Заради пари учители месеци наред пишат оценки на починало момиче

МОН разпореди проверка в училище "Найден Геров" в Пловдив
Обновена: 5 сеп 2023 17:11 | 5 сеп 2023 17:00, Петър Бойчев
52
Заради пари учители месеци наред пишат оценки на починало момиче
Снимка: БГНЕС

В пловдивско училище учители месеци наред са пишели оценки на починало момиче. Предполага се, че това е било умишлено заради получаваната държавна субсидия.

Грозното нарушение на вътрешния ред и недопустим от морална гледна точка случай се проверява Министерството на образованието и науката. Проф. Галин Цоков е разпоредил цялостна проверка в СУ „Найден Геров“ в Пловдив.

Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.
 

„Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.
 
Фактологията до момента показва, че РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е починала. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.
 

РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра.
 

В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Директорът е виновен за това!!! Така е наредил на учителите, за да вземе пари от субсидията, която дава министерството на брой ученици!!!В нашето училище директорката е забранила да се пишат двойки, за да не отпадат ученици!!! Също е забранила да се изключват ученици и да се пишат отсъствия!!!
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в университетите какво е ???Да пази господ....
23
6
 
15
 
! Отговори
Здрасти преди 8 месеца
Кармата ни е такава,,КРАДЛИВА,, какво да се прави такива сме. Крадем кой както може.
22
2
 
14
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
Тези стават само за метачи по улиците. Повече да не стъпват в училище.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето за това сега трябва да се вдигне много медиен шум, а и не само. Трябва ние да сме навън и да искаме драстични промени в образователната система. Да се спре с тази порочна практика. То това е само една от причините, поради които трябва да сме навън, а те са много. Страшно много.
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали затова им вдигнаха двойно заплатите на учителите, да пишат фиктивни оценки, да уча наужким децата и да си харчат парата
19
0
 
32
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
До Анонимен-13- Щото нали" парите следват ученика " Какво да се очаква при такава концепция
18
3
 
41
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Какво уникално откритие! Те 50 процента от училищата скубят пари така. Особено по селата-никой не стъпва в училището а се води на хартия,че работи. На жена ми преди време й предлагаха да преподава в едно селско. Казаха й само като има проверка, знаем кога има ще трябва да идваш до селото.
17
0
 
36
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
Е ми ще пишат я , като така сте я измислили -"парите следват ученика"
16
1
 
46
 
! Отговори
Закривай бг преди 8 месеца
100% съм сигурен че дииректора е виновен, за да вземат едни пари. Образованието е бизнес, за това учениците не могат да си пишат имената, медицината бизнес, за това умират хора от лекарска грешка.
15
22
 
7
 
! Отговори
12 преди 8 месеца
Хе хее .. хейтъра ми е набил минус ... Па ако знаеш другата ми далавера - В чужбина, братовчед ми си е писал детето със СОП. Познай сега - не говори нидерландски, не говори английски - има нужда от помощник. Познай на кого беше писан дооговора 2 години - на мене. Не, че ги взимах парите, ама .... "ме съркратиха". Сега взимам от холандското 1200 евро помощи и 2300 лева от родните .. хиееехихехеххехехе па ВИИ БАТЧКАЙТИ БУНААЦИИИИ!
14
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да им вдигнат още веднъж заплатите, трудили се хората, писали оценки.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпросът е, защо се случва това?
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 9 - Аз на прабаба и зимах пенията до 2019-а, а почина 2004-а, така чееееее .....
11
9
 
20
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Всички учители писали оценки - В ЗАТВОРА !!! вътре. Как после тези ще ми възпитават деца на морал. В ДРАНГОЛНИКА
10
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така ще бъде и за напред, след като и оброзованието стана "на парче ученик"! За това има ученици, завършили 7-ми клас, които не могат да говорят и пишат на български , българчета - не могат да напишат едно изречение без грешки! Системата принуждава проподавателите да вършат нередности т.е. престъпления.Така е и във висшите учебни замедения!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имаше такъв подобен случай с починал пенсионер,Изкарал във фризера 6 месеца.Вземалхубава пенсия,посмъртно!Скапана държава!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
изру9и - като дойдат при нас в болницата ще им сложа водица вместо упойка или лекарство и пудра захар вместо лекарство
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А представете си лекарите, които десетилетия наред пишат за починали и заминали в чужбина пациенти
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кво се правим сега на изненадани? Всички знаем, че по селата с преобладаващо ромско население в училищата е така - ромчетата са записани, но не посещават училище, не им се пишат отсъствия, пишат им се оценки, дават им се дипломи накрая и нещата си вървят. В случая не са знаели причината за отсъствие на това дете, затова са продължили по обичайната схема.