По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа

Сравняват се основните дестинации
3 авг 2023 13:26, Росен Стойчев
98
По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа
Снимка: БГНЕС

Обядът на плажа – значително по-скъп това лято. Това показва сравнение на цените на менютата в заведенията в големите морски курорти в Европа. Заради по-високите цени в Италия например се върна обичаят туристите да си носят храна и напитки за обяд край вълните, съобщи Нова.

Поглеждаме към менютата в ресторантите по морето. Според туристите в Италия поне 50 евро са нужни, за да обядваш на плажа. Заради високите цени в заведенията – заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи – летовниците носят и хладилна чанта с храни и напитки, приготвени вкъщи.

Още по темата
У нас средното увеличение е 15%. В повечето заведения на плажовете у нас: супите се продават между 5 и 8 лв., салатите – около 11 лв., основните готвени ястия –между 7 и 15 лв., а порция риба - от 7 до 17 лв. в зависимост от вида. За да проверим колко струва храната на плажа ще сравним цените в менютата в България, Гърция, Италия и Албания.

След последната почивка по родното Черноморие инфлуенсърът Гергана Димитрова отчита сериозна разлика в цените в менютата в заведенията на плажа.

„Доста са завишени цените. За сравнение - тараторът на повечето места беше 7-9 лв., което доста ме шокира. Салата „Капрезе” струваше 12-13 лв., сега е 19-20 лв. Рибата е над 25 лв. за ципура, лаврак, сьомга”, твърди Гергана Димитрова.

Пресмята, че от миналото лято досега, обядът на плажа за семейството ѝ е поскъпнал средно с 50 лв.

Рекордни ръстове в цените на плажните заведения отчитат туристите и в големите европейски курорти. В Италия например летовниците изчисляват, че за един ден на плажа за нужни около 50 евро за храна. В свои видеа в социалните мрежи Гергана Димитрова пресмята колко струва ден на морето на различни плажове у нас и на най-предпочитаните от българите курорти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: плажтуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбраха ли, че цените изобщо не ни интересуват, а ни интересува качеството на почивката, а качеството в България е прекалено ниско и затова нормалните хора в България отдавна вече почиват на море в чужбина?! Не може да се сравняват цени за услуги с различно качество.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
7-9 лв. таратор, сигурно и той е на 100 гр., неможе да е такава ефтиния;)
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе що като хората отидат в Исландия или Хърватия няма нужда да посещават лекар с мощно разстройство и болки в мускулите? Що не дъни чалга? Що на улиците няма пияни пикаещи където сварят? Що тук това е ежедневие ? Цъкайде минуси надигайте менте ракията и се не бойте.Ьацата е прЕсна.От 90-те големия фризер
23
1
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 9 месеца
Последния ми обяд на плаж Делфин, малък плаж преди Ахтопол беше към 40 лв, една салата, спагети, кола и лимонада, там два шезлонга с чадър е 24 лв, а на Силистар чадъра беше 5 лв, шезлонга също 5, фрапе и вода на Силистрар 8лв
22
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мутроморието не е вече за всеки, специално за провинцията от вътрешността на страната :))) Да си ходят на камъните в Гърция или Италия, там цените са по скъпи, но омразата на селяните от провинцията ще го превъзмогнат това...:)))
21
6
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
Като говоря за глупавите сравнения, ако отидете на плаж в Гърция със спасител и медицински пункт, хич няма да е като на цените в Офриньо, в Гърция има плажове с такса по 50евро ама не ходите там, да не говорим че сезона им е дълъг което също е фактор
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не можах да видя пресметната стойност на обяд на плаж на БГ черноморието. Само няколко цени на отделни ястия. Как тогава да сравнявам?
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
морето не е за бедняци.
18
4
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 9 месеца
Стига с тия заплати, имаш суровина по скъпа или на цена кат Европа, след това данъци, наеми, заплати, само заплатите ни са по ниски, ако почнат да дават заплати като в западна Европа и по заведенията ще стане по скъпо,, ние сме с най ниски доходи, нож с две остриета
17
2
 
24
 
! Отговори
Хахах преди 9 месеца
Един леф не давам на местни тарикати
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То скъпото не е критерий. Тук е отврат. Затова една световна звезда не е дошла на почивка тук. Че и българските купиха къщи в Гърция.
15
1
 
21
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
извинявайте какви са заплатите в европа
14
4
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
Тва с автоматичните сравнения е голяма глупост, Италия с България или цените на плажа в Созопол и плажа на Офриньо, по реално е да се сравняват еквивалентни курорти, нашите винаги са по скъпи от гръцките села, но пък са по евтини от топ курортите на Гърция за всеки има място..
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма значение каква е разликата. По-добре 3-4 дни при нормални хора отколкото 2 седмици сред пияни клошари на сициални помощи крещящи полуголи цяла нощ оповръщали и опикали светът около себе си. Докато на черноморието продължават да се изливат фе-кални води на плажът и 90 процента от летуващите приличат на афро-арабско-мексикански главорези и чалгата дъни нон стоп... Това НЕ Е ДОБРА ДЕСТИНАЦИЯ
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ХемусБелени домати и гадно безсолно сирене
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като го видя тва от до направо..И аз предлагам вечеря за 4ма душиОт 10лв- до 310лв излиза
10
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
*** то не само откъмцени няма база за сравнение ами и от към качество (което е и по-важно). Как изобщо ви дойде на ум да сравнявате Италия с България?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за плаж пишете.
8
20
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Нормално е 7 лева таратор. Вижте цените на айряна и краставиците по магазините. Айрян близо 4 лева литъра (двойно), краставици-гледаш цената и плачеш. Колко искате да е айрян, при положение че и на сервитьор заплата изкарваш, и на собственика печалбата, както и наеми на общините. Да не говорим, колко пари заминават в джобовете на хора като Борисов. Нормално.
7
1
 
17
 
! Отговори
Май - май... преди 9 месеца
7лв. 330мл. бира на плажа у нас...