХристова, какво да пиша. Ако искам ще пиша за въшките упутарата ми и ще четете. Ясно ли е???
3
1
 
19
 
! Отговори
Едно преди 1 година
Е прав. Пишете обикновени неща. Всеки ден се пише за война, поскъпване и лични интереси на бг политици. Колкото по-малко обръщаш внимание на някой, толкова повече става незначителен. По-добре пишете за Галена. Дори и да стане с писанията значима, поне няма на кой да навреди.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
новина е нещо да е поевтиняло
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пишете постоянно кое къде поскъпва, допринасяте за поскъпването. Постоянно напомняте на спекулантите, че могат да вдигат безнаказано цените! Спрете! Пишете за зодии, за времето, за Галена, или за Мерлин Монро!