Много българи не работят, но и не търсят работа

Това обясни Георги Първанов
22 мар 2023 19:52, Росен Стойчев
122

Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт.
Още по темата
Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: трудбългариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
8
 
! Отговори
Смятате ако можете преди 1 година
В България се изтезават хора със СРС техника масово затова хората бягат на Запад, невиждате ли че останаха само МВР, ДАНС, ДАР, ВКР, ВОЕННИ, Охранители, НСО, Прокуратура !
42
1
 
10
 
! Отговори
Гледайте АСЕН преди 1 година
Що да бачка?.. Ще за влече някой балък от Дания и даже партия за влече и даже и цялата държава България за влече, като министер..
41
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в САЩ 42 милиона от населението се гордеят, че са потомствено безработни. Демокрация е. Това се очаква и у нас.
40
1
 
22
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Доган от 30 години управлява България като обществена тоалетна. Затова държавата е станала бунище и лунен пейзаж.
39
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си семеен, най-вероятно ще бачкаш. Ако си маммин лигльо, виновна е родителката ти, щот избива некви комплекси та те е оставила да мухлясваш. Живота е активност. Нормалното е като завършиш, да се хванеш на работа и да свъртиш семейство. Иначе хабиш живота.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора си мислят ,че винаги ще бъдат на 25 години ! и ,когато едноокиякия ги подгони или Властите ,усещат съсскането на едноокияпитон !Но ,тогава ,вече много късно!Всеки си намира майстора !Рано или късно !
37
1
 
29
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Работата е там че фирмите не искат да мотивират служителите с пари ами с бой и унижения. Затова желаещи няма да има. Нашият герой е Пеевски: милионер без 1 ден трудов стаж.
36
2
 
25
 
! Отговори
65 годишни.. преди 1 година
Чакат 300 000 баби и старци на 65 г да работят и да финансират ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА 2020-2022..??.............БАСТА...!!
35
14
 
7
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
С нужните знания лесно може да се намери работа от вкъщи, по реално 5-6 часа на ден, за 6-8к чисто.Без да са необходими абсолютно никакви връзки.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не сме луди да работим за фашизъма ви? Като ви фалира държавата военния ви диктатор, тогава и вие няма да работите.
33
3
 
14
 
! Отговори
Гого богаташа преди 1 година
Аз съм гъзар. Не работя, защото имам наследство и карам на наеми. Чаткаш ли пич?
32
6
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Трудно ми е да разбера този избор. Как се изхранва семейство така? И не става дума само за храна, а също и хобита, културни събития, почивки, пътувания.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не работя, защото нашите работят в Германия и ми пращат пари.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от Плевен Не може да разбереш че няма работа. Обявите за работа са като лъскавите реклами на тв. Или никой не ги иска или е толкова тешка работа че никой не успява. Добре платената и лека работа е заета с връзки или както са политиците роднини и тн. 70-80 % от населението не е нужно при капитзализма.
29
5
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 година
От кога стана задължително да се работи??? За чий им е, да си платят режийните и леба и до там. Да си работят меринджеите!
28
3
 
16
 
! Отговори
КИРО и АСЕН.. преди 1 година
КАКВО РАБОТЯТ...??.........А РИСТО И ТАНАС...??........
27
11
 
5
 
! Отговори
Койтозакаквотоеучил преди 1 година
За квалифицирани хора работа има; добре платена; с коректни работодатели.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм антибачкатора, но наистина предпочитам да мизерствам, вместо да работя. Вече 5 години мизерствам. Вече ще трябва да се хвана някъде, поне за известно време, че имам техника за подменяне, ботушите ми са от 2014 и няма да изкарат още една зима. Останах само с един летен панталон и въобще няма друг начин. Като си понабавя каквото ми трябва и събера някой лев пак ще почивам. А ако попадна на работа, която ми допада може и да се задържа. Преди време изкарах 6 г. на едно място,но беше готино
25
4
 
22
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
Синковеца ми е един от тях! Голям мързел. Само пари му требват, а нищо не прави по цял ден, но иначе много обича дрешките, магазините .... Не ми се и живее! Не ме питайте какво ми е душата.
24
5
 
24
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 1 година
бил съм на 3 места откакто завърших преди 10 г и на трите ме излъгаха яза пари, я за обучение. откакто си лежа у нас си живея по-добре от времето което загубих в образование и работа