Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата
5 сеп 2023 14:42, Елка Василева
163
Потоп удави Южното Черноморие, водата отнесе коли в морето
Кадър: YouTube

Заради наводнения и интензивни валежи в Община Царево е обявено бедствено положение със заповед на кмета Георги Лапчев. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси.

Още по темата
В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя".

По информацията на МВР в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

Няколко души в района на Царево имат нужда от помощ, каза директорът на националната пожарна Александър Джартов.

Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка".

Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста.

Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.

От МВР съобщиха, че в Царево заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. В заседанието ще се включи и премиерът акад. Николай Денков, информираха от правителствената информационна служба.

Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство (включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области). На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха още от МВР.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е  главният път между Царево и Синеморец. Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец също е затворена. Временно се ограничава движението по пътя Приморско - Царево поради влошена метеорологична обстановка и наводнени пътни участъци, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Анонимен ... Кои БТР-ри, дето не са палени от 1989г. ли? А помниш ли с тези БТР-ри като се удавиха войниците в р. Върбица 1990г.? Ай сиктир!!!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ужас, отидоха хубавите плажни лилии в морето...сигурно вече ги няма. :-((( А са защитени.
107
13
 
2
 
! Отговори
Никола Петров преди 8 месеца
Жалки българи.
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според бТВ, НОВА ТВ и БНТ, бедствието е с библейски размери. Дори са забелязани животни да заминават на някъде по двойки, мъжко и женско!!
105
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех сега ако имахме едни БТР-ри да ги пратим да извозват хората... ама найсе. Ще чакаме ханериканските пластмасови кошници наречени "Страйкъри". Те и без това за друго не стават освен за евакуации.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кметът на Царево съобщи,че два язовира в момента преливат.Трагедия.
103
1
 
8
 
! Отговори
ПП Потопа Продължава преди 8 месеца
България в ПП Пълно Потъване като Титаник!
102
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Има изчезнали хора казаха
101
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 93Явно си чел друга история. Ти нормален ли си?За свободата на България са загинали финландци, черногорци, сърби и най-вече руснаци. По това време Украйна не е съществувала като държава, тя е подарък от Сталин и там са заселвали казаци и др. народи от Кавказ.
100
1
 
14
 
! Отговори
Славка преди 8 месеца
Най-накрая и у нас туристическия сезон пое пътя,като по вода!Поне да измие и отнесе в морето хилядите лъжи за него!Само с лъжи и удавено правителство няма да се върши работа.Всичко не езагубено.Има хора,хотели,пожарни...даже и армия!
99
1
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 8 месеца
Ето, това е да са скъса стената на язовир "Каховка", дами и господа;))) Другото е Кирчовото "ала-бала";)))
98
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата спешно трябва да окаже финансова помощ на хотелиери и ресторантьори засегнати от бедствието.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
97, споко, с украинска са.
96
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 месеца
Кога ще стигне и до министерството?
95
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ден два АллиБегов (по жена - Сачев) ще излезе по телевизиите да реве за милиони помощ за горките мутрохотелиери, щото видиш ли сезона бил слаб и нямали пари за ремонт.Най-лошото е, че ще му ги дадат, Т. Е. ние ще им платим щетите, а хората от Карловско дето ги удави миналата година им дадоха по 300лв на къща ЕДНОКРАТНА помощ - тях куччета ги яли. Да се оправят нали?!? Скаппана държава
94
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано колите да са били с руска регистрация
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква история ще чете руската п*яница. Неграмотни алкохолици и анти-българи. Четете Левски, Ботев, Стамболов и прочие да видите, че са считали руснаците за неандерталци.
92
13
 
6
 
! Отговори
Никола Петров преди 8 месеца
Тази година съм дал 3000 лв във фонда за Украйна. Още толкова ще дам до нова година. На изпилени сънародници един среден. Не заслужавате нищо
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето приложение за подарените БТР и
90
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 91Ако беше чел малко история щеше да знаеш, че хиляди украински войници включително са загинали за нашата свобода. Та, когато ние правим същото за тях можеш да говориш за ''българите кучета ги яли''. Ясно, б*лшевико?