По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа

Сравняват се основните дестинации
3 авг 2023 13:26, Росен Стойчев
98
По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа
Снимка: БГНЕС

Обядът на плажа – значително по-скъп това лято. Това показва сравнение на цените на менютата в заведенията в големите морски курорти в Европа. Заради по-високите цени в Италия например се върна обичаят туристите да си носят храна и напитки за обяд край вълните, съобщи Нова.

Поглеждаме към менютата в ресторантите по морето. Според туристите в Италия поне 50 евро са нужни, за да обядваш на плажа. Заради високите цени в заведенията – заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи – летовниците носят и хладилна чанта с храни и напитки, приготвени вкъщи.

Още по темата
У нас средното увеличение е 15%. В повечето заведения на плажовете у нас: супите се продават между 5 и 8 лв., салатите – около 11 лв., основните готвени ястия –между 7 и 15 лв., а порция риба - от 7 до 17 лв. в зависимост от вида. За да проверим колко струва храната на плажа ще сравним цените в менютата в България, Гърция, Италия и Албания.

След последната почивка по родното Черноморие инфлуенсърът Гергана Димитрова отчита сериозна разлика в цените в менютата в заведенията на плажа.

„Доста са завишени цените. За сравнение - тараторът на повечето места беше 7-9 лв., което доста ме шокира. Салата „Капрезе” струваше 12-13 лв., сега е 19-20 лв. Рибата е над 25 лв. за ципура, лаврак, сьомга”, твърди Гергана Димитрова.

Пресмята, че от миналото лято досега, обядът на плажа за семейството ѝ е поскъпнал средно с 50 лв.

Рекордни ръстове в цените на плажните заведения отчитат туристите и в големите европейски курорти. В Италия например летовниците изчисляват, че за един ден на плажа за нужни около 50 евро за храна. В свои видеа в социалните мрежи Гергана Димитрова пресмята колко струва ден на морето на различни плажове у нас и на най-предпочитаните от българите курорти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: плажтуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
нема се оплаквате, че Алибегов че ви съди за оронване на престижа
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
некой шеф нема ли да се изтъпанчи и да ни обясни как 7-9 лв. за таратор е нормална цена, даже много ниска
44
1
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
У Испания на плажа е най евтино . Паркирате на Estepona - има galp там. Плажа ви е на 50 метра а лидл на 200 метра .
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
демек да апнеме по едно тараторче с жената и децата и малко лебец и айде 45 лв. ако взема да пия и 2-3 бири още 20, сакън децата да не поискат сладолед че отиваме на стотарка..... не мерси, при тия цени че ми излезе по евтино да си направя басейн на вилата
42
4
 
14
 
! Отговори
До заблудените овци преди 9 месеца
Тъй като съм от по старото поколение, си спомням многодобре, че когато съм ходил в Несебър първо отивах да хапна рибав някое капанче на кея. Плащах два лева за порция пържена прясначерноборска риба, бутилка Бургаско пиво и четвъртинка фунаджийскихляб. Билетът със самолет от София до Сарафово ми беше 18 лева.Билетчето ми за автобус до Слънчака бе 1 лев.Заплатата ми беше тогава 220 лева.Хайде, сега бъди доволен от скапания си живот, човече !
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 28 : Opъфляk, с бунтове и народен съд тръгнал да плаши! Кой ще ги прави тия бунтове? Изнежените татуирани хлапета, с химически мускули, дето не знаят къде да сложат пълнителя на калашника ли? "Право" имахте през комунизма. Сега това е привилегия, и трябва да си я заслужиш. В комунизма даваха на всекиму според нуждите, сега - на всекиму според приноса. Просто ти е нисък приноса, и привилегията не ти се полага.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за пържолите вече не пишете, щото ги разбрахме че са по 150 лв. народа вече не смее и да погледне за тех;)
39
1
 
8
 
! Отговори
така е преди 9 месеца
До До 15Всичката храна в БГ е внос- от Турция, Гърция, Китай, Египет, Македония, Румъния и пр и пр. Български продукти, особено месо, плодове и зеленчуци могат да покрият не повече от 20% от нуждите на пазара. Кой произвежда тук-почти никой. Само прекупвачество и консуматорство. после- в Гърция било по-евтино? Ами като им ядем техните домати по 6 лв килото...даже картофите ни са внос, пипера, краставиците..Къде ни е животновъдството, зеленчукопроизводството, ХВП, къде са!? Само внос!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
по 1000% надценка слагат, па седнали се пазарят за 20 % ДДС, не 20, а 50% ДДС за тия шарлатани
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Капанче на Лозенец това лято - шопска салата, порция цаца, кола и бира САМО срещу 58.00лв... Не, мерси! Никога повече!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За българи има друго меню, ама отде да го знаят селяните от провинцията :)))
35
2
 
11
 
! Отговори
Тодор преди 9 месеца
Който иска да ходи да яде полуфабрикати, замразени храни, палмово олио несменяно седмица и всякакви други гнусотийки за по 500-600 кинта. Пожелавам успех на бг хотелиерите и ресторантьорите, но без мен и тази година. Има далеч по-готини места, по-нормални цени и условия, на далеч по-красиви и неурбанизирани територии.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
леко да ви не дам 7 лв. за таратор и 5-6 лв. за наливна бира
33
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рботете по черноморските курорти и тогава давайте акъл провинциалисти, смешковци, отивайте в Гърция и не се връщайте изобщо :)))
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 28 : Ще си почиваш в къщи пред телевизора. Нямаш работа по скъпите места! И бунтовете и народният съд си ги правете онлайн.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв плаж?! Русия ни спря газта, Путин напредва мощно, а българите гладуват и студуват. Как могат въобще да си позволяват плажове па и да сравняват цени?! Питайте русофилите, така е!
30
0
 
3
 
! Отговори
@23 преди 9 месеца
Цените на плажните мебели на Ахтопол, поне там където сте били, ми се струват приемливи. Яденето обаче, не. Поне за повечето хора. При все това че явно заведението в което сте се хранили едва ли е било с повече от 2 звезди. Не ми се ще да питам колко би струвало, ако бяхте избрали не толкова обичайно меню. Включително с ястия с месо в него, или деликатесни.
29
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 26 Отивай в Гърция да ядеш таратор, какво толкова мрънкаш, отивай на каменистите плажове :))) Там колко ти взимат за таратор, по-евтино ли, или просто е модерно да кажеш че си бил в Гърция, не че на некой му пука за това... :))
28
6
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 9 месеца
Правото на почивка трябва да е за всеки без значение богат, беден. Ако не е, очаквай недоволство, бунтове и в краен случай народен съд.
27
2
 
7
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Кой обядва на плажа? Той да не е свинарник?