Полезни подправки за здравето на мозъка

Канелата е една от тях
3
Полезни подправки за здравето на мозъка
Снимка: Istock

Всеки ден използваме билки и подправки по един или друг начин, когато става въпрос за начина ни на хранене. Добавяме ги към напитки и ястия, защото обогатяват вкуса им. Също така знаем, че за редица подправки е доказано, че имат големи ползи за нашето здраве. Някои от тях са особено полезни за мозъчната дейност. Вижте кои.

Куркума

Уникалната подправка с топъл оранжев цвят е известна със своите противовъзпалителни ефекти. Куркумата е богата на антиоксиданта куркумин, който ѝ придава противовъзпалителни свойства и по този начин е полезен за здравето на мозъка. Западни изследвания показват, че куркумата може да помогне в борбата с развитието на болестта на Алцхаймер чрез „изчистване“ на мозъка от бета-амилоидни протеини, които образуват плаки, открити в мозъците на пациентите с алцхаймер. Може също така да предотврати разграждането на нервните клетки в мозъка, смятат учените.

Маточина

Някои проучвания показват, че маточината е чудесна за облекчаване на тревожността и стреса, но също така и благоприятства когнитивната функция. Съдържа розмаринова киселина – съединение, за което е известно, че подобрява качеството на съня при безсъние.

Според проучване, публикувано в The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, редовната консумация на маточина, помогнала за подобряване на здравето на мозъка при пациенти с лека до умерена болест на Алцхаймер. Маточина можем да консумираме под формата на чай, да се добавя в готвенето или да се приема под формата на хранителни добавки, след консултация с лекар, разбира се.

За маточината се смята, че спомага и за баланса на холестерола, при лошо храносмилане, херпес и стомашно-чревни проблеми.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
дашни моми с мерак преди 2 месеца
Полезни подправки за здравето на мозъка