Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата
5 сеп 2023 14:42, Елка Василева
163
Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето
Кадър: YouTube

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Още по темата
В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".

По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очакваше се. Прекалено много причини се навързаха и ето го резултатът. Презастрояване, масова сеч и обезлесяване, никакво отводняване. От едната страна ти е морето, а от другата е Странжа планина. Със сигурност канализацията на Царево не е пипната от век поне. А оня *** на снимката с колата в морето кой го е бил по празната kрaтуна, че да паркира на плажа? Или може би от паркинга морето я е придърпала? То не може само да доиш туристи и нищо да не правиш. Септември месец е. Нормално е да вали.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига с програмираните предсказания,промит мозък
147
5
 
2
 
! Отговори
Историка преди 7 месеца
Предсказано е, че Мерно море ще достигне Сливен и дори Стара Загора.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дано им спрат дъждовете.Господ да ги пази!
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата седмица писахте че ще е идеално за море тази седмица.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къмпинг Нестинарка отдавна го няма,надявам се незаконните хотели които бяха построени там да са наводнени!
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Освен всичко изсякоха Странджа. КОЙ?
142
3
 
8
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Разсипаха я тая държава! Какъв климат имахме при Тато, ей!!!
141
4
 
12
 
! Отговори
nikonik преди 7 месеца
Гербокалипсис
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И след пожарите,потопяване.Слава Богу ; - (
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата изчаква Армагедон,от Апокалипсис няма нужда,всичко ни е ясно.
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Огромно презастрояване има в Царево. Спряха естествените оттоци на водите, построиха хотелите, където не трябва и това е резултата.
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо сирените за бедствия и аварии не са били тревога и не са оповестили населението в часовете преди пика на наводненията.И те от изпускането на язовири ли отново са предизвикани?Няма чисто дере на река,което да успее да поеме безаварийно такова изпускане.Тогава КЪДЕ са СИРЕНИТЕ ,които всяка година по 2-3пъти продухват?
136
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поголовната сеч в Странджа и непочистените дерета водят до това! С малки изключения кметовете от Бургаска област са направо за панделата.
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Природта си отмъщава за това че я унищожиха
134
11
 
13
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Тагаренко, веднага БТРите по морето. Те могат да помагат при такива случаи. А ти у Украината и дано не се върнеш.
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комун делите окрадох държавата. Кръъв ще акате мутриПрости. Повечето хотели по плажовете нБГ принадлежат на мутроКомунделите още от мутренско време..
132
4
 
5
 
! Отговори
НДП преди 7 месеца
До оня там ***. Бате, ако въобще ме стигнеш, поне по акъл, ще ти кажа или покажа. Но с българи много, много, не контактувам. Не, че нещо, ама не ставате IQ 10, 20, загуба на моето време сте
131
8
 
14
 
! Отговори
ДВИЖЕНИЕ 3.МАРТ. преди 7 месеца
СЕГА ГЛЕДАЙТЕ ОТ КОЙ ЩЕ ЧАКА ПОМОЩ, ШЕФА НА ДВИЖЕНИЕ 3.МАРТ.......ОТ ЕВРОПА ЕСТЕСТВЕНО....... МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ НА РУСИЯ Й ПУКА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗДАВИХА.. НЕ! ДАЖЕ СЕ РАДВАТ НА ТОВА...
130
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борисов-ПеевсЗки-Доган окрадоха парите за инфраструктура.Това е само началото на бедствията.Кръъв ще акате кухарки.Няма да отварям дума за Ковачки как ви трови и граби. Едва ли знаете че той е от обръчите на Доган.