По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа

Сравняват се основните дестинации
3 авг 2023 13:26, Росен Стойчев
98
По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа
Снимка: БГНЕС

Обядът на плажа – значително по-скъп това лято. Това показва сравнение на цените на менютата в заведенията в големите морски курорти в Европа. Заради по-високите цени в Италия например се върна обичаят туристите да си носят храна и напитки за обяд край вълните, съобщи Нова.

Поглеждаме към менютата в ресторантите по морето. Според туристите в Италия поне 50 евро са нужни, за да обядваш на плажа. Заради високите цени в заведенията – заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи – летовниците носят и хладилна чанта с храни и напитки, приготвени вкъщи.

Още по темата
У нас средното увеличение е 15%. В повечето заведения на плажовете у нас: супите се продават между 5 и 8 лв., салатите – около 11 лв., основните готвени ястия –между 7 и 15 лв., а порция риба - от 7 до 17 лв. в зависимост от вида. За да проверим колко струва храната на плажа ще сравним цените в менютата в България, Гърция, Италия и Албания.

След последната почивка по родното Черноморие инфлуенсърът Гергана Димитрова отчита сериозна разлика в цените в менютата в заведенията на плажа.

„Доста са завишени цените. За сравнение - тараторът на повечето места беше 7-9 лв., което доста ме шокира. Салата „Капрезе” струваше 12-13 лв., сега е 19-20 лв. Рибата е над 25 лв. за ципура, лаврак, сьомга”, твърди Гергана Димитрова.

Пресмята, че от миналото лято досега, обядът на плажа за семейството ѝ е поскъпнал средно с 50 лв.

Рекордни ръстове в цените на плажните заведения отчитат туристите и в големите европейски курорти. В Италия например летовниците изчисляват, че за един ден на плажа за нужни около 50 евро за храна. В свои видеа в социалните мрежи Гергана Димитрова пресмята колко струва ден на морето на различни плажове у нас и на най-предпочитаните от българите курорти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: плажтуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На нас ни излезна много скъпо в Бг, Незнам как е другаде, но в бг след един ден игра на детето на плажа , вече 5ти ден е с висока температура, повръща, болки в корема и разстроиство. Даже сега спи до мен горкото. Така че за мен бг морето ми излезна много скъпо. Даже покрай морето не ходим да се разходим, да не говорим че е пълно и с комари, за чистотата ще си замълча.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Гърция категорично е по-евтино, връщам се оттам .за Турция и Албания миналата година беше по-евтино от бг, ще мога да ви кажа края на август. Може и те да са вдигнали цените, но ме съмнява да е пладнешки обир както в бунгурия.
84
7
 
4
 
! Отговори
Няма как преди 8 месеца
Няма как да е по-скъпо в БГ. Обиколете за едно лято БГ морето Гърция и Италия и Испания и тогава говорете. За Франция да не говорим. В Албания не съм ходил ама другите не са по-прости от нас. Стига с тия глупости че в Гърция и Турция е по-евтино, отдавна няма такъв филм. Факт е че на всякъде от година година става по-скъпо.
83
1
 
5
 
! Отговори
Напомняне преди 8 месеца
Алооооуууу, журналята, ами Турция, Албания, или те не се броят, защото там е по-евтино от БГ? Айде, да бъдем честни- колко е средната заплата в посочените от вас страни, и съответно какъв% е харченето по плажовете. Тук губите тотално с измислената ви статия!
82
2
 
3
 
! Отговори
ЗЛОБЧОВЦИ преди 8 месеца
истинска история от Бургас.1989,когато този *** горба направи перестройката живеех в комлука(имаше блокчета на Илия Бояджиев-корабния завод-там работех).Насреща имаше едно "детско" кафе и в хладилника ми нямаше НИЩО,освен едно парче сирене!Магазините бяха абсолютно празни!Та за кафето!Всеки ден след обед идваше един камион със СТУДЕНА Бургаска бира и аз чаках на терасата.Това беше най-вкусната бира в живота ми.6 месеца искарах на сирене с олио и червен пипер и БИРА.Ако искате,вярвайте!
81
1
 
4
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 8 месеца
Ами Малага и Канарските острови са 20% по-евтини от *** ... Халкидики е горе долу същото ..Хавай е около 2 пъти по-скъпо (без самолета). За качеството няма да говоря ...Информацията е актуална от първа ръка.
80
0
 
4
 
! Отговори
Бивш БГ турист преди 8 месеца
Кой ли ни прати, да си харчим парите по Италия, Гърция, Турция или ...... , а не на БГ морето.
79
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
До хмТО ако го сравнят с гърция албания и турция тук ще излезе по скъпо. С тая разлика че "прясната" риба по черноморието е внос от турция и гърция, основно шоково замразена.
78
2
 
9
 
! Отговори
Не се хабете! преди 8 месеца
Пак ще ходим на приятно и спокойно плажче,с нормално обслужване,чисто море и приятна атмосфера!Далеч от бетономорието с лечебните ароматни кафяви водорасли,мокри кърпички и плуващи трупове на животни,нагли и алчни хотелиери! Аре поздрави от Санта Лучия :)
77
1
 
3
 
! Отговори
@70 преди 8 месеца
Не е поскъпнал до 50лв, а с толкова повече над цената от миналата година. Примерно, ако миналата година е бил ли 70лв, сега е 120лв. Чат ли си?
76
0
 
15
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
И къде е сравнението с Гърция, Турция и Албания, че не го видях? Поредната безмислена статия.
75
4
 
11
 
! Отговори
А днеска преди 8 месеца
В Поморие ме шамаросаха за паркиране на тротоара с 50лв. Трябваше да се настаня. Яко скубат. Целия град от вода до вода е синя зона. А в зоната само руски и украински регистрации. На местните бълъци не ни е по джоба. Та който може да си намери друга дестинация, по възможност извън БГ. Тая държава насищане няма. Скоро и пясъка на кило ще си купуваме.
74
1
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 8 месеца
До Анонимен, Аралско и то пресъхна брато, то е в републиките между Казаците и Узбеките, отделно е бая мръсно щото там беше една от базите за ядрени опити на Съюза.Това все едно да си американец и да идеш на почивка на атола Бикини, щото там пък гърмяха каубойците, те поне изселиха местните на съседни острови.
73
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 74 - с метрото, масковското метро е най-балшето във света, аре ... нажми на тармаза!
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За мен не е толкова въпросът къде колко е скъпо а какво получаваш срещу парите си .
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Гледам ви сеира - спор нема, само че как стигаш от масква до бразилия, тайланд, куба ... с паравоз, или с плуване...шот със самальот свалят кожляк
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо да ходя на море в България, когато не отговарят на минимума от изискванията ми за почивка на море, а аз не съм придирчив?!
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 100 кинта на ден такива маси ще спрятам и няма да ги давам за дълбокозамразени продукти "висш сорт" в курорта. Благодаря, но нема да ви стъпя. И с всяка година вероятността намалява и отдавна е отрицателна.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каквито и да са цените в България и в Европа, едно е сигурно - няма да стъпя повече на Мутроморието, както не съм стъпвал вече 21 години. Пак ще ходя в Италия, Испания, може и в Гърция или някъде другаде в Европа или по света.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мда. У нас правоверната черноморскопочиваща обяснява, че обяда и бил поскъпнал 50 кинта. Не се разбира за колко души става въпрос от излиянията а изобщо не се разбира от колко лева започва поскъпването с 50. А в Италия за сравнение един обяд бил 50 евро. И в цялата тая мглъ въобще не се казва кой обяд какво включва и се получава пародия.