Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата
5 сеп 2023 14:42, Елка Василева
163
Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето
Кадър: YouTube

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Още по темата
В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".

По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който паркира върху плажа да му мисли. Природата връща удара на б*нтустанеца.
88
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е да има помощ за Украйна, българите кучета ги яли.
87
0
 
16
 
! Отговори
епичовец преди 8 месеца
а таз хубава колица дето е отпрашила в морето, къде ли е била спряна преди това ; )
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 87, Денков никъде няма да излезе, а ще се скрие някъде като мишка. Ще говори с кметовете, кризисния щаб да им замаже очите с празни обещания и след това - хората да се оправят сами. Нали видяхме резултатите в Берковица. Големите обещания от ПП, голямата помощ и накрая едно голямо нищо. Хората се оправят сами до ден днешен.
85
10
 
6
 
! Отговори
От морето преди 8 месеца
Гнуsни, жаlки и прееbani в мозъците българи. Скоро ще ви затрият и с кеф ще участвам0. Злоbни мижитурки робски
84
3
 
22
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
искам денков да излезе пред района и хората и да каже, с колко и кога ше помага и ще важи ли помощта като за Украйна, сиреч докогато е нужна! и защо хората в българия не получават украинска помощ докогато е нужна, като например нужни са Хемус, Черно море или тротоара пред вкъщи, но помощ не виждам в мащабите на украйна?
83
0
 
5
 
! Отговори
Бащица и Меценат преди 8 месеца
До Жорко - а дари ли 20 000 евро на пострадалете граждани?
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Години оставена инфраструктура на произвола, това е резултата. Жалко за хубавото място, след година едва ли ще е толкова приказно и приятно, както беше до сега.
81
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин пак ни атакува с ХАРП
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медиите надуват истерия, за да не се говори за скандала между Кики и Боко. Шушука се, че самия Боко е наредил на робите си мисири, да се спре да се шуми около сглобката.
79
1
 
20
 
! Отговори
Водолазчо преди 8 месеца
Никога не трябва да подценяваш природата, слага ти го и си ляга ...
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-накрая някой да почисти ....
77
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А продължаваме ли промяната ?
76
4
 
11
 
! Отговори
Дедо шаман-дур преди 8 месеца
Сега целата тая вода, като се отече в морето и то вземе та се препълни и от там вземе та се дигне нивото на световния океан, което пък ше рече, че...Ню Йорк ке потъне тъй щото ке биде угасена факлата на статуята на свободата.
75
2
 
28
 
! Отговори
Жорко преди 8 месеца
Г-н Пеевски остро осъжда интензивните валежи и изпраща положителна енергия на бедстващите жители на Царево.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направиха толкоз "подпорни стени", без план и разумна мисъл, че от бетона обикновени превалявания не могат да се оттекат в морето и се завиряват.
73
9
 
8
 
! Отговори
Олiксанд преди 8 месеца
Всяка кола в морето е нож в сърцето на Путин.
72
0
 
15
 
! Отговори
Медийна Истерия преди 8 месеца
Ами то сутринта в БТв кмета на Царево вика, че да - има наводнение, но няма евакуация, да не се създава паника и излишна истерия, защото всичко е под контрол и ако има вода във фоайето на хотела, просто да се качат на горния етаж, че валяло от 10 часа. В същото време пуснаха некакъв мисиp, който каза, че вали от 12 часа и положението е трагично, хората се евакуират вика и строят диги. А то некъв си сложил неква врата, да спира водата, но това било "дига", според мисиpа
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оазис беше само палатки. Чехите с автобуси си носеха обща палатка и легла на 2 етажа. Имаше само бар-аперитив!
70
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От три год. наемам тристаен апартамент с гараж в центъра на Бургас, на 50м. от морската градина и на 5мин пеша от плажа за 100лв на вечер-Еми родих се-никога повече при мутрохотелиерчетата от т.нар курорти, дето нямат канализация и всички фекалиии плуват наравно с теб.От петък сме в Бс отново, вчера не валя, обаче към 20ч като почна и все още не ще да спре.днес до обяд (т.е. 16часа нонстоп) гърмеше като на война, НО тук има канализация и няма потопи.вече 20ч вали но шахтите се справят!