България е втора в ЕС по поскъпване на жилищата

Ново проучване
4 окт 2023 14:46, Росен Стойчев
37
България е втора в ЕС по поскъпване на жилищата
Снимка: БГНЕС

България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата на тримесечна и на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Жилищата у нас продължават да поскъпват, докато в ЕС и Еврозоната те са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 г, съобщи Bulgaria ON AIR.

В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

Още по темата

В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

България е на второ място в Съюза и по годишно покачване на цените на жилищата с повишение от 10,7 на сто, като отстъпва само на Хърватия (+13,7%), а Литва е на трето място с ръст от 9,4 на сто.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, девет отчитат годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие, а в 17 те са нараснали. Германия, която е най-голямата икономика в Европа, отбелязва най-голям годишен спад на цените от 9,9%, следвана от Дания (-7,6%) и Швеция (-6,8%). На ниво ЕС и Еврозона цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 1,1% и 1,7%.

Евростат публикува и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г. За този 13-годишен период цените на жилищата в България са нараснали със 75%, а наемите са нагоре с около 30 на сто. Това е над средния ръст на ниво ЕС както на цените на жилищата (+46%), така и на наемите (+21%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: имотпоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
Яна до 10 преди 7 месеца
Наистина ли? Мислих, че това е работата за момичета до максимум 21 годишна възраст.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой купува и кой продава? Това е важното. А при новото строителство да се проследи произходът на парите. И каква част от жилищата в страната стоят празни след като за продадени и закупени от нов собственик? Ей тука е заровено кучето!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Развита икономика сме все пак,произвеждаме всичко от игла до електрически автомобили.Имаме също стабилно правителство и всеки човек си мечтае да живее тук.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите от рушветчилък, мурафетчийство, каналджийство,дрогаджийство,от еврофондове и какво ли не престъпно,се влагат в тухли защото толкова им е акълът на крадците на държавна хранилка.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да, Яна, ще бъдеш онождана от престижен кадър с най-малко 6000 лв чиста заплата. По-ниски заплати там няма!
8
0
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Пак водачи в скъпотията ? Не се уморихте да глупеете ? Нищо няма да поевтинее когато купувате безумно !
7
0
 
9
 
! Отговори
А скоро и в преди 7 месеца
челните класации за поскъпване на горивата.
6
3
 
30
 
! Отговори
След година преди 7 месеца
Германия е първа по срив - 10%. Моторът на Европа е в рецесия. След в еврозоната кризата ще дойде тук. Тогава десетте процента спад в Германия ще са желани, но падането ще е доста по-голяма. Много ипотеки ще гръмнат. Всеки с 2500 в кол центъра, подлъган от ниските лихви последното десетилетие, помисли, че става пропърти могал. Познавам някои и по три взеха. Едва ги изплащат. При 4-5% нагоре, банките ще прибират, и без да искат много.
5
1
 
3
 
! Отговори
Форумният балонджия преди 7 месеца
разсъждава като европейците, даже ги е надминал. Но мечтите са едно, а реалността е нещо съвсем друго. Напатихме се от банкови фалити и от шмекери, които обраха наивните акционери, вложили пари в периода на приватизацията. Имаше хора, които вярваха, че си спасяват скътаната валута, ако я вложат в акции на предприятия. Но в управителните съвети на някои от тях клечаха и дебнеха непочтени и не много интелигентни хорица, които обаче бях научили понятието "вдигане на капитала". Затова купуваме имоти
4
5
 
6
 
! Отговори
Яна преди 7 месеца
Здравейте, престижно ли е за мъж на 40 години да работи в кол център и високи ли са заплатите там?
3
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
След 3 месеца ще се първи по падане на цените ;)
2
1
 
22
 
! Отговори
А по всяко друго преди 7 месеца
Поскъпване сме на Първо място в ЕС! Пропускат да кажат..
1
6
 
18
 
! Отговори
банина трънкина преди 7 месеца
Цените всъщност падат, продавачите са склонни на отстъпки. Истината е че банките са затегнали нещата и не дават сделиките да се изповядват на данъчна оценка и в статистиката жилищата излизат като такива с по-висока цена. А банките затегнаха нещата защото знаят че идва по-голямо падане и си връзват гащите - предпочитат по-малко ,но по-сигурни ипотеки