Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата
5 сеп 2023 14:42, Елка Василева
163
Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето
Кадър: YouTube

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Още по темата
В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".

По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Красота. Природата си е взела своето от алчните концесионери.
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и ся ко ше идват ли октомври още 4-5 милиона тористи дето ги обеща министерката?
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте там каквото не е пострадало от наводненията да го подарим на Украйна
66
5
 
21
 
! Отговори
Защото сме в КРРИЗЗА преди 8 месеца
Аз съм летовник в Царево. Бедствието беше невъобразимо! Всички ресторанти и магазини са затворили и няма от къде да си купя алкохол, седим в хотелската стая в 5 звездния ни хотел и изпихме мини-бара. Пратете бързо 2 водоноски с бира.
65
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега да изринат всички хотели от тези хубави места!
64
2
 
13
 
! Отговори
BG преди 8 месеца
До 65 в Испания не застрояват вече а бутат малките хотели и освобождават място каде за голф игрище каде за зелени паркове. Не пиши небивалици
63
0
 
48
 
! Отговори
Българка преди 8 месеца
Интензивни валежи, хаха. То вали от половин ден, бре. Просто всичкото канал за отичане е затлачено и неподдържано или направо унищожено заради презастрояване. Никакви интензивни валежи не са това. Навремето е валяло по пет дни без прекъсване и нищо не се е наводнявало. Интензивни валежи ги разправяйте на децата.
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жужака е виновен. Долу рашистите.
61
2
 
17
 
! Отговори
софиянци не ходят преди 8 месеца
на бетономорието ама леят бетон на макс няма голям хотел или комплекс вече на мастни вскичко е на политици ,магистрати и т.н от София
60
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо особено не е това стига с тия драми. В Испания е даже по застроено от балгариа. Трябва повече хотели и то скъпи по 100-200 евро нощувката да се построят, стига с тия смeшници дето ходят с консервите
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другия път да мислят като изливат бетон и застрояват. Щото нали на някакъв интервал има такива валежи и тая вода трябва все някъде да се оттича.
58
2
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Ораа гответе са за лошу. Дедо Боже ни наказва за твае ,чи станайми безбожници.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горе долу добър плаж, но около него пълна мизерия с тия колиби ли са къмпинг ли е и разни други бутки
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагарев там ли е с БТРите?Защото по Тошово време армията помагаше,ааа забравих,че нямаме вече такава.Само пари за украинците има.За българите ще има въпрос:Имате ли застраховка ,ми нямате,оправяй те се сами.
55
10
 
3
 
! Отговори
Баровец с БМВ 750Li преди 8 месеца
Ами така е като си купувате разни корси и фиести с джанти 13 цола хахах
54
2
 
38
 
! Отговори
Азимов преди 8 месеца
Проблемът изобщо не е в "интензивни валежи". Валежите са си напълно нормални. Проблемът е съвсем другаде и всички над 45 годишна възраст с акъл в главата го знаят.
53
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой грабеха с пълни шепи от природата,сега тя си го взема обратно с лихвите.Жалко за обикновенните и невинни хора,които са градили цял живот.
52
2
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Ся остана и атома некой дъ фърли ..
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът е, че на едно място вали като из ведро, а на друго място от месеци не е всляшо и изпуккваме от жеги. Там има изглежда и некомпетентност да се подготви за подобно събитие и речното устие и цялата зона.
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МОРЕТО НЕЩЕ УКРИТЕ И СЕ БОНТУВА!!!!!