30 души са блокирани в хижа "Върховръх", снегоринът се обърнал

Блокирани туристи има и в Жеравна
26 ное 2023 14:30, Нели Христова
67
30 души са блокирани в хижа "Върховръх", снегоринът се обърнал
Снимка: БГНЕС

Около 30 души са блокирани в хижа "Върховръх" край село Скобелево, община Перущица.

Пътят до хижата е затворен, има много паднали дървета. Снегорин е тръгнал да отпушва пътя, но се е обърнал. Хората са подали и сигнал на 112. Сред тях има деца и бременна жена.

Хижата се намира на 22 км от Перущица, на 1550 м надморска височина. Сигналът на мобилните оператори е много слаб.

Блокирани туристи има и в къщи за гости в Жеравна заради зимната обстановка.

"Намират се в къща за гости. Много добре са настанени. Токът дойде. Няма бедствено положение. Около 30 см сняг има, продължава да вали. Пътната станция, която почиства района са я минали веднъж. Очаквам ги да дойдат пак и следобед да могат хората да си тръгнат“, каза кметът на Жеравна Васил Рещов.

Той подчерта, че няма сигнал за бедстващи хора.

"Снегът е обилен, няма вятър. Мъчим се с каквото можем с лопати, с джипове", добави Рещов пред бТВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тва журналиста кво племе е.Ние ядем пием и се радваме на снега. Децата дивеят около хижата. Кой се топли и прави още бременни.Камините бумтят. Идилия.То (журналиста) звъни и вика бедствате ли. Дай на всеки такива бедствие.23191
10
1
 
41
 
! Отговори
Гинеколог преди 5 месеца
На слизане бременните ще са повече
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аве зареждаш хижата с осолено месо, вино, ддърва и брашно, кисело зеле по подразбиране. Никакъв блокаж, ние по своя воля сме тук.Спасявайте софиянци.
8
3
 
42
 
! Отговори
MDA преди 5 месеца
Абсолютни мaлоyмници.Планинар съм от 35 години , бил съм на повечето големи планини по света , видиш ли облак над върха или лоша прогоза НЕ ТРЪГВАШ ! Стоиш и чакаш ако трябва с дни !!! Случва се внезапна промяна на времето и сме стояли по седмица блокирани във високопланински хижи , но в случая имаше достатъчно ранно предупреждение за лоши метеорологични условия....
7
6
 
14
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Уви, Снегоринът е бил поразен от еврейските ВВС... по погрешка! -))))))
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди много години бях в тая хижа. И с удоволствие ще се блокирам с 2-3 бъчви червено вино пак ако толкова трябва.. Тук би трябвало да се чете "Сред тях има деца и бременна жена." Абе, хора... Това е планина, а не МакДоналдс. Имат си си ток, вода, храна и т.н. Вече си водят и децата на пиянските си оргии. Откакто закриха ски пистата хижата е тотален бардак за такива. И то малко сняг валя. За там метър и нещо сняг си е нормално.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дърва има бол у балкана да секат дърва за печката :)))
4
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От една седмица медии тръбят по цял ден, че идва циклон с много нсяг, вятър и потенциал за спрял ток, прекъснат ток и затворени пътища, обаче умниците на хижа отишли. Да се откопават сами!
3
3
 
34
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Каза се многократно,че в планината няма подходящи условия за туризъм.На кухоглавите туристи в хижата да им спуснат храна и вода с хеликоптер и да чакат снега да се стопи.
2
4
 
41
 
! Отговори
Забрана и отнемане преди 5 месеца
Да тръгнеш бременна по хижи, при положение, че дни наред говореха, че в планината ще вали метри сняг. Няма да го коментирам. Сега с нашите пари ще се организират спасителни акции. На тази, ако роди успешно, следва да й се отнеме детето. Такива не заслужават да се размножават. И да им се забрани и да предприемат автономни решения за да не застрашават обществената сигурност.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шишо е обърнал снегорина, нарочно!