Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата
5 сеп 2023 14:42, Елка Василева
163
Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето
Кадър: YouTube

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Още по темата
В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".

По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
11
 
! Отговори
иво преди 8 месеца
значи БТР не ставали не биле палени от 89г... но за украйна стават веднага и са ок за войната. вълшебна работа. сбъркан народ
128
2
 
10
 
! Отговори
хигиена преди 8 месеца
има още малко гора, да осекат каквото има и след това ще викаме братята американци да залесяват, като стана с амазонската гора
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До БРАНЯТ 3. МАРТ.....Много долен лицемер си бе
126
18
 
16
 
! Отговори
БРАНЯТ 3. МАРТ..... преди 8 месеца
РУСКИТЕ ЕНИЧАРИ БРАНЯТ РУСККЯ 3.МАРТ., А СЕГА СЕ РАДВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАЛЯТА С ВОДА..... РУСКИ ПРОДАЖНИЦИ, САМО ДО ПРАЗНИК ИМ Е НА ХОРАТА, А ТЕ ЗЛОБЕЯТ...
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До НДП. Ти па къф си бе шнорхел ? Кого ше изриваш бе шлифер ?
124
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски и укрите са виновни. Нали им се присмивате? Ха, да видите хубаво ли е!
123
10
 
4
 
! Отговори
НДП преди 8 месеца
Нали знаеш, какво се прави от свинска мас, роден съм българин, но вече не искам да чувам за вас. Живея тука и ще ви изринем. От кал стават само дълбоки коловози, а, по плякана кал от българите няма
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До НДП. Каква истина па ти знаеш бре прусвитения ?
121
12
 
6
 
! Отговори
НДП преди 8 месеца
Ама вярно по издънено същество от българина няма. Не съм ***, никой не ми плаща да ви кажа истината, просто не ставате. Дано скоро ви няма, не заслужавате
120
12
 
8
 
! Отговори
Кравар преди 8 месеца
Споко , и още по-зле ще става . Тива безобразно бълване на *** в атмосферата от 150 г насам няма как да е без последствия . И планетата ще потърси сметка . Ама важното е че сибирското джудже каза ме требе да горим газ .
119
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали се присмивахте на гърците как туристите бягали вкупом...
118
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Царево заседава кризисен щаб. В заседанието щял да се включи и премиерът Денков. Тази седмица ли ще се включи? По телефона, по скайпа или по видео мост?
117
3
 
20
 
! Отговори
Емо преди 8 месеца
От първия,на вторият,третият етаж,а после на покрива!Там вече чакат-новите линейки,хеликоптери,самолети,БТР от НАТО,даже и дървени ракети-плуващи за евакуация! Жалко и продажно племе са нашите политици!
116
7
 
9
 
! Отговори
НДП преди 8 месеца
Пак от вас ще си вземем парите за щетите. Споко, ние с хотелите пак ще сме добре
115
4
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ=ГРОБ преди 8 месеца
А дано цялото Мутроморие, че и парламента начело с шайката престъпници от ГРОБ и Променливите Простетутеки бъдат отнесени. Амин!
114
9
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
,,Русофилството в България е стигнало до ***...от..ство.'' - М. Кусев -1914г.
113
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано цялата държава така да потъне!
112
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС и Нато помагат ли?
111
7
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
До 108 . Тез БТР-и само трябва да запалят. Да ви у м. ........ите. Тези бараки са били годни преди 50г. Сега за скрап само стават.
110
6
 
22
 
! Отговори
До Ех сега ако преди 8 месеца
Абе те нашите БТРи бяха стари-нали така говориха всичките коззяшки прислужници... Сега Кире и Тагареннко да хващат гумените лодки и да ходят да евакуират хората. Сутринта слушам по ТВ - хората да не се плашели ами да се качели на по висок етаж!!!! Егасссси и съвета егасси и държавата, къде е армията къде са БТРите когато ни трябват. Стари били ама укрите ги взеха нали.Добре че момчетата от ОФФРОУДбг са били наблизо с джипките да помагат,че държава НЯМА...