Без син талон за шофьорите

Документът отпада
4 авг 2023 07:17, Росен Стойчев
52
Без син талон за шофьорите
Снимка: БГНЕС

Контролният талон на шофьорите, известен още като син талон – отива в историята.  Хартиеният документ към шофьорската книжка, на който пише колко точки имаме, вече няма да е необходим, съобщи Нова.

За шофьора Елена Донкова поправките в Закона за движение по пътищата са отдавна закъснели.

„Беше крайно време. Той е само хартийка сред другите лични документи. 9 години, откакто съм шофьор, нито веднъж не ми е потрябвал”, сподели тя.

Още по темата

По-големият проблем за нея е, че не може онлайн през сайта на МВР да провери колко контролни точки има.

„Трябва да  отидеш на мястото, където си регистриран да питаш колко са ти контролните точки. Няма как да спреш катаджия и да питаш колко точки имам”, обясни Елена.

 Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър.

„В електронната система тази информация може да бъде актуализирана по всяко едно време. Ето това е моят контролен талон, в който пише, че аз имам максимален брой точки. Дали наистина са толкова, аз и към момента не знам”,  обясни Йордан Терзийски, депутат от ПП-ДБ.

 Пътни експерти смятат още, че постепенно трябва да отпаднат и документите, свързани с годишния преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: шофьорисин талон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
16
 
! Отговори
Спиро преди 9 месеца
Реално погледнато и самата книжка трябва да отпадне. В системата на КАТ има информацията дали си правоспособен отделно че самоличността на шофьора да се доказва с личната карта.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моя е оранжев
24
1
 
16
 
! Отговори
малоумна д преди 9 месеца
Всеки милиционер - с камера. Ако няма камера - виновен е. Всяка кола с видеорегистратор. Видеото от регистратора да се приема за доказателство в съда при нарушения и ПТП. Облекчена процедура за оспорване на глоби - едно съдебно заседание насрочено в деня на написване на глобата. Както е в щатите. Полицая ти дава дата за гледане на делото в съда ако оспориш нарушението. Какво пречи да има транспортни съдилища занимаващи се само с глобите? Аз за едно паркиране 2 години се влача по съдилища за 50лв
23
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 9 месеца
Нормално да не ѝ трябва. Имам приятел катаджия и той ми е разказвал, че избягва да спира жени. Евентуално вечер като не види кой е зад волана, но гледа да ги пуска бързо. Твърди, че няма нерви за ровене из чантите, звънене на "милото" да питат, обяснения както е това талон, гражданска и т.н.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как може в пропадналата Украйна като те засече камера с превишена скорост и до 15 минути да получиш СМС с нарушението а у нас не може? Как може те да имат електронен кабинет в който да можеш през телефона си да направиш всичко което е свързано с институции без ограничение а у нас трябват опашки, лелички и месеци разправии по гишетата. При тях е за 5 минути. ЗАЩО? Ние ли сме най-тъпите?
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А онези с талон в цвят "портокал"
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За лелките в КАТ няма защо да говорим. Не завиждам на техните мъже,ако имат, едно ,че са с дърти лелки, второ,че са и сърдити лелки.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нужна е спешна реформа в КАТ-София. Злобните лелки да си ходят.
18
0
 
18
 
! Отговори
Най лесно.... преди 9 месеца
..... се взима зл. тал. като не караш ! Колкото повече караш толкова повече се отдалечаваш !
17
0
 
15
 
! Отговори
Не е за добро!!! преди 9 месеца
Карам си 35 г такси стигал съм във началото и до 100 000 км годишно сега 40 000 ама само градско и пак като ме спре някой новобранец след един курс във полицията ме кара да се чувствам като най безпомощното същество на дъното на хранителната верига ,ти може да си говориш каквото си искаш той си ги нацоцква нещата и си върши неговата ти после ако искаш го съди и каквото ти е угодно . Тях ги интересува да могат да се отчетат пред началството, че има глобени ( значи работят ) При нас зл.тал. --ням
16
0
 
19
 
! Отговори
Българска работа преди 9 месеца
Често ще има "системата не работи" и "актуализиране на системата(разбирай *** на нарушенията на нашите хора и наркодилърите-убийци)!Това е целта на занятието!
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички хартиени документи трябва да отпаднат. Включително и лепенето на лепенки по стъклата. Нормалните държави могат да проследяват застраховки, винетки, технически прегледи само по регистрационнен номер. Ама на, зора да останат бумагите е голям. Само и само да могат по-лесно да се прикриват престъпления.
14
1
 
4
 
! Отговори
Не съм сам... преди 9 месеца
До Анонимен 11 Абе не знам, ама важното е че аз имам жълта книжка!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
оракул на боб преди 9 месеца
Моят повече прилича на зелен.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кога без половината служители в КАТ,които не вършат нищо?
11
0
 
13
 
! Отговори
До дежурния N 8 преди 9 месеца
Като има статия за автомобили винаги си Ти-- вече ти знам стила -- много си умен караш най-добре, винаги мощни и до една година автомобили сигурно е ауди след 1-2 г го връщаш и пак караш нова кола ....А за талона вече като те спрът няма да има какво да ти вземат за да те задължат да идеш във КАТ досега вземаха талона ,а той е неделима част от книжката ,ще измислят някоя мръсотия примерно за една изгоряла крушка да ти свалят номерата ,всичко могат да ти спретнат !
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хартиената гражданска отговорност трябва ли да се носи задължително при проверка от органите?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Koйто няма син талон, а има златен, златният отпада ли?
8
1
 
28
 
! Отговори
младен преди 9 месеца
А стикера за ГТП и гражданската кога?
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и самото звено КАТ трябва да бъде премахнато. Един град народ останахме, а институции бол.