По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа

Сравняват се основните дестинации
3 авг 2023 13:26, Росен Стойчев
98
По-скъп ли е един ден на плажа у нас сравнено с Европа
Снимка: БГНЕС

Обядът на плажа – значително по-скъп това лято. Това показва сравнение на цените на менютата в заведенията в големите морски курорти в Европа. Заради по-високите цени в Италия например се върна обичаят туристите да си носят храна и напитки за обяд край вълните, съобщи Нова.

Поглеждаме към менютата в ресторантите по морето. Според туристите в Италия поне 50 евро са нужни, за да обядваш на плажа. Заради високите цени в заведенията – заедно с чадъра, шезлонга и плажните кърпи – летовниците носят и хладилна чанта с храни и напитки, приготвени вкъщи.

Още по темата
У нас средното увеличение е 15%. В повечето заведения на плажовете у нас: супите се продават между 5 и 8 лв., салатите – около 11 лв., основните готвени ястия –между 7 и 15 лв., а порция риба - от 7 до 17 лв. в зависимост от вида. За да проверим колко струва храната на плажа ще сравним цените в менютата в България, Гърция, Италия и Албания.

След последната почивка по родното Черноморие инфлуенсърът Гергана Димитрова отчита сериозна разлика в цените в менютата в заведенията на плажа.

„Доста са завишени цените. За сравнение - тараторът на повечето места беше 7-9 лв., което доста ме шокира. Салата „Капрезе” струваше 12-13 лв., сега е 19-20 лв. Рибата е над 25 лв. за ципура, лаврак, сьомга”, твърди Гергана Димитрова.

Пресмята, че от миналото лято досега, обядът на плажа за семейството ѝ е поскъпнал средно с 50 лв.

Рекордни ръстове в цените на плажните заведения отчитат туристите и в големите европейски курорти. В Италия например летовниците изчисляват, че за един ден на плажа за нужни около 50 евро за храна. В свои видеа в социалните мрежи Гергана Димитрова пресмята колко струва ден на морето на различни плажове у нас и на най-предпочитаните от българите курорти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: плажтуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 9 месеца
Колкото и да е замърсено, не е по-трагично от Черно море в което вече може да намериш я някой скелет от умрял кон, или крак от счупен кухненски стол, вследствие на Каховския разлив.Освен това в морето са разтворени хиляди тонове пестициди,от залятите складове, в населените места в близост до язовира.Сега отиди да се къпеш на българското Черноморие, писдець ...
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от 67 : Грешка, говорех за аралско море.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 65 : Азовско море не съществува от 20 години. СССР го източи и буквално го изтри от картата. Сега е една токсична пустиня.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-скъпо ли е у нас? Разбира се, че е много по-скъпо като отчитаме качеството на услугите и на почивката като цяло. Примерно кое е по-скъпо? Дали една стока трето качество за 100 лева или същата стока екстра качество за 110 лева?
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гледам ви сеира, к'ви курорти на азовско море, това е едно най-замърсените морета бре
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен, т.н. капанчета почнаха да се появяват след 86-87година, във връзка с указ 56, преди това почти нямаше
60
5
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 9 месеца
Преди 1989 имаше много капанчета.ПП промяната е сега са $капани$ с яки секири за снобари и младоци с париците от кол центъра и на тато
59
1
 
2
 
! Отговори
трай бабо за хубост преди 9 месеца
гласувайте пак за нас а другото е подробности щото има и по гладни в африка
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 1989 имаше много капанчета. Сега има заведения, а капанчета няма. Тези заведения си ги наричайте капанчета, но не са.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 1989 Бургаското пиво беше неочаквано добро. Сега не струва.
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 55, самолетния билет беше 22 лева и трябваше да си го вземеш поне 1 месец предварително, бургаското тогава беше пълно с парцали, а преди 1987 година почти нямаше капанчета, а там където имашше требваше да чакаш по 1 час, сега не ходя на нашето море, не ми харесва
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакам статия със заглавие като: "Колко по-лошо е качеството на почивката в България сравнено с Европа".
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Качеството на почивката като цяло е важна, а не цената.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 1989 ходехме на море за по 20 дни. Винаги хапвах риба за 60 стотинки, с картофки за 30 стотинки и бира (Бургаско) за 50 стотинки. Билетът със самолет от София до Сарафово ми беше 10 лева. С кола също съм ходил. Заплатата ми беше тогава между 240 лева през 1984 до 450 лева през 1988-1989. Хубаво си изкарвахме. Сега как е?
52
0
 
5
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Заплатите как са?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Таратора сигурно го правят с най - евтини продукти . За 2/3 лв се прави таратор за цяло семейство .Киселото мляко поевтиня малко .
50
5
 
8
 
! Отговори
Тома преди 9 месеца
Най лесно е когато му е скъпо на морето човек да не ходи и всичко ще е точно
49
0
 
8
 
! Отговори
i6 преди 9 месеца
И къде е сравнението, че нещо не го виждам? Освен 50 евро за плажа в Италия, други цифри няма?
48
1
 
18
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 9 месеца
За нормалните хора,"почивка" на морето е вече минало. Никой нормален не плаща тия цени за хотели и храна и не се къпят в силно замърсената вода на морето - да не говориме за "любезното" обслужване и неприятните "почиващи" други хора и всичко това придружено с различни вирусни заболявания....довиждане за много,много дълго време.
47
1
 
10
 
! Отговори
az преди 9 месеца
Защо местните от морето почиват в чужбина и те? Додам я докарахте. Даже и да приемем, че у нас е по-евтино (което не е вярно), би трябвало да им се изправят косите от това на хотелиери и кръчмари. Ако е по-евтино, пък хората ходят в чужбина, значи даже парите не могат да ги накарат да стъпят на нашето. Би трябвало да ги хаваща ужас тия от туризма от това, а не да го рекламират наляво надясно, белким някой се върже.