Заради разрушени мостове възрастни изминават 2 км да си купят хляб

Село Слатина е едно от пострадалите от потопа в Карловско
Обновена: 19 мар 2023 18:00 | 19 мар 2023 17:22, Елка Василева
45

Липсата на мостове се оказва сериозен проблем в пострадалото от наводненията миналата година карловско село Слатина. Възрастните хора там са със затруднен достъп до магазина за хранителни стоки, до здравната служба, аптеката, пощата и кметството.

Трудноподвижната Мария Станева трябва да измине над 2 километра, за да си купи хляб и да си вземе пенсията. Тя и другите възрастни хора ходят с часове през единствения мост, който разделя село Слатина на две.

"Много е лошо. Не можем нито пенсията да си вземем, нито да напазаруваме!", възмущава се баба Мария.

Допреди наводнението в Слатина е имало 4 малки пешеходни моста, построени от местните хора, които обаче според местната управа са били незаконни.

"След ремонта на подбалканската линия има релси и траверси на гарата в Христо Даново, които са бракувани. Но трябва да има разрешение от Министерството на транспорта", уточни жителката селото Йорданка Семкова, според  която хората са готови да възстановят мостовете, но имат нужда от съдействие.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов е категорочен, че разрушените мостчета са били незаконни.

"Да ги кажем – нерегламентирани мостове, но хората ги ползваха. Защото за тях  е по-удобно. В проекта за ново речно корито сме предвидили два моста", уточни той.

Проблемно е речното корито, в което все още има огромни канари, довлечени от водите при наводнението, а улиците от двете страни са в окаяно състояние.

"Има осигурени средства. Започваме през месец април смяна на водопровода от двете страни. След което от двете страни – изцяло нова настилка, улица с тротоари. До 5-10 април ще имам готови технически  проекти за нови речни корита", каза още Кабаиванов.

Огромна болка за хората от Слатина е разрушеният мост, който свързва селото със съседното Розино. Там е и най-близката аптека.

"От другата страна на реката жителите на село Слатина имат хиляди декари земя, която обработват. След два месеца започва розоберът. Ще минават през Столетово, Кърнаре, Розино, за да ходят до нивите си. Това са отиване и връщане 40-50 километра! И плюс това в Розино има аптеки", обяснява Йорданка Семкова от Слатина.

"Мостът между Слатина и Розино е обявен за проектиране. Има фирма, която е спечелила конкурса за проектиране. Като ни предостави проекта, аз  ще го внеса в междуведомствената комисия за финансиране", обеща кметът на община Карлово.

Емил Кабаиванов прикани хората да бъдат търпеливи. За пълното възстановяване на инфраструктурата ще са необходими поне 18 месеца.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас няма война но дори и през войните е имало транспорт от едно място до друго В днешно време закриха автобуси между селата и градовете защото няма държава и дори там в някое село един жител без кола трябва да се моли на тези които имат да отиде до магазин аптека или болница Това нормално ли е в една европейска държава или ние сме европейска само за да крадат фондове големците Ние не се развиваме дори напротив но говорим за Навални Това е кривоизопачаване на истината в която живеем всички бълг
17
0
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Къде е армията за да помогне. Ако по време на война трябва да минат през тази река, ще чакат ли "поне 18 месеца"? Имат инженерни войски, на които това им е работата.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 баба мара боикот на изборите . . . . . . . . . . . ТОЧНО ТОВА - НЕ! А БО(Й)КОТ СЕ ПИШЕ ТАКА!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте на 2.4.23 за ГЕРП, ДПС или ПП-ДБ! Не искайте преосноваване на държавата от Възраждане, защото са били крайни! Който е разбрал метафорките, да гласува за оксиморони!
14
0
 
12
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
на община Карлово ЕМИЛ КАБАИВАНОВ получи грамота от Козяк за мъдрото си управление с посланието: "Благодарим, г-н кмете, вие приобщавате българските граждани към Прекрасния Нов Свят!" Ей така *** като емил еди кой си съсипват БЪЛГАРИЯ!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам каква инфраструктура са направили руснаците в следвоенен Мариупол за 8 месеца, май единствената ни алтернатива е да ги извикаме да ни построят мостове и пътища. Хахаххахахахах! България е брутална дупка и такава я направиха шантавите неолиберални психодесни!
12
0
 
18
 
! Отговори
Колко удобно преди 1 година
Наводнението разруши нерегламентираните мостчета, които хората сами са си изградили, но те бяха незаконни. Ако не беше наводнението, ние щяхме да ги разрушим. Все пак в тая държава има закони и те трябва да се спазват! Няма да позволим да ги изградят наново, защото имаме план, чакаме финансиране и ще изградим регламентирани - след 2 г евентуално. Дотогава ще обикалят да си купят храна и лекарства, да си получат пенсиите и няма да си обработват нивите. Може пък до 2 г. пенсионери да не останат?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде е спал Кирил Петков и неговото крадливо правителство?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две години, откакто *** заграбиха властта нищо не се строи, нищо не се прави за хората!
9
3
 
7
 
! Отговори
България е кенеф преди 1 година
Събаряме мостовете защото руснаците идват според евроатлантгейовете
8
0
 
11
 
! Отговори
Възрастен преди 1 година
Колко клетви има за 20 лева за управниците колко ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Това новина ли е преди 1 година
в Африкано ориенталския клозет България
6
0
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен3. Това е работа на държавата. Същата държава, която още с първия влязъл украинец намери милиони за скъпоценните гости. А за пострадалите от наводнения, а и за други неотложни нужди, все няма пари.
5
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
боикот на изборите
4
0
 
12
 
! Отговори
Строителни войски преди 1 година
18 месеца? От сега нататък? Трай коньо.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората какво ги топлят вашите планове, да им бяхте монтирали някакво временно съоръжение
2
2
 
15
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 година
По важно е да има за украинските бежанци средства и оръжие и пари за Зелето.Старите хора в карловско кучета ги яли.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН Е ВИНОВЕН.